Jelinkó Attila második magyarként a 8848 méteres Mount Everesten

Vágólapra másolva!
2007.05.23. 10:13
Jelinkó Attila második magyarként hódította meg a legendás, 8848 méteres Mount Everestet, a világ legmagasabb hegyét. Erőss Zsolt első magyarként öt évvel ezelőtt, 2002-ben járt a csúcson, őt most a magyar hegymászók közül Jelinkó követte, aki egy ausztrál sportember társaságában ért fel – olvasható az expedíció hivatalos honlapján , a projectb.hu internetes oldalon. Érdekesség, hogy míg Erőss profi alpinista, addig Jelinkó amatőr mászónak számít, akit egy kereskedelmi expedíció tagjaként „vittek fel” a tetőre.
Erőss Zsolt után Jelinkó András is feljutott a világ tetjére
Erőss Zsolt után Jelinkó András is feljutott a világ tetjére
Erőss Zsolt után Jelinkó András is feljutott a világ tetjére
Erőss Zsolt után Jelinkó András is feljutott a világ tetjére

Jelinkó Attila Mount Everest expedíciója 2007. március 29-én vette kezdetét Budapesten. A Nepálban töltött közel két hónap alatt lelkileg és fizikailag készült a megmérettetésre. Két, akklimatizációs mászása után Attila kedd éjjel vágott neki a csúcsra vezető útnak. Magyar idő szerint hajnal háromkor felért az Everest csúcsára

A Mount Everest csúcsa, mely 8848 méter magasan emelkedik ki a Himalája vonulatából, évente több száz mászót vonz magához. Május 22-én nepáli időszámítás szerint este tízkor Jelinkó Attila és csapattársa, Paul Adler megindította csúcstámadását a világ legmagasabb pontja felé.

A magyar sportember és mászópartnere, az ausztrál Paul Adler nepáli idő szerint ma reggel hét óra körül értek fel a csúcsra (3 óra 45 perc az időeltolódás, azaz magyar idő szerint hajnal három után pár perccel). Jelinkó oxigénnel, jó kondícióban érkezett meg és töltött el néhány percet a világ tetején, majd megkezdte ereszkedését.

A 30 esztendős Jelinkó Attila civilben bróker, az egyik bank magyarországi munkatársa. Az expedícióvezető Paul Adler egy Mingma nevű serpát adott mellé kísérőnek. A serpák magashegyi viszonyokhoz szokott, rendkívüli fizikai és mentális adottságokkal rendelkező alpinisták, akiknek a megélhetést jelenti, higy nyugati vállalkozások szolgálatába szegődnek.

Ismeretes, a Mount Everest hivatalosan elismert első meghódítója, az új-zélandi Sir Edmund Hillary is egy serpa, Tenzing Norgay kíséretében érte el a tetőt 1953. május 29-én.

Eddig egyedüli magyarként Erőss Zsolt állt a világ legmagasabb pontján, 2002-es expedíciója során jutott fel. A legjobb magyar hegymászónak tartott Erőss idén azt a K2-t veszi célba, amely a világ második legmagasabb csúcsa, de az összes közül a legnehezebben megmászható.

Érdekesség, hogy néhány napja két gyakorlott mászó, Klein Dávid és Várkonyi László is próbálkozott az Everest oxigénpalack nélküli meghódításával, de egyiküknek sem sikerült elérniük a célt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik