A heves havazás miatt minden magyar visszaindult az alaptáborba

Vágólapra másolva!
2007.07.08. 11:07
Ítéletidő van a Concordia térségében, a pakisztáni Karakorum-Himalájában – tájékoztatta lapunkat műholdas telefonon Kollár Lajos, a Gasherbrum I-nél tartózkodó magyar expedíció vezetője. Folyamatosan és erősen havazik, erős a szél, így a hegyen dolgozó alpinistáknak nem sikerült felállítaniuk a 3-as tábort a Hidden Peaken, és visszatérnek az alaptáborba.
Nem ilyen jó az idő a Hidden Peaknél, ellenkezőleg: az egész Concordia-térségben erősen havazik
Nem ilyen jó az idő a Hidden Peaknél, ellenkezőleg: az egész Concordia-térségben erősen havazik
Nem ilyen jó az idő a Hidden Peaknél, ellenkezőleg: az egész Concordia-térségben erősen havazik
Nem ilyen jó az idő a Hidden Peaknél, ellenkezőleg: az egész Concordia-térségben erősen havazik

Az időjárás keresztülhúzta a Karakorum-Himalája nyolcezres csúcsainak térségében tartózkodó hegymászó-expedíciók számításait, s ez alól a magyarok sem kivételek.

A 8611 méter magas K2-nél a K2Climb.net című hírportál jelentése szerint feladta a csúcstámadást a jól felszerelt, a koreaiakkal együtt az Abruzzi-úton próbálkozó Shared Summits nevű amerikai csapat, és visszatért az alaptáborba.

A magyar K2-Gasherbrum I. expedíció nyolc hegymászója pénteken reggel indult el fölfelé, és szombaton, 6400-6500 méteres magasságban felállították a 2-es tábort.

A terv az volt, hogy a legjobb erőben lévő alpinisták 7200 méterig emelkednek, és elhelyezik a 3-as tábor sátrait, azonban szombaton szakadni kezdett a hó, és most is folyamatosan esik.

A hegyen mozgó társakkal az alaptáborból kapcsolatot tartó expedíció-vezető, Kollár Lajos elmondta: 5000 méteren is több mint fél méter a friss hótakaró vastagsága, és a magasabb régiókban valószínűleg ennél is több esett le.

Éppen ezért a táborlánc kiépítésén dolgozó csapat visszavonulót fújt, a 3-as tábor felállításáról szőtt terveket egyelőre feladta, és e sorok megjelenésekor mindannyian az alaptábor felé haladnak a Gasherbrum-gleccseren.

Az erős havazás nem csupán azért veszélyes, mert nehezíti vagy akár lehetetlenné is teheti a tájékozódást nagy magasságban, hanem azért is, mert például eltakarja az életveszélyes hasadékokat, és óriásira növeli a lavinaveszélyt.

TRAGÉDIA A „KEGYETLEN HEGYNÉL”

Meghalt egy osztrák hegymászó a 8611 méter magas K2 alaptáborában – olvasható a http://theadventureblog.blogspot.com című oldalon. A 41 éves Ulrike Gschwandtnert az úgynevezett magassági betegség – ez legtöbbször tüdő- vagy agyödémát jelent – vitte el két héttel a születésnapja előtt.
A K2-nél a Shared Summits nevű amerikai expedíció két nappal ezelőtt döntött úgy, hogy meghátrál, és feladja a csúcstámadási terveket.

A K2Climb.net című portálnak a francia Hugues d'Aubarede írta: „Jelenleg minden csapat tétlenségre van kárhoztatva – a K2-vel nagyon meggyűlhet a bajunk ebben az évben.”

Kollár Lajos a Nemzeti Sportnak úgy fogalmazott, hogy az időjárás most rosszabb, mint 2005-ben, amikor legutóbb itt jártak. Akkor Erőss Zsoltnak a Hidden Peaken alig valamivel a csúcs alatt kellett visszafordulnia, és a K2-n is az időjárás akadályozta meg abban, hogy feljusson a tetőre.

A magyarok közül Kollár Lajos mellett Csíkos József és Vörös László élvezi az alaptábor biztonságát, míg nyolcan a gleccseren ereszkednek óvatosan lefelé.

Kollár Lajos hozzátette még, hogy a társaik érkezése pakisztáni idő szerint délután 4-5 óra tájban várható. Ez azt jelenti, hogy 20 és 21 óra között remélhetőleg friss híreket tudunk közölni a magyar csapatról.


A TÁBORLÁNC A GASHERBRUM I-EN

Alaptábor 5050m
1. tábor 5900m
2. tábor kb. 6500 m
3. tábor kb. 7200 m
csúcs 8068 m
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik