Csupa jó hír a Karakorumból: ítéletidő helyett szikrázó napsütés

Vágólapra másolva!
2007.07.10. 10:19
Gyökeresen megváltozott az időjárás a Karakorum-Himalája nyolcezres csúcsainak térségében. A 8068 méter magas Hidden Peak megmászásával kísérletező magyar K2-Gasherbrum I. expedíció vezetője, Kollár Lajos műholdas telefonon arról tájékoztatta a Nemzeti Sportot, hogy jelenleg csodálatos, napsütéses, ideális hegymászóidő uralkodik a Concordia térségében.
A magyarok alaptábora, a háttérben, jobbra a Hidden Peak. Most fantasztikusan jó az idő a hegyen
A magyarok alaptábora, a háttérben, jobbra a Hidden Peak. Most fantasztikusan jó az idő a hegyen
A magyarok alaptábora, a háttérben, jobbra a Hidden Peak. Most fantasztikusan jó az idő a hegyen
A magyarok alaptábora, a háttérben, jobbra a Hidden Peak. Most fantasztikusan jó az idő a hegyen

Kollár Lajos elmondta: hajnali fél ötkor két tapasztalt alpinistájuk, Vörös László és Csíkos József elindult a Gasherbrum-gleccseren felfelé, és magyar idő szerint 10 óra tájban várják a bejelentkezésüket az 1-es táborból.

Vörös László és Csíkos József akklimatizálódni ment fel az 5900 méteres magasságban létrehozott táborhelyre, és az ő helyzetértékelésüktől függ majd, hogy holnap hajnalban elindul-e a többi magyar mászó is felfelé.

Kollár Lajos arról is beszélt, hogy az 5900 méteren lévő 1-es és a 6400 méteren fekvő 2-es tábor sátrait szinte bizonyosan teljesen befedte a hó, hiszen az utóbbi két napon igen komoly mennyiségű csapadék hullott le a Gasherbrum I-en.

Vörösnek és Csíkosnak az is a feladta, hogy ismét lakhatóvá tegye az 1-es tábort a többiek megérkezéséig. Ha az időjárás továbbra is kegyes lesz az alpinistákhoz, akkor a mostani fázisban felállíthatják a 3-as tábort, ahonnan később majd a közvetlen csúcstámadást elő lehet készíteni.

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a mély hó nagyon megnehezíti majd a mászást, így jól jönne egy jelentősebb mértékű olvadás a hegyen.

A csapat hétfőn este Mécs László 34. születésnapját ünnepelte az alaptáborban.

„Buliztunk, viszkiztünk, nagyon jó volt a hangulat – avatott be a részletekbe Kollár Lajos. – Mécs Lacit most már lassan hagyományosan a Karakorumban köszöntjük föl, két éve a Broad Peak alaptáborában ittunk áldomást.”

Még egy igazán jó hír a végére: hamarosan megoldódnak az expedíció élelmezési nehézségei. A csapat vezetője örömmel újságolta, hogy Skardu városából elindult az az élelmiszer-szállítmány, amelyet néhány napja rendelt meg e-mailen a Karakurum Magic nevű alpinlogisztikai cégtől.

„A kajánk úton van, négy-öt nap múlva várhatóan megérkezik” – tette hozzá Kollár Lajos.

Mint azt megírtuk, a csapat készletei vészesen fogyóban voltak, mert korábban nem érkezett meg a megfelelő mennyiségű táplálék. A mostani utánpótlás nélkül az egész expedíció veszélybe kerülhetett volna, hiszen még több mint másfél hónapot töltenek el a magyar hegymászók a kietlen vidéken.


A TÁBORLÁNC A GASHERBRUM I-EN

Alaptábor 5050m
1. tábor 5900m
2. tábor kb. 6500 m
3. tábor kb. 7200 m
csúcs 8068 m
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik