„Éreztem: volt némi respektem”

Fazekas zoltán, kecskés istván, pietsch tiborFazekas zoltán, kecskés istván, pietsch tibor
Vágólapra másolva!
2006.08.10. 01:25
Címkék
Pénteken indul a Bundesliga 44. idénye, a 18 elitklub közül négy foglalkoztat magyar játékost: Huszti Szabolcs (Hannover), Dárdai Pál (Hertha BSC), Szabics Imre (Mainz) és Szélesi Zoltán (Cottbus) várja a rajtot.
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét
A 96-osok 11-ese: Huszti Szabolcs az edzômeccseken remekelt a Hannoverben. Most már ?csak? a bajnokságban kell bizonyítania, hogy megéri a pénzét

Nyugodtan leírhatjuk: Huszti Szabolcs kezdő lesz a Bundesligában. A középpályás ugyanis kezdőnek számít a többiekhez képest, amíg honfitársai évek óta Németországban futballoznak, ő csak a nyáron igazolt a legutóbbi világbajnokságnak otthont adó országba. Nem kötött rossz alkut: a francia bajnokságból kieső Metzcel szakított a Hannover kedvéért – hónapok múltán remélhetőleg a vezetők is úgy érzik majd, jó boltot csináltak a magyar játékos megvásárlásával.

– Eddig minden rendben?
– Egészséges vagyok, az edzőmeccseken rendszeresen játszottam, remekül érzem magam Hannoverben, vagyis minden rendben – felelte a 19-szeres válogatott labdarúgó.

– Ha összeveti az egyéves franciaországi tapasztalatait az egy hónapos németországival, mi a konklúzió?
– A Hannover veri a Metzet! Igaz, még csak a körülmények felmérése alapján mondhatom ezt, futballistaként egyelőre nem nyilatkozhatok ebben a témában. Majd ha szóhoz jutottam, öt-hat meccsen, akkor térjünk vissza erre. Annyit persze előre leszögezhetek: a Bundesliga az Bundesliga.

– Nyilván nem sajnálja, hogy az elmúlt szezont Franciaországban töltötte.
– Egy pillanatra sem bántam meg, hogy elfogadtam a Metz ajánlatát. Már csak azért sem, mert érkezésemkor éreztem: volt némi respektem az által, hogy a francia élvonalban szerepeltem. Meglehet, ha az NB I-ből jövök, másként néztek volna rám.

– A beszámolókat olvasva, kiderül: a felkészülési találkozókon nem csak a csapatnak, önnek is jól ment a játék.
– Ebből nem érdemes messzemenő következtetést levonni. Persze, örömteli, hogy a legtöbb mérkőzésen kezdőként jutottam szóhoz, s azokon négy gólt lőttem, de hangsúlyozom, ezek csak edzőmeccsek voltak. Hogy ne menjek messzire: a Mainz legutóbb öt nullra megverte a Liverpoolt, de kétlem, hogy ha lenne tét, akkor is ugyanez az eredmény születne.

Az 1. forduló musora

Augusztus 11., péntek
Bayern München–Borussia Dortmund (Sport Klub, 20.45)
Augusztus 12., szombat
Hamburger SV–Arminia Bielefeld, Schalke 04–Eintracht Frankfurt (Sport Klub, 15.30), Bayer Leverkusen– Alemannia Aachen, VfB Stuttgart– Nürnberg, Borussia Mönchengladbach– Energie Cottbus, FSV Mainz–VfL Bochum
Augusztus 13., vasárnap
Hannover–Werder Bremen (Sport Klub, 17.00), VfL Wolfsburg–Hertha BSC
– Önnél maradva: edzője, Peter Neururer nem győzte dicsérni az Aston Villa elleni összecsapás után.
– Edzőmeccs volt az is… De boldog voltam, hogy a szakvezető szépeket mondott rólam, hiszen egy játékosnak talán az jelenti a legtöbbet, ha egy szakember beszél róla elismerőleg. Megjegyzem, az errefelé is szigorú újságírók is hízelgő kritikát fogalmaztak meg velem szemben: a teljesítményemet kettes osztályzattal honorálták – Németországban, ugyebár, az egyes a legjobb…

– Gyakorolta az aláírásokat?
– Inkább a szabadrúgásokat. Amúgy miért kérdi?

– A klub internetes oldalán jelent meg: csütörtök délután a szurkolókkal randevúzik, Arnold Bruggink társaságában két órán keresztül kell autogramokat osztogatnia.
– Az nem jó kifejezés, hogy kell. A múltkor is szerveztek hasonló összejövetelt, nagyon élveztem. Ha nincs is benne a szerződésünkben, a drukkerekkel való kapcsolattartás a szakmánk része. Szóval: hálás feladat vár rám, állok a roham elébe! ---- A napokban a Mainz 05-höz szerződő Szabics Imre jó játékkal és gólokkal szeretné minél gyorsabban elfelejteni az előző idényét. A 18-szoros válogatott támadó a szezon végén kieső Köln csapatában kevés játéklehetősége során nem nyújtott maradandó teljesítményt, ám új együttesében ismét régi formáját szeretné hozni, azt, amely miatt még 2003-ban az osztrák Sturm Graztól szerződtette első bundesligás klubja, a VfB Stuttgart. A még mindig csak 25 éves csatár a sváboknál remekelt, a Bajnokok Ligájában máig emlékezetes, gyönyörű gólt rúgott a Manchester Unitednek. Azonban az elmúlt két szezonban elmaradtak a parádés meccsek és szebbnél szebb gólok, ezzel együtt Szabicsnak minden esélye megvan a megújhodásra a Mainzban. A 2009-ig datált szerződést hétfőn aláíró játékost a pénteken rajtoló idényről kérdeztük.

„Azért igazoltak le, mert bíznak bennem, számítanak rám. Természetesen még sok a lemaradásom, alig ismerem a csapattársaimat, de eddig nagyon pozitívak az itteni tapasztalataim. A klub célja a bentmaradás, emellett szeretnénk jól szerepelni a kupában és mindezeket közönségszórakoztató futballal elérni. A felkészülési meccseket kihagytam, így kell egy kis idő a beilleszkedésemhez. Az edzővel, Jürgen Klopp-pal megbeszéltük, hogy nem siettetünk semmit, fokozatosan próbálok beépülni a csapatba. Ez nem jelenti azt, hogy nem játszom az idénynyitón a Bochum elleni hazai találkozón, de meglepődnék, ha kezdő lennék.”

A vezetők mindenesetre bíznak benne, Christian Handel menedzser például így jellemezte az új szerzeményt a klub internetes oldalán: „Régóta figyelemmel kísérjük Imre pályafutását, már akkor kinéztük, amikor még a Sturm Graz futballistája volt. Gyors, ügyesen cselez, jól illeszkedik majd a rendszerünkbe.”
A bemutatás szép volt – közös óhaj, hogy a bemutatkozás is jól sikerüljon. ---- Marcelinho távozott, Christian Gimenez érkezett, Dárdai Pál maradt. Röviden talán így lehet a legjobban összefoglalni a nyári berlini történéseket. A brazil támadó a török Trabzonsporban folytatja, az Argentínában született, olasz útlevéllel repkedő csatár a francia Marseille-ből jött, de ami, illetve aki minket igazán érdekel, az a magyar középpályás. Decemberben lesz egy évtizede, hogy a BVSC-ből a Herthába igazolt, a tízéves Bundesliga-múltat jó néhány német játékos is megirigyelhetné. Felvetjük, stílszerű volna, ha a Marcelinho klubváltása miatt gazda nélkül maradó 10-es mezt elkérné a szertárostól, ám Dárdai nem enged a 8-asból.

„Kiskorom óta, ha tehetem, ezt a számot viselem, a válogatottban is a nyolcas az enyém – indokolta ragaszkodását a nemzeti együttesben idáig 44, a német élvonalban pedig 192 alkalommal szereplő fedezet. – Amikor Berlinbe szerződtem, foglalt volt, így a tizennyolcast kaptam meg, de ma már itt is nyolcasban játszom. Csak szerencsét hoz.”

Az elmúlt hetekben nem járt, azaz nem játszott rosszul a viselője: az edzőmeccsek során az elmúlt bajnokságban sokat mellőzött Dárdai, úgy fest, beküzdötte magát a legjobb tizenegybe.

„Remélem, bent is ragadok a kezdőben – folytatta a mai, FC Ameri elleni UEFA-kupa-mérkőzésnek biztosan kezdőként nekivágó labdarúgó. – Jó passzban vagyok, végzem a dolgom, ahogy szoktam, és bízom benne, hogy az edző nem tesz ki a csapatból. Nyűgös és kemény volt a nyári felkészülés, de már túl vagyunk rajta, várjuk a vasárnapi, Wolfsburg elleni bemutatkozásunkat. És közben várom a válogatott Ausztria elleni barátságos találkozóját, valamint a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőket; ha azokon sikerülne jó eredményt elérnünk, akkor… Na, erről majd szeptemberben.” ---- Az újonc Energie Cottbus profija, Szélesi Zoltán nagy várakozással tekint a szezon elé.

„Az a célunk, hogy bent maradjunk az első osztályban– mondta a védő. – Tudjuk, ez nem lesz könnyű, hiszen egészen más az élvonalban futballozni, mint a második ligában. Természetesen minden erőnkkel azon leszünk, hogy jól szerepeljünk és ne okozzunk csalódást a szurkolóinknak. Szeretnék minden meccsen pályára lépni, s ez ügyben bizakodó vagyok, mert az edzőmeccsek többségén kezdőként kaptam lehetőséget. Remélem, így lesz ez majd az első fordulóban is.”

Egyébként az Energie feljutása után is lesz magyar a Bundesliga 2.-ben, hiszen Hajnal Tamás a Kaiserslauternhez szerződött. A Regionalliga déli csoportjában szereplő VfB Stuttgart amatőr csapatában kedden pályára lépett Szalai Ádám, aki a 78. percben beszállva a 86.-ban gólt szerzett, s ezzel pontot mentett a Reutlingen elleni 1–1-re végződő bajnokin.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik