Trükközés

Vágólapra másolva!
2008.08.16. 01:43
Eddig mindössze három pozítiv esettel szolgált a pekingi doppingkontroll, a spanyol kerékpárosról, Maria Isabel Morenóról nem tudjuk, mire vitte volna, hiszen még a versenyek előtt kizárták, a koreai sportlövőt, Kim Dzsong Szút már érmektől fosztották meg, ám a harmadik… Nos, a vietnami tornásszal, Thi Ngan Thuong Dóval nem tudok mit kezdeni.

A 19 esztendős ifjú ugyanis talajon a 82. helyen zárt – tiltott szerrel élve. Most hagyjuk a kézenfekvő kérdést, hogy mire vitte volna külső segítség nélkül, érdekesebb az anyag, amellyel élt. A vizsgálat furoszemidet mutatott ki nála, azaz egyfajta vízhajtót. Mindez két dologra bizonyíték.

Az egyik, hogy Vietnamban aligha létezik titkos doppinglaboratórium, a furoszemidről ugyanis egyetlen kattintással oldalakat olvashat akármelyik internetező (hogy a testépítők honlapjain, az természetes, mert nehogy azt higgye akárki, hogy a gyógyszerkereskedőknek az élsport a nagy üzlet). Mindenki megtudhatja azt is, milyen mellékhatásai vannak a furoszemidnek.

Nos, izomgörcsre, hányásra, hasmenésre és gyengeségre számíthatott Thi Ngan Thuong Do – egyik sem olyan tünet, amelyik félvállról vehető a talajon tornázva. Arról nem beszélve, hogy a furoszemidet tartalmazó gyógyszerek leírásában nem győzik hangsúlyozni: ez az egyik legveszélyesebb szer, amelyet sportoló csak használhat. Úgyhogy a vietnamit inkább ünnepelni kellene, mint eltiltani, nem igaz, mit kibír a szervezete. Meg aztán minek a kicsit bántani, amikor a legnagyobbaknál magától értetődő a csalás.

A pekingi szervezőknél például… Előbb az derült ki a megnyitóval kapcsolatban, hogy trükkfelvételekkel éltek a televíziós közvetítés során, később bevallották, hogy a szólót éneklő kis kínai csak tátogott (play back), most pedig egy amerikai napilap kiderítette, hogy a Kína 56 etnikumát képviselő gyerekek mindegyike a han közösséghez tartozik.

Ezek után még az is elképzelhető, hogy nincs is olimpia Pekingben, trükk az egész, mozgással fűszerezett szappanopera, az pedig nem több rossz álomnál, hogy hét nap után egyetlenegy bajnoki címünk sincs. És egyszercsak aranyéremre ébredünk, mert az a legjobb dopping – a drukkereknek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik