Kassai Viktor újabb elismerése, utazhat a jövő évi szupertornára

Vágólapra másolva!
2007.12.19. 17:47
Az ősszel két Bajnokok Ligája-mérkőzést dirigáló Kassai Viktor újabb elismerésben részesült, ugyanis szerepel a jövő évi osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokságra meghívott játékvezetők között. A magyar sportemberre negyedik bíróként számítanak hét kollégájával közösen. Legutóbb az 1996-os kontinenstornán jutott szóhoz magyar sípmester, akkor Puhl Sándor elődöntőt is vezetett.
Kassai Viktor a pálya mellett bizonyíthat
Kassai Viktor a pálya mellett bizonyíthat
Kassai Viktor a pálya mellett bizonyíthat
Kassai Viktor a pálya mellett bizonyíthat
Az európai szövetség (UEFA) szerdán nyilvánosságra hozott listáján húsz játékvezető és huszonnégy segítő neve szerepel. Rájuk 31 mérkőzés vár június 7. és 29. között. A játékvezetői hármasokba csak azonos országok bírói kerültek, de a fontos feladatokat végző negyedik segítők már olyan nemzetek képviselői közül kerülnek ki, akik nem szerepelnek az “alaphármasban”.

Az UEFA azért döntött az egy országból való triók mellett, hogy ezzel elősegítse a tökéletes kommunikációt és természetesen az összeszokottság is döntő tényezőnek számított.

“Mindig nehéz feladatot jelent a játékvezetők kijelölése az olyan nagy presztízsű tornára, mint az Európa-bajnokság. Ezek a szakemberek azonban jelenleg a legjobbak, megérdemelték a lehetőséget” – jelentette ki Angel María Villar Llona, az UEFA játékvezetői testületének spanyol vezetője.

A 44 játékvezető első közös felkészülési programjára április 14-17. között a svájci Regensdorfban található Mövenpick Hotelben kerül sor. Ennek keretében fizikai tesztre is sor kerül a speciális, szakmai fórumok mellett. Ez a szálloda lesz június 3-tól a játékvezetők Eb-főhadiszállása is. Június 26-tól már a bécsi Renaissance Penta Hotelben tartózkodnak majd a záró szakaszban is érintett bírók.

Már nem lesz ott az Eb-n a világ talán legrutinosabb bírója, Markus Merk, aki elérte a korhatárt. Ez megnyitotta az utat Herbert Fandel előtt, aki évek óta az örök másodiknak számított, és hiába vezetett már BL- és UEFA-kupa-döntőt is, ha a fogorvos vetélytárs egy évvel később születik, valószínűleg ezúttal is lemarad.

Graham Poll visszavonulása után kérdéses volt, ki képviseli Angliát a kontinensbajnokságon, végül a fiatalabb Howard Webb lett a befutó a 2004-es Eb-n gyenge teljesítményt nyújtó Mike Rileyvel szemben.

Spanyolországban Manuel Mejuto Gonzalez kapott bizalmat, az asztúriai bíró a vb-ről balszerencsés körülmények között (egyik asszisztense nem futotta meg a tesztet) maradt le, Németországba így Luis Medina Cantalejo utazhatott. Azóta Mejuto Gonzaleznek új segítői vannak, reménykedhet benne, hogy az áprilisi fizikai felmérésen ők nem bakiznak.

Merkhez hasonlóan az olasz Stefano Farina is elérte a 45 éves korhatárt, így Roberto Rosettinek nem maradt vetélytársa Olaszországban. Némi meglepetésre kimaradt Terje Hauge, így Norvégiát a rutinos Tom Henning Övrebö képviseli Svájcban és Ausztriában.

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság játékvezetői hármasai

Játékvezetők Játékvezető-asszisztensek Országok
1. Konrad Plautz Egon Bereuter, Markus Mayr Ausztria
2. Frank De Bleeckere Peter Hermans, Alex Verstraeten Belgium
3. Howard Webb Darren Cann, Mike Mullarkey Anglia
4. Herbert Fandel Carsten Kadach, Volker Wezel Németország
5. Kirosz Vasszarasz Dimitrisz Bozacidisz, Dimitrisz Szaraidarisz Görögország
6. Roberto Rosetti Alessandro Griselli, Paolo Calcagno Olaszország
7. Pieter Vink Adriaan Inia, Hans ten Hoove Hollandia
8. Tom Henning Øvrebø Geir Åge Holen, Erik Ræstad Norvégia
9. Ľuboš Micheľ Roman Slyško, Martin Balko Szlovákia
10. Manuel Enrique Mejuto González Juan Carlos Yuste Jimenez, Jesús Calvo Guadamuro Spanyolország
11. Peter Fröjdfeldt Stefan Wittberg, Henrik Andrén Svédország
12. Massimo Busacca Matthias Arnet, Stéphane Cuhat Svájc

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság negyedik játékvezetői:

Ivan Bebek Horvátország
Stéphane Lannoy Franciaország
Kassai Viktor Magyarország
Kristinn Jakobsson Izland
Grzegorz Gilewski Lengyelország
Olegário Benquerença Portugália
Craig Thomson Skócia
Damir Skomina Szlovénia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik