Sipka

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2008.06.01. 01:30
Ma már nyilvánvaló, amit néhány hete sokan láttak: a ballépésektől hemzsegő magyar futballban is párját ritkítóan nagy hiba volt edzőt cserélni Újpesten. A menesztett Urbányi Istvánt, miként utódját, Szentes Lázárt is lehet szeretni, mint ahogy nem szeretni is, a trénercserével kapcsolatos számok azonban könyörtelen őszinteséggel mutatják a lila balfogás mértékét.

Amikor Urbányi Istvánnak megköszönték a munkáját, az első négy helyezett pontszámai imígyen festettek: MTK 51 (52 lőtt góllal), DVSC 48 (50), Újpest 48 (50), Győr 47 (52). A legkevesebb, amit ezek szerint megállapíthatunk: a lilák nem lógtak ki az éllovast üldözők sorából… Érkezett Szentes Lázár, és most a tabella azt mutatja: MTK 66 pont (67), DVSC 64 (67), Győr 58 (64), Újpest 55 (58).

Vagyis az edzőcsere óta a bajnok tizenöt, a Loki tizenhat, a Győr tizenegy pontot gyűjtött, az Újpest hetet. Ráadásul az új edző a Sopron elleni látszatgyőzelemmel mutatkozott be, amelyért a három pont ugyan járt, gratuláció aligha. Tehát a pályán mutatott produkció: öt meccsen négy (…) pont, öt rúgott, tíz kapott gól. Urbányi Istvánnak a menesztése előtti hat meccsen öt győzelem, egy döntetlen volt a mérlege, ami aligha magyarázta a döntést. Az új edző kinevezésekor azt mondta: látta az Újpestet, tudja, mi nem működik.

Ezek szerint Szentes Lázár vagy nem az Újpestet látta, vagy mégsem tudta, mi a baj, vagy mégis tudta, csak segíteni nem tudott rajta. „Annyi közöm van ehhez a csapathoz, hogy a jegyzőkönyvben az én nevem áll” – mondta az edző a DVSC elleni, 3–1-re elveszített mérkőzés után a sporttévében. Az Újpest híveit ennél nagyobb arculcsapás aligha érhette volna.

Szentes Lázár öt hete a csapat edzője. Ha több mint egy hónap után csak ennyi köze van azokhoz, akiket mindennap (sokszor naponta kétszer is) edz, taktikát vázol nekik, akkor nagy a baj. „Szépen csilingelnek a csengők a bohócsipkán” – utalt kiszolgáltatott helyzetére a debreceni meccs után a tréner. Nem volt muszáj felvenni. A vezetők a nyáron nagy erőket mozgósítva kicserélik a fél (háromnegyed, egész?) csapatot, és elégedetten dőlnek hátra – talán nem is sejtve, mekkora rombolást végeztek a klubban 2008 tavaszán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik