Juventus-kiárusítás Európa nagyjainak

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.07.17. 00:26
Címkék
Még meg sem száradt a pecsét az olasz bundabotrányban hozott ítéleteken, máris óriási mozgolódás kezdődött az európai játékospiacon. A legádázabb harc természetesen a megbüntetett olasz csapatok labdarúgóiért folyik, de a közvetett hatás érezhető a kontinens egyéb átigazolási üzletein is.
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét
Imago
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét
Imago
A friss világbajnok védô, Fabio Cannavaro aligha viseli sokáig az immár B-ligás Juve csíkos mezét

Ezekben a napokban a Juventus gárdája inkább hasonlít egy nyár végi kiárusítást tartó áruházra, mint egy bajnoki szezonra készülő labdarúgócsapatra: a klub faxmasinája szinte percenként köpi ki a különböző európai egyesületektől érkező, az eladósorba kerülő futballistákra vonatkozó ajánlatokat.
A legjelentősebb vevőnek talán a kispadra az olasz Fabio Capellót megszerző Real Madrid ígérkezik, a királyi klub a jelek szerint alaposan megtölti kosarát az akciós áron kínált portékával. Az As című spanyol napilap információi szerint a blancóknál már hétfőn bejelenthetik a világbajnok olasz válogatott csapatkapitányának, Fabio Cannavarónak a szerződtetését. A hír alapját egyébként egy illetéktelen fülek által kihallgatott telefonbeszélgetés szolgáltatja, amelyben a hátvéd ígéretet tett Fabio Capellónak: „Hozzád megyek a Realhoz, erről bizosíthatlak!” A Real a védő mellett valószínűleg elviszi a Juvéből Gianluca Zambrottát és Emersont is, összesen mintegy negyvenötmillió euróért (12.6 milliárd forint).

Az olasz botrány kapcsán hozott döntések megmozdították az angol piacot is, ahol szintén a zebramezesek játékosai a legkapósabbak. A Tottenham Pavel Nedvedért tett ajánlatot, a Liverpool David Trezeguet megszerzésén fáradozik, de valószínűleg nem marad a „Juve-áruház” polcán Patrick Vieira sem, akinek a Manchester United udvarol, mégpedig igen erőteljesen. A felek már a tárgyalóasztal mellett ülve tervezik a közös jövőt, amelyet talán egyedül a manchesteri szurkolótábor rosszallása zavarhat meg. Mint emlékezetes, a francia védekező középpályás korábban a nagy rivális Arsenalt erősítette. A játékos másik aggálya – az iránta ellenszenvvel viseltető Roy Keane-nel nem szeretne egy csapatban játszani – az ír futballista visszavonulásával megoldódott.

Patrick Vieira eseténél sokkal rázósabb a másodosztályú West Bromwich Albion kapusának, Tomasz Kuszczaknak az ügye, akit kétmillió fontért (820 millió forint) csábítanak az Old Traffordra, a birminghami egyesület azonban nem akarja elengedni a lengyel futballistát. A dolog azért furcsa kissé, mert a WBA éppen néhány nappal ezelőtt szerződtette a svájci nemzeti együttes kapusát, Pascal Zuberbühlert, így a klub ma már két válogatott kapust tud a soraiban. Amint arról korábban már beszámoltunk, a Bryan Robson irányította csapat magyar támadóját, Gera Zoltánt is röghöz köti, habár a játékosért korábban a Charlton és a Wigan is ajánlatot tett. Talán honfitársunk jövőjét is érintheti, hogy ez utóbbi klub 2.3 millió fontért (943 millió forint) megvette az AZ Alkmaartól Daniel Landzaatot, a holland válogatott támadó középpályását.

Visszatérve a Manchester Unitedhez, jelentős változások várhatóak a csatársorban, hiszen Ruud van Nistelrooy Madridba igazolása már többé-kevésbé tényként kezelhető. És hogy ki érkezhet a helyére? Egyes spanyol lapértesülések szerint nem más, mint a szombaton kisebb térdműtéten áteső Ronaldo, akinek a helye éppen a holland támadó érkezésével kérdőjeleződik meg a spanyol klubnál. A brazilról egyébként nem a legkellemesebb emlék él az Old Traffordon, ugyanis éppen a „Fenomeno” triplája segítette hozzá a 2003-as Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Real Madridot a továbbjutáshoz – a Manchester Unitedet pedig a búcsúhoz. Ám ez az élmény most még biztató is lehet a „vörös ördögök” háza táján.

Az utóbbi időben súlyfeleslege miatt sokat kritizált Ronaldót az orvosi szikéken kívül is érik kellemetlenségek. A brazil kilencestől a minap sorozatos gyorshajtásai miatt elvették a jogosítványát, ám száguldozásra a következő négy hétben nemcsak gépkocsival, de „gyalog” sem lesz lehetősége, hiszen ennyi időt vesz igénybe, mire műtétje után ismét edzésbe állhat.

Míg Ronaldo sorsa egyelőre bizonytalan, egykori válogatott csapattársának, Rivaldónak már nem kell aggódnia jövője miatt. Eddigi klubja, a görög Olympiakosz ugyanis egy évvel meghosszabbította az utóbbi időben ismét magára találó játékos szerződését.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik