Újpest: törleszteni az őszi fricskáért

K. I., R. B. B.K. I., R. B. B.
Vágólapra másolva!
2006.04.22. 01:04
Címkék
Szerdán pontot csent el a Fehérvártól a Budapest Honvéd, amely az esélyegyenlőség jegyében erre készül a másik bajnokesélyes, az Újpest ellenében is. Legalábbis ezt mondja a kispestiek védője, Takács Zoltán, akinek a siker érdekében néhányszor az argentin Lucas Cariatit kellene megszabadítania a labdától.
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell
Németh Ferenc
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell
Németh Ferenc
Az argentin Lucas Cariati megtanulta hazája klasszisainak trükkjeit, de a magyar viszonyokat még szoknia kell

Magyarországi pályafutása során először lesz kezdő az Újpestben bajnoki mérkőzésen Lucas Cariati. Az argentin támadó a télen érkezett a lila-fehérekhez az Argentinos Juniorstól, és eddig csak mellékszereplő volt, ám most, hogy Rajczi Péter és Kovács Zoltán sem léphet pályára – eltiltás miatt –, a Honvéd elleni meccsen előtérbe kerül a légiós.

– Nincs könnyű helyzetben, hiszen nem beszél magyarul, s angolul sem sokat. Így nem lehetett könnyű a beilleszkedés.
– Való igaz, az első hetekben még az edzések menetét sem mindig értettem – mondta Lucas. – Mészöly Géza és Valére Billen is beszél angolul, így azért valamennyire megértettem magam. Ma már nincs ilyen jellegű gondom, értem az edzők utasításait. De az sem könnyítette meg a helyzetemet, hogy amikor megérkeztem, nagyon hideg volt Budapesten. Életemben először itt láttam havat. Persze a profi futballistának alkalmazkodnia kell a körülményekhez.

– Túl vagyunk nyolc tavaszi fordulón. Mit gondol a magyar bajnokság színvonaláról?
– Tetszik az itteni futball, mert a jobb csapatokban sok a képzett, technikás futballista. Azonban a táblázat alsó felében álló együttesek néhány játékosa képzetlen.

– Össze lehet hasonlítani az Újpestet, mondjuk, az előző csapatával, az Argentinos Juniorsszal?
– Igen, de nem érdemes. Argentína egészen más világ, mások a csapatok, és nagyban különbözik azok szerkezete is. Az Újpest biztos, hogy megállná a helyét Argentínában. Az pedig tény, és gondolom, ezzel nem lepek meg senkit, hogy az argentin bajnokság színvonala kicsit magasabb, mint a magyaré...

– A múlt vasárnap pályára lépett a Ferencváros–Újpest derbin. Milyennek érezte a meccs hangulatát?
– Otthon éreztem magam! Fantasztikus volt a hangulat az Üllői úton, csodálatosak a szurkolóink. Persze igazán akkor voltam boldog, amikor megnyertük ezt a fontos meccset.

– Láttam, nagyon örült a lefújás után. Gondolom, szombaton még boldogabb lenne, ha az ön góljával nyerne az Újpest.
– Mindegy, ki lövi a gólt, csak győzzük le a Honvédot. Kovács Zoltán Debrecen elleni győztes góljánál például akkorát ugrottam, hogy bevertem a fejem a kispadba.

Takács Zoltán (balra) az ôsszel már örülhetett az Újpest legyôzésének
Takács Zoltán (balra) az ôsszel már örülhetett az Újpest legyôzésének
Takács Zoltán (balra) az ôsszel már örülhetett az Újpest legyôzésének

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

– A Honvéd ellen lehetőséget kap a bizonyításra. Még az is előfordulhat, hogy most hosszú távra bejátssza magát a csapatba?
– Most csak az érdekel, hogy jól futballozzak a következő mérkőzésen, és győzzünk. A meccs után Mészöly Géza értékeli majd a teljesítményemet, és eldönti, hogy kezdő leszek-e a következő találkozón. Ígérem, én a maximumot nyújtom a Honvéd ellen, és reménykedem, hogy az elég lesz a jó játékhoz és a győzelemhez.

A Budapest Honvéd volt az egyetlen csapat az őszi szezon során, amely le tudta győzni a listavezető Újpestet, mégpedig az U21-válogatott balhátvéd Takács Zoltán bombagóljával. Ha a kispestiek ezúttal is sikerrel járnának, akkor négy nap alatt a második bajnokesélyestől vennének el pontokat.
– Két dolgot biztosan tudok: a mérkőzésen nem egy gól fog dönteni, a jobb talajú pályán pedig nívósabb meccset játszhatunk, mint az ősszel – nyitott egy jóslattal Takács Zoltán.

– Rajczi Pétert és Kovács Zoltánt Lucas Cariati helyettesítheti. Ismeri őt egyáltalán?
– Annyit tudok róla, hogy Argentínából igazolták. Kétszer láttam a tévében játszani, többet csak a mérkőzés után mondhatok róla.

– A Fehérvár elleni döntetlen után a bajnokság másik nagy esélyese ellen lépnek pályára, így a Honvéd akár a bajnoki cím sorsáról is határozhat.
– Ezzel nem értek egyet. A szombati mérkőzésen kívül még hat forduló van hátra a bajnokságból, szóval bármi is lesz az eredmény, nem hinném, hogy kudarc esetén valamelyik együttes is bennünket dicsérne vagy szidna.

– A szurkolók viszont néha dicsérik, néha szidják a Honvédot, mert a tavasszal Aldo Dolcetti rendkívül sokat változtatta a kezdő tizenegyet. Hasznára vagy kárára van-e ez a csapatnak?
– Annyiban mindenképpen jó, hogy mindenki lehetőséget kap, és nem kell öt-hat mérkőzésen keresztül folyamatosan a kispadon ülnie, az viszont gondot okoz, hogy nem tud kialakulni egy állandó csapat, és hogy nem mindig a legerősebb összeállításban lépünk pályára.

– Ön többnyire játszik, de nem úgy, mint az ősszel. Akkor kiváló teljesítményt nyújtott, a tavaszról viszont ez már nem mondható el. Így is vannak külföldi érdeklődők?
– Azok mindig akadnak, s remélhetőleg a bajnokság végén is lesznek. Még egy évig a Honvédhoz köt a szerződésem, de úgy érzem, felkészültem a váltásra, és szívesen kipróbálnám magam külföldön. ---- Meccsmérleg:
2004–20051–2
2002–20034–2
2001–20024–0
2001–20027–2
2000–20010–1
Fiatalítás a kispadon

Mészöly Gézának az eltiltások miatt alaposan fel kell forgatnia a csapatát, így több – eddig mellőzött – futballista kap lehetőséget a kezdőcsapatban. A padra két fiatal tehetség is leülhet, Korcsmár Zoltán és a román Bogdan Bozian. A Honvéd-szurkolók közösen, metróval érkeznek meg Újpestre, a szerelvény 12.30 órakor indul a Határ útról, és a drukkerek az Újpest-Városkapu megállótól sétálnak el a Megyeri útig, ahol már nem lehet megvásárolni az 1500 forintba kerülő belépőket.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással

Ingyenjegyek a vendégeknek

A DVSC elleni mérkőzést a fájós combja miatt hagyta ki a legutóbbi otthoni találkozón, a Pécs ellen egyenlítő gólt szerző Nyerges Krisztián, de a Tatabánya ellen már ismét elfoglalhatja helyét a kezdőcsapatban. A Csőszerbe visszatérhet a két eltiltott, Balogh Zoltán és Tóth Zoltán, velük támadóbb szellemű csapat lép pályára Rákospalotán. A Csőszer FC vezetősége a héten jegyvételezési akciót szervezett: aki idejében megjelent a stadionban, ingyen juthatott a belépőhöz.

---- Meccsmérleg:
2004–20052–0
2003–20042–0
2002–20033–0
2001–20022–4
2001–20022–1
Zabos Attila befejezte

Keresztszalag- és porcsérülést szenvedett Zabos Attila, így számára bizony máris véget ért a bajnokság. Az MTK középpályása az elmúlt héten, edzésen sérült meg, és csütörtökön Székesfehérvárott már meg is operálták. A vendég kék-fehérek a héten a program szerint készültek, bár a csapatkapitány, Kocsárdi Gergely hiányzik a keretből, és vélhetően a sérült Koplárovics Béla sem lép pályára.

---- Meccsmérleg:
2004–20052–1
1987–19883–1
1980–19811–4
1977–19780–0
1976–19771–0
Elfogyóban a bajnokesélyes

A Rákóczi két saját nevelésű labdarúgója jubilál a mai találkozón. Az előző és a jelenlegi csapatkapitány, Balajcza Szabolcs, illetve Máté Péter az 50. élvonalbeli mérkőzését játssza. Újabb fontos mérkőzés előtt áll a fehérvári együttes, de nem kedvezőek az előjelek, mivel Csizmadia Csaba szerdán összeszedte harmadik sárga lapját, Farkas Balázs bokasérülést szenvedett, Dvéri Zsolt pedig belázasodott. A sikeres műtéte után Koller Ákos már kispados lesz, és rendbe jött Alexandr Alumona is.

---- Meccsmérleg:
2004–20051–1
2003–20040–0
2000–20012–0
1999–20002–0
1996–19971–1
Beteglátogatóban az edző

Keszei Ferenc vezetőedző volt az első a PMFC-től, aki meglátogatta betegágyánál a szívműtéten sikeresen áteső pécsi labdarúgót, Tóth Zoltánt. Szinte mindenki hadra fogható a DVSC-ben, a Debrecen számára oly fontos idegenbeli találkozón. A bajnoki címre törő hajdúságiak már pénteken útra keltek, és a Mecsekalján sem kell hiányolniuk szurkolóikat, ugyanis legalább százötvenen biztatják majd a piros-fehéreket.

---- Meccsmérleg:
2004–20053–0
Négy nap a kórházban

A Győri ETO megállapodást kötött a helyi Petz Aladár Megyei Oktatókórházban működő Egészséges Újszülöttekért Alapítvánnyal. A megállapodás első fázisaként a labdarúgók 250 ezer, a klub szintén 250 ezer forinttal támogatja a koraszülöttek kezelését segítő alapítványt. Négy napig ápolták a pápai kórházban az MTK elleni meccsen megsérült s lecserélt Lloyd Mumbát, az alapos orvosi vizsgálat egyértelműen megállapította, a fejére kapott ütés okozta agyrázkódását. Két-három hétig még biztosan nem léphet pályára.

---- Meccsmérleg:
2004–20052–3
1999–20000–0
1998–19991–3
1997–19980–2
1992–19930–4
Leandro is meggyógyult

Diósgyőrött műszaki átadást tartottak, és miután mindent rendben találtak, a tavasszal első ízben vehetik igénybe a szurkolók a tribünt, amelyet műanyag székekkel szereltek fel. A vasárnapi Ferencváros–Újpest mérkőzésen futott öszsze Leandro csapattársával, Laczkó Zsolttal. Az ütközés után a brazil labdarúgót le kellett cserelni. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy felszakadt a bőr a homlokán, valamint megrepedt az orrcsontja, de pályára léphet a DVTK ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik