Törik vagy szakad?

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.05.24. 00:57
Címkék
Egyhangú szavazással, óriási fölénnyel lett házigazdája Budapest az idei úszó Európa-bajnokságnak. Mondják, a kormánygarancia és a remek, új uszoda terve döntött leginkább a magyar főváros javára. A garancia semmit sem ért, az uszoda pedig… De menjünk sorjában!
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda
Jellemzô tavaszi kép: lapátok, homokzsákok ? és háttérben az uszoda

2002
December 14.:
A Riesa melletti Gröditzben az Európai Úszóliga (LEN) Budapestnek ítéli a 2006. évi úszó Európa-bajnokságot. A szavazáson a magyar főváros tíz szavazatot kap, Eindhoven egyet sem. A rendezés jogához az is kell, hogy a szervezők a reklámbevételből 800 ezer eurót kínáljanak föl a LEN-nek.
December 17.: Bartolo Consolo, a LEN olasz elnöke szerint a pályázathoz csatolt kormánygarancia erős érv volt Budapest mellett. „A tervek alapján tényleg Európa egyik legmodernebb uszodája épülhet fel Budapesten. A látványterv lenyűgözött bennünket” – teszi hozzá. – Jánosi György sportminiszter megerősíti, hogy három helyszín – Kőér utca, Latorca utca és a Budapesti Műszaki Egyetem környéke – verseng a hatmilliárd forint költséggel épülő új uszoda felépítéséért.

2003
Április 10.: Bejelentik, hogy a kormány hamarosan eldönti, hol épüljön föl az Európa-bajnoki uszoda – már csak két helyszín, a Kőér utca és Lágymányos verseng érte –, de az már biztos, hogy a 2005-ös ifi Eb-re nem készül el.
Május 10.: Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy véli, lobbiérdekek csatája miatt késik a helyszín kijelölése, pedig az Eb időpontja kötött. A rendezésre garanciát vállaló kormány eredetileg 2002. december 31-ig ígért végső döntést.
Május 21.: Az előzetes tervekkel ellentétben a kormány ülésén nem kerül napirendre az uszoda ügye.
Május 28.: A kormány dönt: a lágymányosi egyetemi sportközpont területén épül fel az uszoda – nem 6, hanem 7.8 milliárd forint ráfordítással.
Június 6.: Gyurcsány Ferenc sportminiszter kijelenti, világbotrány lenne, ha nem készülne el idejében és az elvárt színvonalon a 2006-os Európa-bajnokság sportuszoda-komplexuma.
Július 2.: Eldől: a Margitsziget, a felújított Hajós Alfréd uszoda ad otthont a 2006-os úszó Európa-bajnokságnak, a lágymányosi helyszín tervét az ELTE (ellen)érvei miatt vetik el. Ezzel együtt az egyetemi területen is épül uszoda, sőt a Kőér utca is gazdagodik egy nyitott, ötvenes medencével. A keretösszeg változatlan. „Erre mondják: egyet fizet, hármat kap!” – nyilatkozza a távirati irodának Gyárfás Tamás.
Július 3.: Gyurcsány Ferenc és Gyárfás Tamás különmegbeszéléseken eléri, hogy a LEN igent mondjon a Margitszigetre, miután a magyar fél vállalja, hogy újjávarázsolja a Hajós Alfréd sportuszodát.

2004
Március 3.:
Újságcikk: „A magyar szövetség úgy nyerte el az Eb-rendezést, hogy a kontinens egyik legszebb új uszodájában fogadja a mezőnyt. Az uszoda viszont nem épül meg, ami kicsit a »magyaros« utazási irodák ajánlataira emlékeztet. Homokos tengerpartot hirdetnek, de csak az egyiket adják. És nem a tengerpartot…”
Április 20.: Megalakul az Európa-bajnokság szervezőbizottsága. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke az esemény védnökeként hangsúlyozza, hogy az Európa-bajnokság fontos esemény az ország számára. Gyurcsány Ferenc fantasztikus Európa-bajnokságra számít – körülbelül negyedannyiból, mint egy évvel korábban gondolta. (A költségcsökkentés az általános takarékosság eredménye, az úgynevezett Draskovics-csomag jóvoltából 7.8 milliárd helyett csak 2.2 jut az Eb-uszodára. Lágymányosról és a Kőér utcáról már szó sincs…)
Július 12.: Endrédy István, a fővárosi közgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke: „Az érvényes jogszabályi előírások szerint nem bővíthető a zöldfelület rovására a margitszigeti sportuszoda.” Gyárfás Tamás: „Meggyőződésem, lesz uszoda, és lesz Európa-bajnokság, mégpedig – hitem szerint – a Margitszigeten… Ha ki kell vágnunk két fát, ültetünk helyettük hatot…”
Október 10.: Gyárfás Tamás: „Az uszodaépítést miniszteri biztos irányítja. Először a lágymányosi műszaki egyetemen maradt el az egyeztetés. Ha a Draskovics-csomag megszületéséig legalább a gödröt kiásták volna, ha csak az alapokat lerakják, akkor már nincs visszaút… Athénban egy ország állt az olimpia ügye mögött, mi néhány zöldszervezet partnerségét kérjük. Jóval több fát ültetünk, mint amennyit ki kell vágni.”
Október 30.: Görözdi György, az Eb-beruházás miniszteri biztosa szerint nem elképzelhetetlen, hogy már márciusban megkezdődhet az építkezés.

2005
Január 8.:
A környezetvédelmi civil szervezetek kialakítják egységes álláspontjukat a margitszigeti beruházás kapcsán, követelve például, hogy az építkezés során ne teherautókat vegyenek igénybe a szállításhoz, hanem a Dunát. „Én magam fogok a buldózer elé állni, ha a beruházók megsértik az egységes álláspontunkat” – jelenti ki Erdei Csaba ügyvivő.
Szeptember 7.: Az Eb helyszínéül szolgáló margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda kibővítésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Közép-európai Építő és Szerelő Kft. (KÉSZ), csaknem 1.7 milliárd forintos ajánlatával. A cég sajtószóvivője kiemeli: ha törik, ha szakad, elkészülnek a munkával 2006 áprilisára.

2006

Április 26.: A KÉSZ ügyvezetője, Varga Mihály szerint néhány késve érkezett engedély, a hosszú, hideg tél és az árvíz miatt csúsznak az uszodai munkák. Folyik az egyeztetés, a kivitelező és a megrendelő között ugyanis megítélésbeli különbség van abban (is), milyen károkat okozott az árvíz az építkezésen.
Május 4.: A fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága nem ad közterület-használati engedélyt mobil lelátó felállításához, mert sérül a fű. Már így is több fa pusztult el, mint ígérték – állítják a bizottsági tagok. Gyárfás Tamás: „Mintha Magyarországon nem lehetne fűmagot kapni…” Napvilágot lát, hogy az Eb elmaradása esetén egymillió euró bánatpénz illeti meg a LEN-t.
Május 9.: A Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság rendkívüli bizottsági ülésen dönt a szükséges közterület-használati engedély megadásáról.
Május 13.: A KÉSZ Kft. tulajdonosa szerint nincs veszélyben az Európa-bajnokság. Varga Mihály telefonon beszél Gyárfás Tamással, tisztázzák a – többnyire félreértésből adódó – nézetkülönbségeket.
Május 16.: „Több mint három éve nyertük el a pályázatot, azóta tíz uszoda is felépülhetett volna, de legalább három úgy, hogy az egyik fedett. Ezzel szemben most azért szorítunk, hogy a hajrára a két medence elkészüljön…”
Július 26.: Rajtol szinkronúszók és a hosszútávúszok versenye – áll az Európa-bajnokság programjában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik