Skarduba ért, és hamarosan elhagyja a civilizációt a magyar csapat

Vágólapra másolva!
2007.06.20. 15:01
Kedden este szerencsésen megérkezett Skarduba, a Baltisztán fővárosába a 2007-es K2-Gasherbrum I. expedíció – tudatta Kollár Lajos, a csoport vezetője. A magyarok pakisztáni idő szerint csütörtökön reggel indulnak tovább Askole városka felé, amely az utolsó emberlakta település a K2-höz és a Hidden Peakhez vezető Baltoro-gleccser előtt.
A kép jobb szélén látható épületben két éjszakát töltenek el a magyarok
A kép jobb szélén látható épületben két éjszakát töltenek el a magyarok
A kép jobb szélén látható épületben két éjszakát töltenek el a magyarok
A kép jobb szélén látható épületben két éjszakát töltenek el a magyarok

A Karakorum Highway nevű úton három napig tartott a 8611 méter magas K2 és a 8068 méteres Hidden Peak megmászására szerveződött magyar expedíció útja Skardu városáig, amely az Indus folyó partján, 2500 méter magasan fekszik.

A 11 fős csapat Skarduban szállást bérelt, és a szerdai napot arra szánta, szánja, hogy minden szükséges ügyet (élelmiszerbeszerzés, hiányzó alpinista-eszközök, kellékek megvásárlása) elintézzen még, mielőtt elhagyja a „civilizációt”.

Bár Skardu szép város a Ladakkal és Kasmírral határos Baltinszánban – van erődje, három gyönyörű tava, sőt repülőtere is – a magyaroknak nem sok idejük van gyönyörködni benne: csütörtökön tovább kell indulniuk a végcél felé.

A Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Vörös László, Csíkos József, Tarjányi István, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Sterczer Hilda, Csizmadia Péter, Juhász Bálint összetételű alpinista-csoport kora reggel Askole felé veszi az irányt.

Skardu egy völgyben fekszik, az egyik magaslatról így néz ki a város
Skardu egy völgyben fekszik, az egyik magaslatról így néz ki a város

Askole Pakisztán legmagasabban fekvő és a világtól leginkább elzárt városkája, a Karakorum-Himalája kapuja, az utolsó emberlakta kolónia a Baltoro-gleccser előtt, amelyen keresztül a hegymászók elérik a Concordiát és a Világ tetejének (Roof of the World) nevezett tájat.

A Baltoro- és a Godwin-Austen-gleccser egybefolyása, a Concordia egy monumentális természetesen amfiteátrum: a gleccser olyan híres és hatalmas hegyek lábai között kanyarog, mint a K2 (8611 m), a Broad Peak (8047m), a Gasherbrum I. (Hidden Peak, 8068m), a Gasherbrum II. (8035m), Gasherbrum III. (7952m), Gasherbrum IV. (7925m), a Masherbrum (7821 m), a Chogolisa I. (7665m), a Muztagh-torony (7237m) és a Trango-tornyok. Itt található a világ 30 legmagasabb csúcsa közül tíz, és a 14 „nyolcezres” közül négy.

FELVONULÁS AZ ALAPTÁBORIG – A KÖVETKEZŐ NAPOK PROGRAMJA

1. A felszerelést 25 kg-os csomagokra kell osztani, mert egy teherhordó ennyit vihet. Az expedíció 120-130 teherhordót alkalmaz.
2. Június 21-én reggel a csomagokat terepjárókra pakolják, és elindulnak Askole (3100 m) felé. Az út rendkívül viszontagságosnak ígérkezik (útleszakadások, alámosások stb.)
3. Askoléban négyszer-ötször annyi teherhordó gyülekezik, mint amennyire szükség van. Vezetőjük, a szirdar segítségével szétosztják a málhákat, majd elindul a karaván, amely egy hét nap alatt 100 km-t tesz meg a Baltoro-gleccseren fölfelé. Az útvonal: Askole, Yola, Payou, Urdokas, Goro, Sharin. Az utóbbi öt elnevezés nem település neve, hanem táborhelyé. Askole után nincs lakott település.
4. Megérkezés a Hidden Peak (Gasherbrum I.) alaptáborába legkésőbb június 27-én.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik