Újjáépíthet a százados

KAMLER JÁNOS, SZ. NAGY TAMÁSKAMLER JÁNOS, SZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.02.16. 23:31
Címkék
Századik FA-kupa-mérkőzésén dirigálhatja a Manchester Unitedet Sir Alex Ferguson a szombati, Arsenal elleni rangadón, ahol ellenfele Arsene Wenger lesz, aki az aktív élvonalbeli menedzserek közül a második a kispadon töltött FA-mérkőzések számát (63) tekintve.

Ugyan mi hozhatja még igazán tűzbe a 22 éve a Manchester United kispadján ülő Sir Alex Fergusont?

Ha szimpla bajnoki meccs talán már nem is, de egy Arsenal elleni rangadó egészen biztosan. Ezúttal az FA-kupa 5. fordulójában találkozik a két együttes, amely a bajnokságban nagy csatát vív az aranyéremért, igaz, ott az „ágyúsok” ötpontos előnnyel várhatják a folytatást. Az FA-kupa azonban teljesen más világ, és még úgy sem szívesen fogadnánk az eredményre, hogy ezúttal a manchesteri kompánia dolga tűnik könnyebbnek. Az Arsenal igencsak tartalékos összeállításban fut ki az Old Trafford gyepére, Tomás Rosicky, Robin van Persie, Theo Walcott, Johan Djourou, Alexandre Song, Manuel Almunia, Abou Diaby és Denílson sérült, míg Bacary Sagna családi okok miatt hagyja ki a találkozót, de kérdéses, hogy a kisebb egészségügyi problémával bajlódó Emmanuel Adebayor, Philippe Senderos, Gaël Clichy és Mathieu Flamini szerepeltetését négy nappal a Milan elleni Bajnokok Ligája-találkozó előtt vállalja-e Arsene Wenger (ha nem az MU lenne az ellenfél, biztosan nemet mondanánk). Noha az utóbb említett labdarúgók szereplésében nem lehetünk biztosak, abban viszont igen, hogy a francia mester nagy ellenfelét, Sir Alexet egy jókora tortával is meglepik játékosai, elvégre a skót mesternek ez lesz a századik mérkőzése a világ legősibb, ma is élő futballsorozatában, és ezzel az aktív, élvonalbeli csapatoknál dolgozó edzők listáját nagy fölénnyel vezeti. Persze ki más is lenne a második a lajstromban, mint Wenger, aki 1996 óta 63 FAkupa-összecsapást dirigált az Arsenal kispadján.

Ami a két menedzser eddigi ütközeteit illeti a sorozatban, fej fej mellett állnak, két sikert jegyez Ferguson és Wenger is. Az MU az 1998–99-es és a 2003–04-es kiírásban egyaránt az elődöntőben búcsúztatta a londoniakat (előbbi esetben újrajátszás során), az Arsenaljátékosok örülhettek viszont az eddigi egyetlen ötödik fordulós találkozó után (2–0), illetve a 2005-ös döntőben (0–0 után tizenegyesekkel az Arsenalé lett a trófea). Érdekesség egyébként, hogy hasonlóan kiegyenlített képet mutat a két klub összes FA-kupa-meccse, a tizenkét találkozóból mindkét fél ötöt-ötöt nyert meg, kettő zárult döntetlennel.

Bár Sir Alex „századosi előléptetése” mellett azért is fontos a továbbjutás a Manchester United számára, mert ha kikap, és az Arsenal végül megnyeri a sorozatot, akkor a londoniak – 11 trófeával – beérik az örökranglista élén.

De az Old Traffordon a héten mégsem a kuparangadóról esett a legtöbb szó.

„Egész héten csendes volt az edzőpálya, a City elleni hét végi vereség mélyen érintette a játékosokat – vázolta csapata felkészültségét röviden a skót mester. – Ez volt az egyik legroszszabb teljesítmény, ami elképzelhető a Manchester Unitedtől. De túl kell lépnünk a kudarcon, és ez igazi kihívás lesz, mint ahogyan a klub újjáépítése is az volt 1958-ban – merengett el Sir Alex, majd némileg vidámabban folytatta: – Kapcsolják be biztonsági övüket! Tipikus United–Arsenal mérkőzés lesz, heves küzdelemmel. De ígérhetem, jó focit is láthatnak, hiszen mindkét együttes nagyszerű játékra képes.”

Úgy legyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik