Askoléban a magyarok, péntek reggel indulnak a „világ teteje” felé

Vágólapra másolva!
2007.06.21. 14:39
Megérkezett Askoléba a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció – tájékoztatta a hazai sajtóirodát Kollár Lajos, a csoport vezetője. Az alpinisták pénteken reggel indulnak tovább a Karakorum-Himalája magasabb régióiba, nagyjából 100 km-et kell megtenniük a Gasherbrum I. (Hidden Peak) alaptáboráig.
Ez az út vezet ki Askoléból a Karakorum félelmetes csúcsai felé
Ez az út vezet ki Askoléból a Karakorum félelmetes csúcsai felé
Ez az út vezet ki Askoléból a Karakorum félelmetes csúcsai felé
Ez az út vezet ki Askoléból a Karakorum félelmetes csúcsai felé

Holnap reggel elindul felfelé, a Baltoro-gleccser irányába a magyar K2- és Hidden Peak-expedíció, miután a 11 fős társulat sikeresen elérte Askolét.

Askole Pakisztán legmagasabban, 3100 méteren fekvő és a világtól leginkább elzárt városkája, a Karakorum-Himalája kapuja, az utolsó emberlakta kolónia a Baltoro-gleccser előtt.

Itt gyülekeznek azok a teherhordók, akik közül a magyar alpinisták 120-130 munkáját veszik igénybe ahhoz, hogy a nagyjából három tonnányi felszerelés eljusson a Gasherbrum I. (Hidden Peak) alaptáborába.

A magyarok a következő egy hét nap alatt 100 km-t tesznek meg a Baltoro-gleccseren fölfelé. Vadregényes, lenyűgöző útjuk során elhaladnak a Trango-tornyok, a Chogolisa I. (7665 m) mellett, majd elérik a Concordiát. Itt sorban magasodnak majd a hatalmas „nyolcezresek”: a K2, a Broad Peak, illetve a Gasherbrum I. (Hidden Peak, 8068 m) és a Gasherbrum II. (8035 m).

A péntekről szombatra virradó éjszakát egy Yola nevű táborhelyen töltik, település Akole fölött már nincsen a Karakorumban.

A csapat útvonala az 5200 méteres magasságban feekvő alaptáborig: Askole, Yola, Payou, Urdokas, Goro, Sharin.

A magyar expedíció jelenlegi pozciója: északi szélesség 45 fok 40'933", keleti hosszúság 075 fok 49'102").
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik