David Villa kénytelen a lelátóról nézni az Eb fináléját

Vágólapra másolva!
2008.06.27. 09:00
A spanyol válogatott csütörtök este magabiztosan, 3–0-ra győzte le Oroszországot, így bejutott a Bécsben rendezendő vasárnapi döntőbe. A dél-európai országban hatalmas az eufória, hiszen a selección 24 év után játszhat újra finálét világversenyen. Mint tudjuk, az örömbe általában üröm is vegyül, és ez most sincs másként. A legeredményesebb spanyol, Villa nem játszhat az utolsó meccsen.
David Villa elhagyja a pályát, de a sikerben továbbra is bízik
Fotó: MTI
David Villa elhagyja a pályát, de a sikerben továbbra is bízik
David Villa elhagyja a pályát, de a sikerben továbbra is bízik
Fotó: MTI
David Villa elhagyja a pályát, de a sikerben továbbra is bízik
A spanyol válogatott legutóbb az 1984-es Európa-bajnokságon jutott el olyan messzire, mint az idei kontinenstornán. Akkor a spanyolok 2–0-ra maradtak alul a hazai pályán játszó, Michel Platini vezette francia válogatottal szemben. Platini az UEFA elnökeként az idei döntőn is jelen lesz, de ezúttal nem fogja a spanyolokat keseríteni góljaival.

Azonban a hispánoknak így is van okuk keseregni, még a továbbjutás által kiváltott fieszta közben is. Az Eb góllövőlistáját vezető David Villa ugyanis nem léphet pályára a vasárnapi fináléban, amelyben Németország vár a „vörös fúriára”.

A Valencia csatára a mérkőzés 30. percében végzett el egy szabadrúgást jó harminc méterről, lökete az orosz portás, Akinfejev kezei közt landolt. A támadó ezután kapott a combjához, és öt perccel később véget is ért számára a találkozó, az Arsenal középpályása, Cesc Fabregas érkezett a helyére.

Ekkor a spanyol szurkolók még reménykedhettek, hogy kedvencük felépül a fináléra, de már sejteni lehetett, hogy nagy a baj, hiszen a kispadon ülő Villa nem kért ápolást az orvosoktól.

Luis Aragonés, akit a spanyol média az Eb-ig nem különösebben kedvelt, megerősítette, David Villa nélkül kell megtenni a németek elleni utolsó lépést.

„Villa nem játszhat a döntőben. Izomhúzódást szenvedett” – mondta a tréner, aki a vasárnapi sikerrel örökre beírhatná nevét a spanyol labdarúgás legnagyobbjai közé.

Maga az érintett úgy nyilatkozott, hogy a szabadrúgás csak a kegyelemdöfés volt, a mérkőzés során már korábban is fájdalmat érzett a lábában futás közben. Harci kedve azonban nem lankadt ennek ellenére sem: „Én akár sántikálva is játszanék, de van 22 további kerettag, aki teljes erőbedobással képes futballozni, így valószínűleg nézőként leszek ott a finálén".

Ezek szerint ismét olyan döntő következik, amelyet az egyik fél meghatározó játékosa kénytelen kihagyni. A 2002-es vb záró felvonásán a németek csapatkapitánya, Michael Ballack nem léphetett pályára, igaz, ő nem sérülés, hanem eltiltás miatt. Bár az UEFA az idén mindent megtett, hogy ez ne fordulhasson megint elő, és az elődöntő előtt eltörölte a sárga lapokat, a spanyolokat most ezt sem vigasztalja.

Talán annyira nem is kell. A csapatuk Villa nélkül is remek, és 24 év után újra döntőben szerepelhet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik