Eltörölték a múltat

Sinkovics Gábor, S. Tóth JánosSinkovics Gábor, S. Tóth János
Vágólapra másolva!
2006.07.05. 01:47
Címkék
A várakozásnak megfelelően a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) magára vállalta a 3.1 milliárd forintos úgynevezett reorganizációs hitel rendezését. Erről állapodott meg az MHLL elnöke, a győri klubtulajdonos Tarsoly Csaba a Magyar Labdarúgó-szövetség Kisteleki István vezette elnökségének tagjaival a testület keddi, rendkívüli ülésén.
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk
M. Németh Péter
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk
M. Németh Péter
Az újpestiek joggal ünnepelnek, a 136 millió forintos tartozás ellenére nincs veszélyben a bajnoki indulásuk

A mozgástér hétfőn jelentősen szűkült.
Amikor a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben tudatta, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem vállalja az úgynevezett reorganizációs hitel rendezését, már bizonyos volt: a Magyar Hivatásos Labdarúgóligának kell megpróbálnia kezelni a pénzügyi válságot. Mint arról már többször beszámoltunk, 2000-ben az Orbán-kormány komplex programot készített a magyar futball átalakítására. Az anyag kidolgozói úgy ítélték meg, e projekt nem nélkülözheti az állam szerepvállalását sem. Erről az Ifjúsági és Sportminisztérium, az MLSZ és a Hivatásos Labdarúgó-alszövetség között 2000. július 21-én szerződés is született. Ennek egyik elemeként a kormány jelezte: 21 milliárd forint fejlesztési forrással támogatja a programot. Ebből 12.7 milliárdot a hivatásos labdarúgás technikai és infrastrukturális megújítására szántak, míg 8.3 milliárdot a profi futball bázisát jelentő gazdasági társaságok reorganizációjára. Ez utóbbi keretből végül 3.1 milliárd forintot hívott le a sportág. Mégpedig oly módon, hogy 2001-ben a Profi Liga Kft. kibocsátotta a Hivatásos Labdarúgás Fejlesztési Kötvényt.

A Profi Liga kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 1996-ban alapította az MLSZ-től független, egyesületként működő társadalmi szervezet, az MHLL a tevékenységéhez kapcsolódó gazdasági feladatok ellátására. A gazdasági és politikai közeg ellenállása miatt a kft. 2000 közepéig érdemi tevékenységet nem folytatott. Ám akkor az MLSZ új, Bozóky Imre vezette elnöksége, illetve a Demján Sándor nevével fémjelzett Hivatásos Labdarúgó-alszövetség rábízta a Football Duó Kft. által birtokolt közvetítési jogok értékesítését, később részese volt az élvonal névhasználati joga értékesítésének.

Okiratban kell elismerni a tartozást

A 2001-es kötvénykibocsátás fedezetéül a közvetítési jogok mint vagyonértékű jogok, a kötvény felhasználásával megszerzett befektetések, az üzletrészek értékesítése után befolyó bevételek, valamint a névhasználati jogok szolgáltak. A 3.1 milliárd forint visszafizetésére az állam egyszerű kezességet vállalt. Az akkor Ferencz Gábor által vezetett MHLL pedig egy nyilatkozattal kötelezte magát, hogy „…a tulajdonosi minőségéből eredő jogok és jogosultságokból adódó lehetőségek keretein belül mindent megtesz annak érdekében, hogy a Profi Liga Kft. a kötvénykibocsátásból eredő kötelezettségeit maradéktalanul teljesítse”. S arra az esetre, ha e kötelezettségét bármilyen okból részben vagy egészben megszegné, az MHLL 8.3 milliárd forintra vállalt viszszavonhatatlanul készfizető kezességet.

A hivatásos ligának tehát önként is vállalt feladata, hogy a kötvényügy rendezésében részt vállaljon. A megoldás részleteiről az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Tarsoly Csaba, az MHLL elnöke nem tett közzé részleteket. Lapunk azonban úgy értesült, hogy a válságkezelés két lépésben zajlik majd. Első fejezetként – hiszen ez sürgős orvoslást igényelt – a Football Duó Kft. megvásárolja a reorganizációs hitellel még adós öt futballvállalkozás tartozását. Ily módon az Újpest, a Ferencváros, a Fehérvár, a Diósgyőr és a Honvéd megfelelhet azon tavaszi elnökségi határozat előírásának, amely szerint az élvonalban induló labdarúgócégek nem lehetnek adósai a Profi Liga Kft.-nek. A tartozásmentességet igazoló papír kiállításának feltétele, hogy az érintettek csütörtökig közjegyző által hitelesítetten elismerjék a teljes adósságukat (ezt eddig érdemben csak az Újpest vitatta). Az ügylethez a fedezetet a 4.8 milliárd forintra felértékelt a Football Duónál összpontosított vagyoni értékű jogok adják. E cégben a Profi Ligának 54, az MHLL-nek 36, az MLSZ-nek pedig 10 százalékos üzletrésze van.

A ferencváros még így is nagy bajban lehet

Fontos azonban: a „reorganizációs adósság” eltüntetése önmagában még nem garancia arra, hogy az említett öt csapat nevezését másodfokon elfogadja a szövetség. Különösen a Ferencváros helyzete kritikus, hiszen az FTC Zrt.-nek a 96 millió forintos hiteltartozása mellett egyéb igen súlyos adósságai is vannak.
De visszatérve a válságkezelésre. A Football Duó szerepvállalását követően jönne el az MHLL ideje, amely a lapunkban már részletezett technika szerint oldaná meg a problémát. Vagyis hatmilliárd forintos hitelfelvétellel pénzhez juttatná a Profi Liga Kft.-t (amely visszafizethetné a Magyar Fejlesztési Banknak a pénzintézetet megillető 3.1 milliárd forintot), a maradék összegből pedig ténylegesen reorganizálná a profi ágazatot. A fedezetet e konstrukcióhoz is a vagyoni értékű jogok adják. Az elnökségi ülés után elhangzott, hogy az első osztályú bajnokság marketingjogainak, ekként a televíziós és szponzori jogoknak a kezelése is az MHLL-hez kerülne át.

A politika mondhatja ki a végső szót

Elképzelhető természetesen, hogy az MHLL-nek mégsem sikerül az adósságrendezésről megállapodnia az MFB-vel. Ez esetben viszont színre lép az MLSZ. Amely – idézte Kisteleki István elnököt az MTI – egyelőre „hátrahúzódott a problémakör megoldásával kapcsolatban, de mindenben támogatja a hivatásos ligát, amely, ha akadályba ütközik, kérheti a szövetség segítségét”.
Látszólag tehát teljes a béke.

Érdemes azonban megvárni a végkifejletet. A válságkezelés elképzelhetetlen az állami tulajdonú MFB s ezáltal a politika jóváhagyása nélkül. Gyakorlatilag kormányzati berkekben dőlhet el, melyik futballérdekcsoportnak jut a válságkezelő büszke titulusa. S ekként ki lehet az úr a 2012-es Eb-pályázat menedzselésének (és a rendezés esetleges elnyerésének) időszakában a honi futballbizniszben. ---- Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója:
„Örülök, hogy a közös érdek végül összehozta a magyar futballért tenni akarókat.”

Kiss Zsolt, a Bp. Honvéd többségi tulajdonosa:
„Szerda délelőtt tíz óráig rendezzük a ligatartozásunkat, azaz előbb a huszonkétmillió-kétszázötvenezer forintot fizetjük ki, és befizetjük az ötmillió forintos büntetést is.”

Sallói István, a DVTK ügyvezetője:
„Nagyra értékelem a magyar labdarúgásban dolgozó vezetők munkáját. Korábban nem tapasztaltam olyan pozitív hozzáállást, mint amilyen ezúttal megnyilvánult, s mindez annak érdekében, hogy teljes legyen a mezőny, valamennyi csapat ott lehessen a rajtnál. A megnyugtató megoldás megszületése számunkra azért is fontos, mert így most időt nyertünk, és ígérem, hogy élünk is a kapott lehetőséggel. Ezután figyelmünket a csapat megerő-sítésére és a nyári felkészülésre fordíthatjuk.

Gál László, az FC Fehérvár ügyvezető igazgatója:
„Gazdasági társaságunknak taggyűlése lesz, és ott megvitatjuk majd a történteket. Amíg nem látom a szöveges határozatot, addig nem tudok az üggyel kapcsolatban mit mondani.”

Dányi Szilárd, az Újpest ügyvezető igazgatója:
„Hétfőig kaptunk haladékot, hogy a Profi Ligának igazoljuk, nincs egyetlen forint tartozásunk sem. Mindenkit megnyugtathatok, hogy megoldás születik ebben az ügyben, ám hogy miként, az egyelőre maradjon üzleti titok. Valós megállapodásról sem beszélhetünk mindaddig, amíg a két fél érdemileg nem tárgyalt egymással.” ---- – Igaz, hogy újabb, hatmilliárdos hitel felvételével próbálnak meg úrrá lenni a válságon?
– Egyelőre nem szeretnék részletesen beszélni a visszafizetés konstrukciójáról – mondta Tarsoly Csaba, az MHLL elnöke. – Várjuk meg, miként reagál az általunk felvázolt tervre a Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank, hiszen a döntés e két intézmény joga.

– Mi lesz akkor, ha a minisztérium és a bank is nemet mond, és elfogadhatatlannak tartja az MHLL üzleti akcióját?
– Akkor az MLSZ segítségét kérjük, hiszen nem titok, hogy már Kisteleki István is gondolkodott a megoldáson. Mi azonban azt szeretnénk, ha első körben a profi szekció oldaná meg ezt a súlyos problémát. Nem lett volna etikus, ha a labdarúgó-szövetség vállalja magára a hárommilliárd-százmillió forint visszafizetését, elvégre ezeket a bizonyos kötvényeket a Profi Liga Kft. jegyezte.

– Nem érzi úgy, hogy az MLSZ elnöksége máris megbukott? Ez a testület mondta ki keményen, harciasan, hogy az, aki nem fizeti vissza június tizenötödikéig a ligahitelt, semmiképpen sem indulhat az első osztályú bajnokságban. Ehhez képest azóta megy a mellébeszélés, a kiskapuk keresése.
– Ne felejtse el, hogy a hitelt mindenképpen vissza kell fizetniük a csapatoknak. A versenybizottság az első körben hat klub nevezését nem fogadta el, mára öt maradt, ugyanis a Sopron törlesztett. A Ferencvárosnak, az Újpestnek, a Honvédnak, a Fehérvárnak és a Diósgyőrnek hétfőig kell ezt megtennie ahhoz, hogy indulhasson az új bajnokságban. Egyébként pedig ne rajtam kérjék számon az MLSZ elnökségének határozatát. Számomra most az a fontos, hogy közös hangot találtunk, így ha minden jól alakul, véget érhet ez a hosszú, kínos ügy, és mindenki elégedett lehet.

– Azok a klubok, amelyek már korábban visszafizették a ligahitelt, vagy egyáltalán fel sem vettek ilyet, mit szólnak ahhoz, hogy vannak kiskapuk, s néhány klub egyenlőbb az egyenlőknél?
– Erre csak azt tudom mondani, hogy a bajnokságban azok a csapatok induljanak, amelyek minden kritériumnak megfelelnek, legyen az szakmai vagy gazdasági jellegű.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik