Legkorábban két esztendő múlva térnek vissza a K2-höz a magyarok

Vágólapra másolva!
2007.08.28. 18:18
Hazatért Pakisztánból, a Karakorum-Himalajából a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció, amelynek tagjai két nyolcezer méternél magasabb csúcsot másztak meg a „világ tetejének” nevezett óriási hegyek birodalmában. Elhangzott: a K2-höz, amelyet nem sikerült meghódítani, leghamarabb 2009-ben térnek vissza.
A Broad Peak csúcsán, 8047 méteres magasságban a magyar nemzeeti lobogóval
A Broad Peak csúcsán, 8047 méteres magasságban a magyar nemzeeti lobogóval
A Broad Peak csúcsán, 8047 méteres magasságban a magyar nemzeeti lobogóval
A Broad Peak csúcsán, 8047 méteres magasságban a magyar nemzeeti lobogóval

A Hidden Peaken két, a Broad Peaken egy sikeres csúcstámadást hajtott végre az utóbbi öt hétben az a magyar expedíció, amely eredetileg a Hidden Peak (Gasherbrum I.) mellett a világ legnehezebb hegyét, K2-t akarta megmászni.

A K2-nél egyetlen halvány esély nyílt volna a mászásra, ám mivel augusztus 10-én és 11-én mindössze két napig volt jó az időjárás, a magyar alpinisták úgy döntöttek, hogy inkább a szomszédos Broad Peakre próbálnak meg feljutni.

Ez augusztus 11-én négyüknek, Erőss Zsoltnak és a három hölgynek, Ugyan Anitának, Csollány Katalinnak és Sterczer Hildának sikerült is.

Mécs László kétségtelenül pályafutása eddigi legnagyobb bravúrját hajtotta végre július 20-án, amikor egyedül hajtott végre sikeres csúcstámadást a 8068 méter magas Hidden Peaken, miközben a többiek vosszavonultak.

A K2 magasabb régióiban többnyire ítéletídő tombolt az utóbbi két hónapban. A nagyításhoz kattinson a fotóra!
A K2 magasabb régióiban többnyire ítéletídő tombolt az utóbbi két hónapban. A nagyításhoz kattinson a fotóra!
Augusztus 29-én újabb csúcstámadás indult, ekkor hatan – Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Sterczer Hilda, Csizmadia Péter és Tarjányi István – hágtak fel a hegytetőre.

Mindenképpen csúcsteljesítménynek számít, amit a három hölgy nyújtott, hiszen mindhárman két-két nyolcezresre jutottak fel, s közülük Sterczer Hildának korábban semmilyen tapasztalata nem volt a „halálzónában”.

Visszatérve a K2-höz, a hegyen csúcstámadás közben ebben a szezonban két mászó halt meg: egy nepáli és egy olasz alpinista. A hegyen két nagyszerű napja volt az embernek: július 20-án 18, míg augusztus 21-én további 11 sportember érte el a csúcsot.

Utóbbi siker az elképesztően szívós, kitartó, hatalmas költségvetésből gazdálkodó orosz expedíció nevéhez fűződik. A mászás szempontjából lehetetlen helynek tartott Nyugati falon expedíciós stílusban hosszú hetekig ostromolták félelmet nem ismerve a K2-t, és végül erőfeszítéseik és türelmük meglágyította a „kegyetlen hegy” szívét.

Ez volt a hegymászás történetének egyik legjelentősebb, expedíciós stílusban végrehajtott mászása, az oroszok teljesítménye előtt az egész alpinista-társadalom kalapot emelt.

Erőss Zsolt, a magyar expedíció technikai vezetője a hetedik és a nyolcadik 8000 méter fölötti csúcsát mászta meg.

„A K2-re még vissza kell térni, de ez valószínűleg nem jövőre lesz” – mondta, magyarázatként pedig elhangzott: a tapasztalat szerint psziché szempontból nem jó egymás utáni két évben ugyanazt a hegyet megostromolni.

Emlékeztetőül a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció teljes névsora: Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Vörös László, Csíkos József, Tarjányi István, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Sterczer Hilda, Csizmadia Péter, Juhász Bálint.

KORÁBBI ÍRÁSOK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik