Az 51 kilós Kalucza Norbert aranyéremért utazik Pekingbe

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.29. 22:28
Címkék
Hétfőtől péntekig tart az olimpiára kijutott öt magyar ökölvívó – Bedák Pál (48 kg), Kalucza Norbert (51 kg), Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg), Szellő Imre (81 kg) - utolsó hazai edzéssorozata a tatai sportparadicsomban. Bokszolóink szombaton repülnek el Pekingbe.
Kalucza (jobbra) az aranyra hajt, de más éremmel is elégedett lenne
Fotó: Mirkó István (archív)
Kalucza (jobbra) az aranyra hajt, de más éremmel is elégedett lenne
Kalucza (jobbra) az aranyra hajt, de más éremmel is elégedett lenne
Fotó: Mirkó István (archív)
Kalucza (jobbra) az aranyra hajt, de más éremmel is elégedett lenne

„Azért látszik, hogy kinek a legnagyobb a tekintélye az edzőtáborban. Kalucza Norbert, az ötvenegy kilós versenyzőnk mindig csak Bedák Pált figyeli. Ha Pimpán három kiló többlet van, akkor ő is annyit enged meg magának. Kedden a 48 kilóban induló Bedák 49,30-cal mérlegelt, erre az elvileg 51 kilós Kalucza 52,40-nel...” – magyarázza idősb Balzsay Károly szövetségi kapitány, amikor arról kérdezzük, hozzák-e a súlyukat a Tatán még péntekig edzőtáborozó magyar ökölvívók.

„Most, kedden este mind az öten Lénárt Ágota pszichológussal beszélgetnek, bízom benne, ha vannak egyáltalán önbizalomhiányra utaló jelek, azok eltűnnek a lélekbúvárral folytatott eszmecserék után” – folytatja a mesteredző.

Balzsay amúgy elégedett a versenyzők munkájával, akik közül e pillanatban a világbajnoki ezüstérmes papírsúlyú Bedák, a Kispest klasszisa tűnik a legjobb formában lévőnek, de Szellő Imre, a kecskeméti félnehézsúlyú sem panaszkodhat.

„A 81 kiló az egyik leggyengébb súlycsoport, de nem csak ezért jók Szellő esélyei, becsületesen készült, óriási az ütőereje, amikor hazamegy hétvégeken, rendszerint elfogyaszt egy fél disznót, szóval ő sem a levegőtől erősödik. Tavaly, Chicagóban, a vb-n szerencséje volt, amikor megszerezte a kvótát, ha csak feleolyan jó sorsolást kap az olimpián, sokáig menetelhet” – véli a vezetőedző.

Káté, az öt évvel ezelőtti bangkoki vb bronzérmese is egyre „élesebb” lesz.

„Gyuszi tapasztalt bokszoló, akinek emberfeletti a küzdeni tudása. Látom már rajta, hogy egyre jobban belelovalja magát az olimpia hangulatába, az athéni fiaskó után most feltétlenül javítani akar. Meg is van rá az esélye”

A szombati elutazásig már jobbára kesztyűzés, szpárringolás szerepel a programban. Aztán irány Peking.

„Akik már bokszoltak olimpián – Bedák és Káté –, azok nem izgulnak, van már rutinjuk, akik pedig újoncok, azok nem tudják, mi vár rájuk – ők azért nyugodtak. Ha valamennyien kihozzák magukból a maximumot, elégedett leszek, s ha mindez elegendő egy éremhez, akkor az álmaim beteljesülése” – összegzett a szakvezető.

REMÉNYEK, VÉLEMÉNYEK

KALUCZA NORBERT (51 KG):
"Jó formában érzem magam, bár még van rajtam három kiló plusz, de mire útra kelünk, már csak másfél kiló lesz – és az semmi. Sokat betegeskedtem július elején, ezért is bokszoltam gyengébben, amikor a múltkor a marokkói válogatott járt Tatán. A napokban itt járt debreceni klubedzőm, Deél István, az ő jelenléte is sokat segített. Mostanra már visszanyertem formámat, és bizakodó vagyok. Célom az aranyérem, de bármilyen medáliával elégedett lennék."
VARGA MIKLÓS (60 KG):
"Kilencvenöt százalékos formában vagyok, már tényleg csak a finomhangolás van hátra. Sokat kesztyűzünk, a Vasasból is jönnek szpárringpartnerek, s a zsákot is rengeteget püföljük gyakorlókesztyűvel. Belenyugodtam, hogy hajdúsámsoni edzőm, Máté Attila nem tarthat velünk az olimpiára, szerintem nem ezen fog múlni a teljesítményem. Harci kedvem remek, alig várom már a rajtot, izgatottan készülök életem első olimpiájára."
CSÖTÖNYI SÁNDOR, A MAGYAR ÖKÖLVÍVÓ-SZAKSZÖVETSÉG ELNÖKE
"Egy éremmel számolok, ha ez bejönne, már nagyon elégedett lennék, sokat lendítene a magyar ökölvíváson. Az öthetes edzőtáborozás megtette a hatását, jó formában vannak a srácok, nem féltem őket – legfeljebb a sorsolástól. Amit egyébként – az EABA, az európai szövetség elnökeként tudok – kézzel fognak tartani, nem pedig komputerrel, mint legutóbb, októberben, a chicagói világbajnokságon. Ez jobb így, mert a számítógép programját lehet manipulálni... Csodát egyetlen versenyzőnktől sem várok, csak azt, hogy akik nem erősebbek náluk, azokat győzzék le. A jobbtól kikapni viszont nem szégyen."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik