Nehogy elbaltázd!

Vágólapra másolva!
2008.08.14. 01:16
Michael Phelps minden egyes sajtóértekezlete külön élmény. A valaha volt legnagyobb sportoló – ez a kijelentés szerda óta számszakilag is alátámasztható – ugyanis jó fej, nem túl bonyolult, természetes, közvetlen, sztárallűröktől mentes, hétköznapi ember.

Nem is különösebben jóképű, enyhén elállnak a fülei, szóval semmi extra. Csak éppen gyorsabban úszik mindenkinél, ha ezt az elhanyagolható apróságot leszámítjuk, akár a szomszéd srác is lehetne. Ja, és kitűzött maga elé egy könnyedén megvalósítható célt: nyolc aranyérmet kell nyernie Pekingben, abból ötöt egyéniben – száz és kétszáz pillangó, kétszáz gyors, kétszáz és négyszáz vegyes –, hármat váltóban.

Laza csuklógyakorlat, ugyan még senkinek sem sikerült a történelemben, de merjünk nagyot álmodni! Az a legszebb az egészben, hogy ha egyedül Phelpsen múlna, nagy összegbe le is fogadnám, hogy menni fog. Csakhogy ott vannak a staféták. A négyszer százas gyorsváltót már csak Jason Lezak emberfeletti bravúrjával tudták hozni, szerdán a négyszer kétszáz simább volt, de hátravan még a vegyes. És itt van a kutya elásva.

Egyik kollégánk ugyanis megkérdezte Ricky Berenset, a kvartett harmadik emberét, mire gondolt úszás közben. A válasz tömör volt: „Don’t screw up!” A szó szerinti fordítás nem tűr nyomdafestéket, kicsit felvizezve ennyit jelent: „Csak nehogy elbaltázd!” Berens vallomása felszakította a zsilipet, elkezdett ömleni a szó a másik két váltótagból, Ryan Lochte-ból és Peter Vanderkaayból is.

Egymás szavába vágva ecsetelték, mennyire nyomasztja őket a tudat, hogy egyetlen rossz mozdulatukkal kudarcra kárhoztathatják a sporttörténelem egyik legnagyszerűbb vállalkozását. Nem elég önmagukra figyelniük, életük legnagyobb versenyén életük legjobbját úszniuk, még ott nyomja mázsás teherként a vállukat Phelps potenciális nyolc aranyérme. Ami ha meglesz, a baltimore-i fenomén egyéni bravúrjaként vonul be a történelembe. Ha meg véletlenül elbukik a vegyes váltón, a szerencsétlen stafétatagok életük végéig hurcolhatják magukkal a lelkiismeret-furdalás elviselhetetlen terhét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik