Rossz az idő, a Hidden Peak alaptáborában várakoznak a magyarok

Vágólapra másolva!
2007.06.30. 13:27
A Gasherbrum I., azaz a Hidden Peak alaptáborában tartózkodik jelenleg a magyar K2-expedíció 11 fős legénysége, illetve a felfogadott teherhordók csoportja. A nagyon ködös, csapadékos, rendkívül változékony időjárás miatt egyelőre várniuk kell a hegymászóknak az úgynevezett „ablakra”, de ha kiderül az ég, azonnal megkezdik a táborlánc kiépítését a 8068 méter magas Hidden Peaken.
Csoportkép a Hidden Peak alaptáborában. A hegymászók közül mindenki jól van
Csoportkép a Hidden Peak alaptáborában. A hegymászók közül mindenki jól van
Csoportkép a Hidden Peak alaptáborában. A hegymászók közül mindenki jól van
Csoportkép a Hidden Peak alaptáborában. A hegymászók közül mindenki jól van

Csütörtökön menetrendszerűen megérkezett a Hidden Peak alaptáborába a magyar K2-Gasherbrum I.-expedíció, de mostoha, alpinista szemszögből nézve igen kedvezőtlen időjárás fogadta őket.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a havazás, a havas eső és a köd a 8611 méteres K2 megmászásával kísérltező amerikai, cseh, orosz és koreai expedíciókat is hátráltatja egy napi járőfölddel arrébb, és nincs ez másképpen a Hidden Peak esetében sem.

A magyarok útja egyébként nem volt sima Askolétól az alaptáborig, mert a Broad Peak első megmászásának 50. évfordulója miatt a K2 melletti hegyen rendkívüli a forgalom, és az arany jubileum alkalmából szerveződött csapatok „elszívják” a munkaerőt a többi expedíció elől.

A magyaroknak így a szükséges 130-140 helyett jóval kevesebb teherhordó jutott Askoléban, így a felszerelésük és az élelmük több részletben érkezett meg – egy része azonban még most is úton van – az alaptáborba.

„Azoknak a cuccai kerültek előre, akik komoly baksist is fizetnek a teherhordóknak. Hát, ezek nem mi vagyunk” – mondta el KOllár Lajos, a magyar vállalkozás vezetője.

„Emiatt aztán nagyon sokat kellett variálni, átszámozni, rimánkodni, átcsomagolni és különböző furfangos húzásokat kieszelni. Még mindig hiányzik néhány darab a felszerelésből, de reméljük, egy-két napon belül minden megérkezik” – tette hozzá.

Kollár Lajos arról is beszélt, hogy csütörtök délutántól szakadt a hó, és végül 35 centiméternyi hullott le a nyolcezres hegyekre és a környékükre. Az időjárás nagyon enyhe, éjszaka alig süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Előtte egy hétig tiszta, szélcsendes meleg volt, a hőmérséklet elérte a 30-35 fokot is 5100 méteres magasságban.

A felhőréteg és a csapadék árnyékol is, így a Thuraya-rendszerű műholdas kommunikáció akadozott. Két napon keresztül például azért nem lehetett beszélni a csapattal, mert az éterben csak érthetetlen szófoszlányokat hallottunk.

A magyar csapat tagjai most öt-hat napos időjárás előrejelzést várnak az expedíciót meteorológiai hírekkel ellátó Pártai Luciától, és reménykednek abban, hogy jó híreket kapnak.

„A csapat minden tagja jól, alig várjuk már, hogy véget érjen a viszonylagos tétlenség, hogy mozdulhassunk végre!” – fogalmazott végül Kollár Lajos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik