Ezzel a válogatottal a felkészülés is élmény

B. A., S. J.B. A., S. J.
Vágólapra másolva!
2006.12.05. 00:49
Címkék
Svédország több városában december 7-én rajtol a 7. női Európa-bajnokság. A vb- és Eb-bronzérmes magyar válogatott Németh András szövetségi kapitány irányításával készül fel a seregszemlére, és szeretne hagyományainak megfelelően, vagyis sikeresen szerepelni a 16 csapatos viadalon. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Generációkon átívelő karrier Balogh Beatrixé, hiszen a Cornexi-Alcoa-HSB Holding jobbszélsője már a magyar női kézilabda legújabb sikerkorszakának kezdetén ott volt a válogatottban. Még a legendás Laurencz László volt a szövetségi kapitány, amikor 1994 tavaszán Győrben, az izlandi válogatott elleni győztes mérkőzésen bemutatkozott a nemzeti csapatban, s azóta minden szakvezetőnél kihagyhatatlan a keretből a pályák környékén egyszerűen csak BB-ként ismert játékos.

Nyert Bajnokok Ligáját a Dunaferr együttesével, megfordult az osztrák Hypo NÖ sztárcsapatában is, s már évek óta a fehérvári alakulat vezéregyénisége.

Jelenlétével többet nyernek a társak egy klasszis jobbszélsőnél, merthogy Balogh Bea a legkritikusabb szituációkban is képes mosolyogni, ami pedig néha többet jelenthet egy-egy fontos gólnál. Németh András keretében BB a rangidős játékos, a kapitány azonban örömmel hívta őt a válogatott keretbe, amikor vállalta, hogy a pekingi olimpiáig folytatja a kézilabdát.

Balogh Beatrix

Született: 1974. december 12., Kaposvár
Magassága/testsúlya: 165 cm/64 kg
Posztja: szélső
Klubjai: Csurgói KSK, TFSE, PMKC, Dunaferr SE, Hypo NÖ (osztrák), Cornexi-Alcoa
Nevelőedzői: Határ György, Kátai Ferenc, Kátai Ferencné
Edzői: Fekete Béla, Laurencz László, Tóth János, Zsiga Gyula, Kiss Szilárd, Jan Packa, Gyurka János, Szabó Edina, Vura József
Első válogatottsága: 1994. március 5., Győr (Izland, 31–16)
Válogatottsága/góljai: 151/445
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2000), vb-3. (2005), vb-5. (1999), vb-6. (2001), Eb-3. (1998, 2004), Eb-5. (2002), BL-1. (1999), EHF-kupa-1. (1998, 2005), Szuperkupa-győztes (1999), 3x magyar bajnok, 2x MK-győztes, 2x osztrák bajnok, 2x Osztrák Kupa-győztes, az év játékosa (1997)
„Nagyon sokat dolgoztunk a válogatott edzőtáborában, de szükség volt a kemény edzésekre, hiszen nem sok időnk volt a közös felkészülésre – mondta a fehérvári csapat jobbszélsője. – A nyári, brazíliai túrán sem volt teljes a keret, az augusztusi Pannon-kupán, valamint a két, szlovákok elleni felkészülési mérkőzésen is akadtak hiányzóink, így kevesebb időnk maradt az összecsiszolódásra. Ennek ellenére úgy érzem, hogy nem lehet gondunk, mert az együtt töltött idő minden pillanatát kihasználjuk. Az edzéseken kívül is rengeteg közös programot szerveztek Németh Andrásék, voltunk moziban, színházban, s nagyon sokat jelentettek az esti közös játékok, vetélkedők. Ezek is kellenek ahhoz, hogy igazán jó közösség legyen a csapatból. Pályafutásom során megfordultam jó néhány együttesben, így van összehasonlítási alapom, s nyugodtan mondhatom, öröm ebben a válogatottban játszani!”

A Cornexi-Alcoa-HSB Holding jobbszélsője számtalan világverseny rutinjával a háta mögött pontosan tudja, hogy a legnagyobb hiba lebecsülni a vetélytársakat. Már csak ezért sem számít könnyű csoportmeccsekre.

„Kellemetlen ellenfeleket kaptunk, hiszen a szerb és a macedón válogatott remek képességű, ráadásul roppant agresszív kézilabdát játszik – elemezte a riválisokat Balogh Beatrix. – Klubcsapataik ott vannak Európa elitjében, s ha jó napot fognak ki, nagyon veszélyesek lehetnek a legjobbakra is. Az osztrákokat sem szabad félvállról venni, hiszen sok klasszisuk van. Persze a mi célunk egyértelműen a továbbjutás. A tavalyi, szentpétervári világbajnokságon bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk nagy célok elérésére. Svédországban sem szeretnénk alább adni, hiszen a bronzérem kötelez!”

Szavazás

Hogyan végez az Eb-n a Németh-csapat?

---- KOVACSICZ MÓNIKA (Győri Audi ETO KC, 1983, 20-szoros válogatott)

A bajnokcsapatban egyre markánsabban bizonyítja, hogy érett a nagy feladatok megoldására. Átlagon felüli gyorsaságát a válogatottban is kamatoztathatja. Nagyon lényeges, hogy jól kiegészítik egymást a rutinos Balogh Beával. ---- Németh András: „A legrutinosabbak, legnagyobb szívűek egyike a keretben, ennek megfelelően sokat várok tőle. Már eddig is példát mutatott ifjabb társainak védekezésben és támadásban, igaz, a tavalyi világbajnokságon három mérkőzést követően visszaesett a formája. Az eset tanulságait levontuk, s a svédországi Európa-bajnokságon arra törekszünk, hogy jobban beosszuk az erejét. Mindig a lehető legtöbbet szeretné kihozni magából, ezért meg kell gondolni, mekkora adagot kaphat a sorozatterhelésből. Nem vitás, nagy egyénisége a sportágnak, az ellenfelek külön is készülnek rá, ugyanakkor ő is kitűnően ismeri a vetélytársakat.” ---- A női keret elutazása előtt egy nappal, hétfőn a szövetség vezérkara, valamint Németh András szövetségi kapitány beszámolt a felkészülésről, valamint a svédországi Eb-re kitűzött céljairól. Sinka László főtitkár, az EHF elnökségi tagja elmondta, az aranyérem olimpiai indulási jogot, valamint – a jutalmazási terv szerint – 20 millió forintot hozna a konyhára. Az ezüstért 15, a bronzért 12, a negyedik helyért hét-, az ötödikért ötmillió forintot kapna a csapat. Az Eb-n második helyen záró együttes házigazdája lesz 2008 márciusában az olimpiai selejtezőtornának, a dobogósok kijutnak a következő vb-re (2007, Franciaország), az első öt pedig automatikusan ott lesz a 2008-as, macedóniai Eb-n. Németh András a felkészülés értékelésekor arról beszélt, hogy a keret valamennyi tagja becsülettel, lelkesen és jól motiváltan végezte a dolgát, a legutóbbi két tesztmérkőzésen (a tatabányai és a győri ifi férficsapat ellen) a lányok már játékban is elfogadható teljesítményt nyújtottak. A csapat gyorsítása eredményesen befejeződött, ugyanakkor a fáradtság néhány jelét is látta a mester. A vasárnapi és a hétfői pihenő azonban bizonyára elegendő volt a regenerálódáshoz.

A csoportellenfeleket értékelve Németh András elmondta, a macedónok az oroszból honosított Marina Naukoviccsal sokat erősödtek, így ők a legveszélyesebb vetélytársak. Az osztrákokról udvariasan annyit mondott, zömében idősebb, rutinos játékosokból áll a keretük, ezért sok futásra kell őket késztetni a nyitó mérkőzésen. A legkevésbé a szerbektől tart a kapitány, mert csapatuk (amely már Szerbiaként, és nem Szerbia-Montenegróként vesz részt az Eb-n) már nem ugyanaz, amely kiverte a selejtezőben a vb-ezüstérmes Romániát.

„Pontveszteség nélkül szeretnénk végezni, hogy négy pontot vihessünk a középdöntőbe – mondta Németh András. – Célunk az éremszerzés, de én akkor lennék maradéktalanul elégedett, ha arannyal térhetnénk haza. A legveszélyesebb vetélytársunk az elődöntőben a világbajnok Oroszország és az Európa-bajnok Norvégia lehet.”

A csoportmeccsek után két, a középdöntőt követően egy játékos cseréjére van lehetőség a leadott 24-es kereten belül (a mieinknél ez 23 játékost jelent, mert Tomori Zsuzsanna megbetegedett).

Az Eb-keret
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO KC), Pálinger Katalin (Krim Ljubljana). Mezőnyjátékosok: Balogh Beatrix (Cornexi-Alcoa-HSB Holding), Kovacsicz Mónika (Győr), Hornyák Ágnes (Győr), Mehlmann Ibolya (Aalborg), Siti Eszter (Ljubljana), Görbicz Anita (Győr), Borbás Rita (Dunaferr), Szamoránsky Piroska (Budapest Bank-FTC), Borbély Zsanett (Kiskunhalas), Ferling Bernadett (Dunaferr), Szűcs Gabriella (Debrecen), Tóth Tímea (FTC), Kirsner Erika (FTC), Vérten Orsolya (Győr). Tartalékok: Triffa Ágnes (Vasas-Invitel), Csáki Viktória (Debrecen), Benyáts Beatrix (Debrecen), Orbán Annamária (Debrecen), Szucsánszki Zita (FTC), Mörtel Renáta (Dunaferr), Kenyeres Fanni (Cornexi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik