Kétszínű Afrika

KUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2006.04.29. 02:23
Címkék
Az nem meglepetés, ha idegenlégiósok tömege érkezik a magyar bajnokságba, ám mostanság a szerb, szlovák, román, brazil labdarúgók mellett feltűntek Afrika képviselői is. Igaz, gyorsan el is tűntek…
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A fekete kontinenst mára elárasztották a magukat menedzsernek nevező üzletemberek, akik a halódó fegyvernepperkedés helyett új piaci lehetőséget fedeztek fel maguknak: a játékosüzérkedést. Többnyire mellékes, ha az afrikai sztárfutballistaként beharangozott egykori marhapásztorok labdát még sosem láttak, szükség esetén úgyis bármikor el lehet őket más munkakörben helyezni.

A magyar bajnokságba is érkezett már több, meglehetősen kétes labdarúgómúltú afrikai futballista. A Honvéd tavaly télen is alaposan bevásárolt, ám a tesztelésen kiderült, hogy az egyik fekete srácon tíz kiló fölösleg van, a másik szívbeteg, a harmadik lába pedig egyáltalán nem terhelhető. Szégyelljük magunkat, hogy már a neveikre sem emlékszünk?

Nagyon kell vigyázni, ha érzékeny egy játékos

Árki Gábor, a Pápa technikai vezetője viszont megnyugtat: náluk ez nem így működik.
,,Egy megbízható izraeli menedzser révén került ide Misek Lungu és Lloyd Mumba. Bár személyesen nem láttuk odakint őket, DVD-t kaptunk róluk, és sokat számított az is, hogy Mumba ötször, Lungu pedig negyvenegy alkalommal játszott a zambiai válogatottban” – mondta Árki Gábor, aki szerint tökéletesen „európai” volt a korongra rögzített anyag. Mi több, a két zambiai játékos nemcsak saját maga, hanem meglepetésre a FIFA információs lapja szerint is szerepelt a válogatottban.

Tatabányán Kamerunra szavaztak, ám életkoruk alapján legfeljebb a Szelídíthetetlen Oroszlánok kölykei érkeztek meg Sisa Tibor csapatába.
,,Ezek nagyon fiatal gyerekek, és most egy egészen más világot kell megszokniuk. Ilyenkor az edzőnek jó pszichológusnak is kell lennie, különben gyorsan használhatatlanokká válnak. Ngalle és Ndjodo alig múlt húszéves, és hihetetlenül érzékeny fiúk: na ilyenkor nem bánom, hogy én csendesebb vagyok a kispadon, mert hangos kritika esetén szegények még meccs közben elrohannának haza...” – utalt a civilben tanár Sisa Tibor a jó pedagógiai módszerek hasznára.
Persze két szép szó még kevés, a megfelelő nyugodt környezetet és fizetést is biztosítani kellene a távolból ide szakadt embereknek. Pápán a magyar fociátlagnál valamivel rosszabbul keresnek a zambiaiak, ugyanakkor a légiósoknak a klub segít lakást találni.

,,Nekünk aztán édes mindegy, hogy garzonban vagy villában akarnak-e élni: mi megkeressük a megfelelő épületet, a játékosok meg kifizetik a bérleti díjat” – jelezte Árki Gábor, hogy a koszt és kvártély biztosítása már nem a Lombard hatáskörébe tartozik.

A szurkolók segítettek a lakáskeresésben

Kispesten Piero Pini szintén rendkívül sokat törődik a nemrég érkezett kameruni és elefántcsontparti labdarúgókkal: a farkastörvényű tulajdonos például rögvest kirúgta a februári klubigazgatót (a Honvédnál, ugye, szokás havi rendszerességgel cserélni a fontos pozíciók betöltőit), mert nem tudott kimenni az egyik afrikai elé a reptérre, és állítólag az első fizetést még átutalta számukra. Sőt a lakásbérlésben is segédkezett: meg nem erősített hírek szerint hangosan szurkolt a klub honlapján is olvasható felhívás sikeréért, amelyben az állt, hogy valamelyik jóérzésű Kispest-drukker találjon már egy megfelelő kéglit a légiósoknak, vagy szimplán fogadja be némelyiket.

Tekintve, hogy Yannick, Eric vagy Benjamin még mindig Kispesten edz, valakinek csak kellettek. Ám hogy a magyar élvonalnak kellenek-e a jobbára tucatjátékosnak tűnő afrikaiak, az megint más kérdés.

Szerződésmódosításra kötelezték a légiósokat

,,Mi kényszerből igazoltunk külföldről, hiszen a télen mindössze egyetlen magyar próbajátékos érkezett Tatabányára... A kameruniak rendes, keresztény fiúk, akikkel semmi gond nincs. Biztos, hogy nem lesznek klaszszisok, de kiegészítő emberként megfelelnek” – summázott Sisa Tibor.

,,Nem kell azt hinni, hogy a zambiai futballisták otthon gyakorló sámánok vagy varázslók voltak. Ugyanolyan emberek, mint az európai vagy dél-amerikai focisták. Illetve annyival jobbak, hogy bennük még nem kellett csalódnunk. Mumba, például, igen keresett, alighanem innen Izraelbe megy tovább” – jövendölt Árki Gábor.

,,Genito és Miro már nevet szerzett a bajnokságban, Ericből még lehet jó focista, amiként Benjamin is képzett játékos. Yannick és Ariel viszont nemigen tud bekerülni a csapatba” – értékelte labdarúgóit Aldo Dolcetti, a Honvéd vezetőedzője.

Vélhetően Piero Pininek is feltűnt, hogy a közép-afrikai nagybevásárlás éppen annyira sikerült, mint a tavalyi, ezért talán fölösleges volt rögvest ötéves megállapodásokat kötnie, úgyhogy a részéről oly jellemző határozottsággal máris felbontotta a szerződéseket. Nem állítjuk, hogy könnyű dolga volt: ha hinni lehet a pletykáknak, az afrikaiak méretes kártérítést és FIFA-t emlegettek, ám két kulcskifejezéssel végül sikerült őket rábírni a papírok összetépésére.

Az egyik az volt, bevándorlási hivatal. A másik az, hogy szkinhedek. ---- S ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik