Akit birkózni tanítottak

CH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.05.21. 22:57
Címkék
Bárdosi Sándor birkózó, a sydneyi olimpia ezüstérmese bejelentette visszavonulását, miután a hét végi, miskolci kötöttfogású országos bajnokságon megpofozta ellenfelét, Fodor Zoltánt.

Egy ország imádta Sydney után, népszerűbb volt, mint megannyi olimpiai bajnokunk, pedig „csak” ezüstérmes lett a kötöttfogású birkózás 85 kilós súlycsoportjában. Már hét éve sem volt szerencséje: 3:3 után bírói döntéssel kapott ki a döntőben a kategória fenoménjától, a török Hamza Yerlikayától. Most pedig – vége: alig egy hónappal a harmincadik születésnapja után bejelentette, még ha nem is hivatalosan, hogy befejezte birkózó-pályafutását. Bárdosi Sándornak a szombati, miskolci pofon a végállomást jelentette.

Félreértés ne essék: a fülest nem ő kapta, hanem ő adta Fodor Zoltánnak, aki a szőnyegen – ha nem is győzte le őt, de – jobbnak találtatott.

Hétfőn déltájban sokáig nem veszi fel a telefont, mármár azt hisszük, önkéntes száműzetésbe vonult, amikor végre beleszól a kagylóba.

Tessék!

Jaj, de jó, már azt hittem, nem akar beszélni az újságírókkal, azért nem veszi fel a telefont.

Szó sincs róla, edzőképzésen veszek részt, most lett vége az előadásnak.

Akkor talán mégsem undorodott meg a birkózástól…

Attól sohasem fogok, nekem a birkózás az életem. Senki és semmi sem tudja elvenni a kedvemet a küzdősportoktól.

Miért, van, aki el akarja?

Ezek a szabályok… Simán világbajnok tud lenni valaki anélkül, hogy egyetlen akciót is végrehajtana. Csak egy kis szerencsére van szüksége, arra, hogy a feldobott korong mindig neki kedvezzen a parterhelyzetnél. Erre én nem vagyok vevő. Engem annak idején birkózni tanított meg Hoffman Géza a Budapesti Honvédban. A mai birkózás a sündisznóknak és a teknősbékáknak való. Be kell gubózni, bontani, hárítani. Az ellenfél kifárad a folytonos kezdeményezésben, netán el is veszíti a fejét…

…mint ön, nem?

Igen, mint én… Azt azért tudni kell, nekem semmi bajom nincs a sráccal.

Fodor Zoltánnal, ugye, őrá gondol?

Igen, vele. Ő is tudja, meg én is tudom, hogy ha birkóznánk egymással, tíz százalék esélye sem lenne ellenem. Így aztán nem birkózik, csak védekezik.

Borzasztóan sajnálom, hogy megint velem gyűlt meg a baja, akárcsak tavaly, a köztársasági rangsorversenyen.

Most hallom először a szájából, hogy sajnálja. Azért már ez is valami.

Persze hogy sajnálom, ha vissza tudnám pörgetni negyvennyolc órával az idő kerekét, biztos, hogy nyugodtabb lennék.

Azért ahhoz nagyon el kellett veszítenie a fejét, hogy üssön…

Elszakadt a cérna. Nézze, évek óta folyton bizonyítanom kell a klubomban, Vácon is, ha nincs érem, az a baj, ha kevésbé fényes a színe, akkor meg az. Belefáradtam az örökös sziszifuszi küzdésbe. Meg abba, hogy a keresetem, amit Vácott kapok, legfeljebb a rezsire elég. Képzelje el, mi lenne, ha családos ember lennék. Éhen halnánk.

Most mihez kezd? Már ha komolyan gondolja a visszavonulást.

Most nagyon komolyan gondolom. Szóval lehet, hogy elmegyek klímaszerelőnek az édesapámmal, neki ugyanis ez a szakmája. Valamiből meg kell élni…

Ez eléggé meglepő… Mikor volt utoljára a birkózóteremben?

Ma délelőtt. Nekem nem tudják elvenni a kedvemet a birkózástól.

Mit gondol, az egyéves felfüggesztett eltiltása életbe lép?

Talán nem…

Miért nem beszél Hegedűs Csaba szövetségi elnökkel, hátha megértő lenne?

Már beszéltem, nem is olyan régen. Akkor abban maradtunk, hogy visszafogom az indulataimat. Sajnos becsaptam, nem ezt beszéltük meg. Restanciám van vele szemben. Ez is nagyon fáj.

Peking nem is izgatja?

Már nem… Illetve dehogynem. Teljesen össze vagyok zavarodva. Persze hogy szeretnék indulni az olimpián. De ebben a szabályrendszerben nincs esélyem.

Azt hiszem, itt és most nem a szabályrendszer, hanem a pofon a legnagyobb akadály.

Lehet, hogy igaza van.

Miért került fel a csúcsra, vagy majdnem a csúcsra Sydneyben, s most miért tart ott, ahol tart?

Tudja, nekem mindig akkor ment a birkózás, amikor játszottam a szőnyegen. Mint Sydneyben is. Amikor viszont görcsösen akarom a sikert, akkor kudarcot vallok. Mostanában csupa görcs vagyok… Azért aki le akar írni engem, az hibát követ el. Fogok én még birkózni, de az is biztos, hogy nem Vácott. Abból a szakosztályból elegem lett.

És ha mégis eltiltják?

Az imént a küzdősportokról beszéltem… Biztos tudja, hogy két éve Visegrádon szumóban nyertem Európa-bajnokságot. Jövő hónap közepén Budapesten lesz az Eb a Nemzeti Sportcsarnokban, én vagyok a címvédő 85 kilóban. Legfeljebb a birkózástól tilthatnak el, a szumótól aligha.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik