Xavi volt a spanyol zenekar karmestere

Vágólapra másolva!
2006.06.14. 21:25
Nagyszerűen rajtolt a spanyol válogatott a 18. labdarúgó-világbajnokságon, miután David Villa két, illetve Xabi Alonso és Fernando Torres góljával 4-0-ra legázolta Ukrajna együttesét. A hispán nemzeti együttes vb-szereplésének történetében ez a siker holtversenyben a második legnagyobb különbségű győzelem volt.
Balról: David Villa, Xabi Alonso, Xavi és Luis Garcia
Reuters
Balról: David Villa, Xabi Alonso, Xavi és Luis Garcia
Balról: David Villa, Xabi Alonso, Xavi és Luis Garcia
Reuters
Balról: David Villa, Xabi Alonso, Xavi és Luis Garcia

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
Csupán egyszer, 1998. június 24-én nyert nagyobb különbséggel a spanyol válogatott világbajnokságon a mai, Ukrajna elleni 4-0-s győzelemnél. A nyolc évvel ezelőtti franciaországi tornán, Lens-ban a bolgárokat verte 6-1-re az „armada”, ezzel együtt nem jutott tovább a csoportjából.

Négygólos sikerre is csak egyszer volt példa ezt megelőzően, mégpedig az 1986-os mexikói tornán, amikor Dániát ütötte ki 5-1-re az ibériai együttes.

A mai mérkőzés további érdekessége, hogy David Villa révén megszületett a világbajnokság első büntetőből szerzett gólja, és erre 15 meccset kellett várni.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ítészei Xavit, az FC Barcelona játékosát választották meg a mérkőzés legjobbjának. Noha a középpályás nem szerzett gólt, ő volt az, aki a legötletesebb játékot mutatta be. Rengeteget futott, és a legtöbb spanyol támadás tőle indult.

„Öt-hat játékos is lehetett volna a mérkőzés embere a győztes csapatból – mondta Andy Roxburgh, a FIFA értékelő csoportjának tagja. – A spanyol válogatott úgy játszott, mint egy zenekar, és Xavi volt a karmester.”

„A találkozó majdnem az első perctől kezdve úgy alakult, ahogyan mi szerettük volna – nyilatkozta Xavi a lefújást követően. – Amikor ilyen korán sikerül két gólt szerezni, az mindig a legjobb út a győzelemhez. A csapat minden részében fantasztikus volt.”

A kétgólos David Villa nem számított ennyire könnyű mérkőzésre.

„Azt gondoltuk, sokkal keményebb csata lesz – mondta a Valencia csatára, aki két gólt szerzett. – A világbajnokság előtt az ember soha nem tudja, valójában mennyire jó a csapat, ez talán megmagyarázza, miért vagyok ennyire meglepett. Ez a siker azonban csak az első lépés, továbbra is keményen kell dolgoznunk, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég.”

Az ukránok aranylabdás csatára, Andrij Sevcsenko szerint az első két gól mindent eldöntött.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, és a hőség még nehezebbé tette – fogalmazott az AC Milantól a vb előtt a Chelsea-hez szerződő támadó. – Az első két gól mentálisan nagy hatással volt ránk, utána igen nyugtalanul, türelmetlenül játszottunk. A spanyol válogatott rendkívül erős csapat, de a következő mérkőzésünk egészen más lesz.”

EMLÉKEZTETŐ

Helyszín: Lipcse
Nézőszám: 42655
Játékvezető: Massimo Busacca
Asszisztensek: Matthias Arnet, Francesco Buragina (svájciak)
A KEZDŐCSAPATOK
SPANYOLORSZÁG UKRAJNA
1 Iker Casillas 1 Sovkovszkij
15 Sergio Ramos 6 Ruszol
22 Ibanez 17 Vascsuk
5 Puyol 5 Jezerszkij
3 Pernia 2 Nesmahnij
16 Senna 9 Guszev
14 Xabi Alonso 14 Guszin
8 Xavi 21 Rotan
11 Luis Garcia 4 Timoscsuk
9 Torres 7 Sevcsenko
21 Villa 10 Voronyin
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Luis Aragones Oleg Blohin
Gólszerző(k): Xabi Alonso (13.), Villa (16., 49. a másodikat tizenegyesből), Torres (80.)
Csere: Guszin helyett 16 Vorobej (46.), Guszev helyett 8 Selajev (46.), Villa helyett 7 Raúl (54.) Xabi Alonso helyett 6 Albelda (54.), Rotan helyett 11 Rebrov (63.), Luis García helyett 18 Fabregas (78.)
Sárga lap: Ruszol (15.), Jezerszkij (52.)
Kiállítás: Vascsuk (48.)
A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI:
SPANYOLORSZÁG UKRAJNA
10 Lövések kapura 2
19 Lövések 5
11 Szabálytalanságok 14
7 Szögletek 1
0 Lesek 8
0 Sárga lapok 2
0 Kiállítás 1
54% Labdabirtoklás 46%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik