Itt az idő, dönteni kell

KORMANIK ZSOLT, SZELI MÁTYÁSKORMANIK ZSOLT, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2008.04.09. 00:16
Címkék
Egy hét leforgása alatt harmadszor csap össze a Liverpool és az Arsenal. Az első két mérkőzés (egy a Bajnokok Ligájában, egy a bajnokságban) egyaránt 1–1-re végződött; ez most semmiképpen sem ismétlődhet meg – ha máshogyan nem, tizenegyesekkel dönteniük kell arról, melyikük a jobb, melyikük jut be a BL elődöntőjébe.

Egy héttel ezelőtt, a két csapat trilógiájának kezdetekor Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere arról beszélt, hogy a következő másfél hét edzői pályafutása eddigi legnagyobb kihívásával szembesíti. Lassan itt a mérlegkészítés ideje. Lassan, hiszen Wenger a szombaton következő manchesteri bajnokit is a különleges program részének tekinti – úgy gondolja, az Old Traffordon igenis a bajnoki cím lebeg majd az „ágyúsok” szeme előtt.

Liverpooli kollégája, Rafa Benítez másképp vélekedik erről. Szerinte az Arsenal Premier League-beli aranyesélyei a velük játszott bajnoki 1–1 után nagyjából elszálltak, és a Bajnokok Ligája maradt az egyetlen harcmező, amelyen az „ágyúsok” – mellesleg: akárcsak a liverpooliak – maradandó élménnyé tehetik a szezonjukat. A trófeáig persze még hosszú az út, és egyelőre az az egyetlen kérdés, hogyan jussanak túl egymáson. A góllal értékesebbé tett idegenbeli döntetlen fényében a „vörösök” dolga tűnik egyszerűbbnek, Benítez elég jó taktikus ahhoz, hogy meglovagoljon egy ilyen eredményt.

„Szerintem a feladat nehezebbik felét teljesítettük, ami nem jelenti azt, hogy elintézettnek vélnénk a továbbjutás dolgát – mondta a Pool spanyol szakvezetője, felidézve az ellenfél elmúlt szezonbeli két sikeres anfieldi látogatását (FA-kupa, 1–3; Ligakupa, 3–6). – Az Arsenal kiváló erőkből áll, idegenben is képes hatékony játékra, azaz óvatosnak kell lennünk. Szurkolóinktól a biztatáson kívül türelmet is kérünk.” Az esetleges továbbjutás mellé szép játékot váró drukkerek megnyugtatására hozzátette: „Gól nélküli döntetlenre játszani nagyon nehéz dolog, én például nem is értek hozzá…”

Szó se róla, a támadókapacitást illetően nem áll rosszul, elég csak a Steven Gerrard, Fernando Torres kettőst említeni, a két hollandot, Dirk Kuytöt és Ryan Babelt, vagy éppen a szombati londoni meccsen kiválóan játszó Peter Crouchot. Utóbbi éppen a napokban jelezte, bármennyire is szeret Liverpoolban játszani, egyelőre nem fogadja el az új szerződést – játszani szeretne ugyanis, a Poolba meg nem fér be. Megjegyzendő, Benítez talán éppen rá gondolt, amikor azt fejtegette: az idénynek eme szakaszában szüretelhetők le a rotációs rendszer gyümölcsei.

Wenger másképp gazdálkodik embereivel, nála több a fix pont – illetve csak lenne, ha jó néhány fontos játékosa nem dőlt volna ki sérülés miatt. Némi vigasz, hogy egyikük, a szombati csatát kihagyó Robin van Persie felépült, ott van az utazók között, azaz nagy segítségére lehet Emmanuel Adebayornak, a hullámvölgyben lévő házi gólkirálynak.

„Sokan a tizedik-tizenkettedik helyre vártak minket a bajnokságban, ezt messze túlteljesítettük. A sérülések ellenére megvan minden erőforrásunk ahhoz is, hogy kedd este továbbjussunk” – jelentette ki Wenger.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik