Elkezdték a táborlánc kiépítését a Hidden Peaken a magyarok

Vágólapra másolva!
2007.07.02. 13:40
Elkezdte a táborlánc kiépítését a magyar K2-Gasherbum I. expedíció a Hidden Peak (más néven Gasherbrum I.) oldalában. Az első fázisban néhány hegymászó létrehozza a táborhelyet, majd kedden reggel visszatér az alaptáborba. A hegy meghódítása a továbbiak úgy történik, hogy a táborlánc kiépítését akklimatizációra is felhasználják a magyar alpinisták.
A magyarok alaptábora hóesésben
A magyarok alaptábora hóesésben
A magyarok alaptábora hóesésben
A magyarok alaptábora hóesésben
A magyarok alaptábora hóesésben
A magyarok alaptábora hóesésben

Kollár Lajos, az expedíció első számú vezetője lapunknak a legközelebbi tervekről elmondta:

Hétfőn a mászók az 1-es tábort gyorsan feltelepítik a hegyre, majd visszatérnek a bázisra, 5100 méterre.

A következő napon az 1-es tábort érintve följebb kapaszkodnak, létrehozzák a 2-es tábort, ott töltik az éjszakát, majd ismét visszatérnek az alaptáborba.

A műveleteket az alaptáborból felügyelő és irányító Kollár Lajos arról tájékoztatott továbbá, hogy átmeneti javulás után vasárnap délutánra visszatért a Hidden Peakre a rossz időjárás.

BLOG

Ez azt jelenti, hogy ismét havazott (korábban már leesett 35 centiméternyi hó), illetve megélénkült a szél, ami nem teremt kedvező feltételeket a magashegyi mászásokhoz.

Az expedíció holnap várhatóan részletes időjárás-előrejelzést kap majd a magyarországi meteorológiai partnerétől, s ennek birtokában kidolgozhatja a csúcstámadás részletes menetrendjét.

A Hidden Peak vagy Gasherbrum I. 8068 méter magas hegy, eddig magyar ember még nem járt a tetején.

Az alpinisták a Hidden Peaket egyrészt meg szeretnék mászni, másrészt szeretnék arra használni, hogy a K2-höz már kellően akklimatizálódva érkezhessenek meg, és jó fizikai állapotban kezdhessék meg a „hegyek hegye”, a 8611 méter magas kéződmény ostromát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik