És eljön a nagy vasárnap

KORMANIK ZSOLT, SZELI MÁTYÁSKORMANIK ZSOLT, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2008.03.21. 23:34
Címkék
Vasárnap délután Manchester United–Liverpool és Chelsea– Arsenal rangadót rendeznek a Premier League-ben. Az eredmények függvényében öt pontra nőhet az éllovas MU előnye, de pontegyenlőség is kialakulhat az MU és az Arsenal között, sőt a Chelsea akár nyolcpontos hátrányba is kerülhet – azaz gyakorlatilag kieshet a versenyfutásból.

Szóval amolyan „húsvéti nagy vasárnapnak” nézünk elébe, amely ha nem is dönt a bajnoki címről, jelentős befolyással lehet az aranycsata még hátralévő hét fordulójára. A Manchester United várja a legkedvezőbb pozícióban a hétvégét, ugyanakkor neki jut a legjobb formában lévő ellenfél, a legutóbbi hét tétmérkőzését megnyerő Liverpool. Az év meccsét rendezik vasárnap kora délután az Old Traffordon… vagy mégsem?

„Minden adva van ahhoz, hogy a Manchester és a Liverpool maradandó élményt nyújtó, klasszikus rangadót vívjon egymással, csakhogy a tét, a feszültség és a hasonló erőviszonyok már nem egy ilyen mérkőzést elszürkítettek” – figyelmeztet Alan Hansen, a BBC elemzője, a Liverpool hajdani védője. Nagyszerű támadók vonulnak fel a két oldalon, ő azonban – egykori beosztásánál fogva is – a védőkben látja a potenciális főszereplőket. Sikerül-e Rio Ferdinandnak és Nemanja Vidicsnek úgy megfognia Fernando Torrest, mint a decemberi liverpooli meccsen? Gondot okozhat, hogy Torres most sokkal jobb formában van, vendégségben játszva várhatóan több helye is lesz, miközben Ferdinand még fájlalja a hátát – más kérdés, hogy meglepetést keltene, ha erre a mérkőzésre nem épülne fel Edwin van der Sar kapussal egyetemben. (Megjegyzendő, már Gary Neville is rendületlenül rója a kilométereket a tartalékcsapatban, előbb-utóbb az ő felbukkanására is számíthatunk.)

Nincs irigylésre méltó helyzetben a másik hátvédsor sem, elvégre Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney és Carlos Tévez egyaránt a feltörésére készül. Kulcsszerep hárulhat Javier Mascheranóra, a Pool kiváló formában lévő középpályására, akinek védőmunkája nélkülözhetetlennek tetszik a széleken és középre kanyarodva is életveszélyes Ronaldo semlegesítéséhez – mert az nem egyemberes feladat lesz.

„Dacára annak, hogy az ősszel kikaptunk tőlük odahaza, én azt a meccset is élveztem. Remélem, most az eredmény is nekünk kedvez majd, már csak azért is, mert liverpooliként először utazom az Old Traffordra” – így az argentin.

A sok tősgyökeres mellett egy alkalmi szurkolójuk is lesz Mascheranóéknak – Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere, aki szerint ha valakinek, akkor a Liverpoolnak van esélye az Old Traffordon. Az ő feladata persze sajátjai felrázása lesz, hogy az immár négy döntetlent számláló bajnoki sorozatukat megtörjék, természetesen győzelemmel – amire a Stamford Bridge-i mérlegüket látva van is esélyük. Ami viszont a formájukat illeti… Sok mindent elárul Emmanuel Adebayor mutatója: egy gól a legutóbbi hét tétmérkőzésen – 22 a megelőző 31-en. Wenger az általános visszaesést Eduardo da Silva borzasztó birminghami sérülésére vezeti vissza.

„Az ott történtek mély lelki traumát okoztak a csapatnak, de úgy érzem, túl vagyunk a nehezén. A bajnoki verseny befutója következik, amikor a taktikai finomságok háttérbe szorulnak, és egyedül az számít, hogy valamilyen úton-módon meglegyen a győzelem” – mondta Wenger, aki

úgy véli: aki a rangadókat megnyeri, azé lesz a bajnoki cím is. Álláspontja érthető, az ő csapata három hét leforgása alatt a Chelsea-vel, a Liverpoollal és a Manchester Uniteddel is megmérkőzik, azaz jórészt maga alakíthatja sorsát. Az erőpróba a Chelsea ellen kezdődik, amelynél nemcsak a védelem szokatlan törékenysége (négy kapott gól a Tottenham elleni hétközi derbin), hanem taktikai indíttatású viták is veszélyeztetik az aranyálmokat. Ha hinni lehet a pletykáknak, Didier Drogba és Henk ten Cate pályaedző összekapott a szerdai 4–4 után, mivel előbbi (más játékosok nevében is) megkérdőjelezte a szakvezetők cserekoncepcióját, konkrétan Joe Cole lehozatalát és a Salomon Kalou, Alex váltást, amely (a szokatlan ötvédős rendszer) két pontba került. Drogba persze nem lelkizős típus, szerinte a Chelsea vasárnap olyan erőben lesz, hogy megfojtja a labdával amúgy szerinte is csodákra képes Arsenalt. A harci zaj tehát mind a négy öltözőben erősödik, de történjék bármi vasárnap délután, ne feledjük Sir Alex Ferguson szavait: „A bajnoki versenyfutásban érdekelt hármasnak elég nehéz mérkőzései vannak hátra ahhoz, hogy vasárnap este egyikünk se lehessen biztos a bajnoki arany megszerzésében.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik