Gesztusháború

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2007.03.18. 23:56
Címkék
Enyhén szólva is meglepő nyilatkozatot tett Kijevben Sepp Blatter FIFAelnök, mondván: reméli, hogy Ukrajna és Lengyelország rendezheti meg a 2012-es labdarúgó Eb-t. A horvát–magyar pályázat magyar elnöke, Gyárfás Tamás szerint nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy főzik, de jó lesz résen lennünk.

Mikor utazik?

Hová? – kérdezett vissza meglepetten Gyárfás Tamás.

Melbourne-be, az úszó-világbajnokságra. A csapat már ott van.

Én nem megyek.

Ön az elnök.

Cseh Laci meg a többiek pedig az úszók. Az edzőik velük vannak, a vezetők is. Akik elengedtek. Cseh Laci remélt győzelme nem tőlem függ, április tizenhetedikén viszont Cardiffban lesz a 2012es labdarúgó Eb prezentációja. A pályázat sikerért most többet kell tennem.

Sepp Blatter nyilatkozata után különösen. A FIFA-elnök ugyanis a lengyel, ukrán kettősnek adná a rendezést.

Sepp Blatter nem tagja a szavazásra hivatott bizottságnak, de amit a világ labdarúgásának első embere mond, annak súlya van.

Kétségtelen. Ha valóban mondott ilyet…

A hírügynökségek világgá kürtölték.

Gondolom, ukrán forrásokra támaszkodva. Én nem akarom elhinni… Nagy tekintélyű, nemzetközi sportdiplomata józan ésszel ilyet nem mondhat. Neki objektívnek, semlegesnek kell lennie, vagy legalábbis annak látszania. Az UEFA végrehajtó bizottságából öten tagjai a FIFA végrehajtó bizottságának is, köztük az elnök Michel Platini, aki egyben FIFAalelnök is. Számomra képtelenség, hogy a nyilvánosság előtt nyomást gyakoroljon rájuk.

Higgyük el. Tehát győztünk?

Tehát nem adjuk fel. Egyre többször halljuk, hogy a magyar–horvát pályázat a legjobb, ugyanakkor mindinkább érzékelem, nem biztos, hogy a legjobb nyeri meg a pályázatot. A sportdiplomácia, a politika, a közbizalom, a kapcsolati tőke mind-mind fontos tényező. Az UEFA végrehajtó bizottságában az olasz Franco Carraro és az ukrán Hrihorij Szurkisz révén a vetélytársak is képviseltetik magukat. Kisteleki István és Vlatko Markovic horvát elnök a maguk részéről mindent megtesznek, akivel csak lehet, tárgyalnak, de mégiscsak jobb annak a helyzete, aki a végrehajtó bizottság tagja, aki házon belül van. A döntéshozóktól most ő kaphat segítséget, amit legközelebb akár viszonozhat is. A lényegre térve, valamivel ki kell még rukkolnunk.

Nevezetesen?

Az UEFA januári közgyűlésén a skótok javasolták, hogy az Európa-bajnokság mezőnyét tizenhatról emeljék fel huszonnégyre. Az előterjesztést a szavazásra jogosult ötven tagországból negyvenegy támogatta, a végrehajtó bizottság március huszonhatodikán tárgyalja a kezdeményezést. Ha a magyar és a horvát pályázó még az ülés előtt bejelentené, hogy az UEFA-család érdekében vállaljuk a nagyobb mezőnyt, leköteleznénk a végrehajtó bizottságot. Nem biztos, hogy élnének a felajánlással, de biztos, hogy nagyra értékelnék.

Mekkora többletterhet jelent ez a vállalás? Ezt kérdezték tőlem a kormánytagok is, amikor a támogatásukat kértem ehhez. A különbség elenyésző. Horvátországnak és Magyarországnak egyaránt négy-négy csapattal kell többet fogadnia. Országonként nem két négyes, hanem két hatos csoportban zajlanának a selejtezők. Több vendég, több bevétel, több mérkőzés, tehát még több tévéközvetítés, játék, izgalom. A részletes tanulmány elkészült. Gyors döntés kell. Állítólag olimpiát is akarunk majd rendezni, arra legalább kétszáz ország népes küldöttsége jönne el. Kétezer-tizenkettőben plusz négy futballválogatottat kellene fogadni és persze a szurkolóikat. Mit mondanak a horvátok? Kisteleki Istvánnal egyeztetve még szombaton este beszéltem velük telefonon. Nagyon komolyan veszik a kérdést. Úgy érzi, ha vállaljuk majd a huszonnégyes mezőnyt, Sepp Blatter mondhat akármit? Úgy érzem, hogy küzdenünk kell a végsőkig, muszáj alkalmazkodnunk a mindenkori helyzethez, és ha szükséges, meg kell újulnunk. Turi Gyuri is ezt hajtogatja Cseh Lacinak. Melbourne-ben. A cselekvés nem helyszínfüggő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik