Most nincs eredménykényszer

Z. A., K. K.Z. A., K. K.
Vágólapra másolva!
2007.01.04. 00:01
Címkék
Várhidi Péter irányításával február 6-án és 7-én nemzetközi tornán vesz részt a labdarúgó-válogatott Cipruson. Talán mondani sem kell, az alaposan megfiatalított nemzeti együttes számára valamennyi megméretés fontos, a csapatkialakítás ugyanis nem megy egyik pillanatról a másikra. Háromrészes sorozatban igyekszünk bemutatni, milyen feladatokat kell teljesítenie az új nemzeti csapatnak, milyen kihívás vár a kapitányra és a játékosokra.
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta
Németh Ferenc
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta
Németh Ferenc
Várhidi Péter nyugodtan magyarázhat játékosainak, az esetleges eredménytelenséget most senki sem kéri majd számon rajta

Javában zajlanak a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői – a kontinenstornát Ausztria és Svájc közösen rendezi majd meg –, és bár a magyar válogatott egyelőre csak négy mérkőzést játszott le a csoportbeli tizenkét fellépéséből, szinte bizonyos, hogy futballistáink a vert mezőnyben végeznek. A hazai, norvégok elleni 1–4-es vereséget ugyan Bosznia-Hercegovinában a jónak mondható 3–1-es győzelem követte, azonban a Törökország elleni 1–0-s hazai vereség és főleg a máltai 1–2-es arcpirító kudarc azt vetítette, vetíti előre, hogy nem lehet keresnivalónk a továbbjutó helyekért folyó küzdelemben. A reméltnél gyengébb szereplés Bozsik Péter lemondásához vezetett, és az MLSZ elnöksége Várhidi Péter kinevezésével egyértelműsítette: olyan megfiatalított csapatot szeretne látni, amely 2012-re, a reményeink szerinti magyar–horvát közös rendezésű Eb-n becsülettel helytáll.

2 meccs, 25 játékos

A ciprusi nemzetközi torna programja a következő:
Február 6.:

MAGYARORSZÁG–Ciprus,
Lettország–Bulgária
Február 7.:
az előző játéknap győztesei, illetve vesztesei játszanak majd egymás ellen

Vélhetően azok a labdarúgók utazhatnak majd el Ciprusra, akik az elmúlt év végén a Kanada elleni 1–0-ra megnyert barátságos meccs előtt is a nemzeti csapattal készültek (a keret nem tekinthető véglegesnek, Várhidi Péter szövetségi kapitány várhatóan a jövő hét végén véglegesíti a nemzetközi tornára leadandó játékosnévsort).

KAPUSOK
Végh Zoltán (MTK Budapest), Fülöp Márton (Sunderland)

HÁTVÉDEK
Bodnár László (Red Bull Salzburg), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sint Truiden), Balogh Béla (MTK Budapest), Rodenbücher István (MTK Budapest), Bodor Boldizsár (Roda JC)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Dárdai Pál (Hertha BSC), Sándor György (Újpest), Tóth Balázs (Kayseri Erciyesspor), Vass Ádám (Stoke City), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Huszti Szabolcs (SV Hannover), Bori Gábor (MTK Budapest), Horváth András (FC Sopron), Filkor Attila (Internazionale), Hajnal Tamás (1. FC Kaiserslautern)

TÁMADÓK
Hrepka Ádám (MTK Budapest), Kanta József (MTK Budapest), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Torghelle Sándor (PAOK), Priskin Tamás (Watford), Németh Krisztián (MTK Budapest), Farkas Balázs (Dinamo Kijev)

Biztonsági tartalék: Kemenes Szabolcs (Ferencváros), Rabóczki Balázs (FC Sopron), Vaskó Tamás (Újpest), Laczkó Zsolt (Ferencváros), Vadócz Krisztián (Auxerre), Tisza Tibor (Újpest), Rajczi Péter (Újpest)
Az új szövetségi kapitány, Várhidi Péter a 24-es keretbe kilenc újoncot jelölt, közülük november 15-én a Kanada elleni 1–0-ra megnyert barátságos meccsen Balogh Béla, Vass Ádám, Sándor György és Hrepka Ádám kezdőként, Farkas Balázs és Rodenbücher István pedig csereként szerepelt. December 14-én aztán Várhidi Pétert 2007 végéig véglegesítették posztján, s ez a döntés már jelezte, valóban nem egy összecsapásra szólt a meghirdetett fiatalítás.

Azt már tudjuk, a szövetségi kapitánynak eddig háromnapos összetartásra volt lehetősége a labdarúgókkal (a Kanada elleni kilencven perc előtt), februárban viszont ismét lesz alkalma a közös munkára. A hagyományosnak nevezhető ciprusi nemzetközi tornára harmadszor hívták meg a magyar válogatottat. Először 2002-ben, Gellei Imre kapitánykodása idején, majd három esztendővel ezelőtt, akkor, amikor Lothar Matthäus vezetésével a nemzeti gárda döntőt játszott. Az már ismert, hogy az idei tornán csapatunk az első meccsét Ciprus ellen játssza, s egy nappal később Lettország vagy Bulgária lesz a mieink ellenfele.
A kérdés: mi haszna lesz ezeknek a párharcoknak?

Nos, ha már kialakult volna a csapatunk – ami sajnos nincs így –, alighanem akkor is lenne mit csiszolni a játékunkon, de mivel a kapitány által favorizált futballisták majdnem fele Kanada ellen került először a keretbe, bőven van lehetőség a fejlődésre. Emlékezzünk csak rá, a hatvanas-hetvenes években, sőt akár még Mezey György kapitánykodása idején, a nyolcvanas évek derekán is rendre hosszabb összetartásokon vehettek részt a labdarúgók, és a többhetes felkészülések alatt volt lehetőség a hiányosságok kiküszöbölésére.

Várhidi Péter korábban már elmondta, nagy változásokat nem tervez a keretben, mégis borítékolható, lesznek, akik most először kapnak tőle meghívót (azt azonban ne feledjük, Gera Zoltán és Tőzsér Dániel sérülés, Hajnal Tamás klubbéli kötelezettsége miatt nem lehetett ott a Kanada elleni találkozón, és ha ezúttal nem lesz problémájuk, ők alighanem számíthatnak a meghívásra). Eredménykényszer nincs, ezt jól tudjuk, a kapitány nyugodtan kísérletezhet, a cél elsősorban az, hogy megtalálja azokat a labdarúgókat, akik a 2010-es világbajnoki, illetve a két évvel későbbi Európa-bajnoki selejtezőkön már eredményt tudnak felmutatni. Ne áltassuk magunkat, alighanem a most előtérbe kerülő játékosok közül is lesznek olyanok, akikről menet közben kiderül, nem alkalmasak nagy feladatok megvalósítására, miként az is bizonyos, lesznek idősebb futballisták, akiket idő-vel újra felfedeznek majd.
A lényeg úgyis az: aki bizalmat kap a kapitánytól, bizonyítsa, hogy a válogatottban a helye.
A lehető legtöbb összetartás, nemzetközi megmérettetés csak elősegítheti a kép tisztulását.
Úgyhogy Cipruson azért lesz miért hajtani... ----
Nem lesz barátság a pályán – ígérik a házigazda ciprusiak


A ciprusi nemzetközi tornán az első összecsapást a házigazdákkal vívja a magyar válogatott. A rivális tavalyi eredményeit nézve kijelenthetjük, az elmúlt években fejlődött a szigetország labdarúgása: az Eb-selejtezők során Ciprus 5–2-re megverte Írországot, valamint 1–1-es döntetlent ért el a német válogatott ellen.
„Elértünk egy-két figyelemre méltó eredményt az elmúlt esztendőben, a kétezer-hetes évet pedig hazai tornagyőzelemmel szeretnénk kezdeni – mondta lapunknak Kirjakosz Georgallisz, a ciprusi szövetség sajtófőnöke. – Nagyszerű a viszony a magyar és a ciprusi szövetség között, így az idén is egyértelmű volt, hogy meghívjuk Magyarországot a viadalra. A pályán azonban nem lesz barátság, a legerősebb összeállításban lépünk fel a tornán, s reméljük, magyar »skalppal« nyitjuk az évet.

A február 6-án kezdődő tornán ugyan négy csapat vesz részt (mint eddig minden alkalommal), a kupa lebonyolítása azonban más rendszerben zajlik majd: csupán két meccs jut minden csapatnak. A nyitó napon a magyar válogatott Ciprus ellen játszik, a másik ágon pedig Bulgária Lettországgal méri össze erejét – a két győztes másnap az aranyéremért, a vesztesek a harmadik helyért mérkőznek.

A minitorna favoritja egyértelműen a bolgár válogatott, amely Hriszto Sztoicskov vezetésével feljött a világranglista 43. helyére.
„Furcsa fazon a szövetségi kapitányunk – mondta Andrej Medintev, a bolgár szövetség munkatársa. – A barátságos, felkészülési válogatott mérkőzések előtt csak néhány nappal hirdet keretet, és addig nem is hajlandó a csapat összeállításáról beszélni. Azt viszont hangsúlyozta Hriszto Sztoicskov, hogy mindenképpen győzni akar a ciprusi tornán, hiszen a sikeres évadkezdés lökést adhat a szezon további részére.” ---- Bodnár László, a válogatott csapatkapitánya telente rendszeresen jár Ciprusra. Gellei Imre kapitánykodása alatt szerepelt a szigeten Bulgária ellen (0–1, a szünetben félbeszakadt a mérkőzés), majd Lothar Matthäus vezetésével Lettország és Örményország legyőzése után játszott a románokkal szemben 3–0-ra elveszített döntőn is.

– Milyen emlékeket őriz az eddigi ciprusi meccseiről?
– A bolgárok elleniről nem sokat tudok mondani, hiszen csak egy félidőt játszottunk a rossz idő miatt – mondta Bodnár László. – Amikor legutóbb tornán vettünk részt a szigeten, voltak jó meccseink, csak a románok ellen teljesítettünk gyengébben. Mindenesetre jó megméretés volt akkor számunkra az a három mérkőzés.

– Mi lehet a legnagyobb haszna a februári tornának?
– Nekünk most a játék a legfontosabb: sokat kell játszanunk. Össze kell szoknia a csapatnak, és a fiataloknak is jót tesz majd, hiszen szerezhetnek némi rutint. Számomra gondot jelent, hogy a Salzburggal február elején Dubaiban edzőtáborozunk majd, ám ha meghívót kapok, mindenképpen utazom, mert a válogatottban való szereplés a legfontosabb.

– Még akkor is, ha nem igazán neves csapatokkal kell megmérkőzni?
– Természetesen! Azért Bulgáriát ne írjuk le, nagyon jó együttes. Számunkra pedig az a fontos, hogy a megfiatalított csapat sokat legyen együtt, és persze az sem lenne baj, ha Cipruson is nyerne az új válogatott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik