Pápai csoda: Zambia is örült

Vajda György, Varjas KálmánVajda György, Varjas Kálmán
Vágólapra másolva!
2006.04.03. 01:41
Címkék
Megtört a jég! A 21. fordulóban színvonalas, jó iramú mérkőzésen megszerezte első győzelmét a mostani bajnokságban a Lombard-Pápa Termál FC. A siker után joggal ünnepelt a pápai publikum.
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását
Danis Barna
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását
Danis Barna
Mióta várták ezt a pillanatot? A pápai futballisták gyôztes meccs után köszönhették meg a drukkerek biztatását

Kész csoda – mondják sokan.
Nos, a győzelemhez, azaz a csodához korábban többször is közel jártak Kincses Péterék, ám egy balszerencsés mozdulat, a tévesen megválasztott taktika vagy éppen rossz bírói ítélet eddig meghiúsította a pápaiak örömét. A Zalaegerszeg ellen azonban minden összejött: célratörő, fegyelmezett játék, viszonylag kevés hibával, mindent elsöprő akarat, no és az enerváltan, nem mellékesen a 36. perctől tíz emberrel szereplő, láthatóan döntetlenre játszó ellenfél. A mérkőzés hősének a győztes gólt szerző Kincses Péter, valamint a hátul hiba nélkül futballozó zambiai védő, Lloyd Mumba tekinthető.

Lloyd Mumba első magyar bajnoki gólját s csapata első győzelmét ünnepelhette. A zambiai védőnek is kijutott az ová-cióból, aki az ünneplés közepette sem feledkezett meg kezet fogni egykori edzőjével, a ZTE-t irányító Szentes Lázárral. A Lombard nyeretlenségi sorozata amúgy már Afrika szívében, Lusakában is beszédtéma. Amikor Mumba telefonon beszél családtagjaival, az aggódó anya egyik első kérdése hetek óta mindig ugyanaz: mikor győz végre fia csapata? Nos, Lloyd Mumba megígérte az otthoniaknak, április 1-jén megszakad a rossz sorozat...

„Sokat köszönhetek Szentes Lázárnak, hiszen ő hozott Pápára, biztatott, segített a beilleszkedésben – bókolt indításképp a korábbi mesternek Mumba, majd rövid meccselemzésbe kezdett. – A második félidőben állandósult a fölényünk, én is egyre feljebb merészkedtem. Kincses Péter beadása után az ellenfél kapusa éppen elém tenyerelte a labdát, kissé oldalról érkeztem, így jobbal egyből megcélozhattam a kaput, s máris vezettünk. Hatalmas boldogságot éreztem, önfeledten ünnepeltem, azt sem tudtam, hol vagyok, éppen ezért eshetett meg, hogy a vendégek szektora előtt vetettem magam a gyepre. A mérkőzés végén persze már jó helyre futottam...”

Lloyd Mumba jól érzi magát Pápán, a zambiai bekk korábban az FC Brusselsben, majd Bódog Tamás csapattársaként az Ulmban futballozott. Ezekhez képest a pápai egészen más világ.
„Brüsszelhez és Ulmhoz képest Pápa kicsiny város, családias a légkör, de ennek is van jó oldala, hiszen érzem az emberek közelségét és szeretetét. Könnyebb volt beilleszkednem, s remélem, az első győzelmünk után további sikereknek örülhetünk majd.”

Szentes Lázár az ősszel még a Lombard kispadján ült, s bármennyire felkészült szakember, irányításával egyetlen meccset sem nyertek meg a pápaiak. A sors iróniája, hogy éppen csapata, a ZTE ellen törte meg a hosszan tartó negatív sorozatot a Pápa.
„Közhely, de ettől még igaz: minden sorozat – a rossz is – megszakad egyszer – mondta Szentes Lázár. – Most éppen ezt történt. Persze bosszantó, hogy éppen ellenünk nyert először a Lombard, bár a hazaiak sikere bekövetkezhetett volna már korábban, akár az őszi bajnokik egyikén is. A ZTE edzőjeként nem tisztem a pápai győzelem okait kutatni, az ellenben nagyon foglalkoztat, miért torpant meg a csapatom a kezdés után. Darko Peric kiállítása nem mentség, sajnos több meghatározó labdarúgónk teljesítménye elmaradt az elvárttól. Nem a vereség ténye bántó, hanem az, ahogy odáig „jutottunk”.

3 kérdés 3 válasz: A gólszerző nem számolgat

Kincses Péter legutóbb az elmúlt bajnoki évadban, a tavaszszal volt eredményes, a Vasas ellen. Tomás Medved emlékezetes négyese mellett egyet ő is vállalt a hat pápai gólból, azóta viszont gólképtelennek bizonyult. A ZTE ellen a hajrában elért találata nemcsak saját, hanem csapata hosszú eredménytelenségi sorozatának végére is pontot tett.
– Nem várt túl sokáig a góllal?
– Elismerem, már az első negyedórában is kétszer betalálhattam volna Varga Zoltán kapujába, megvoltak a helyzeteim – mondta önkritikusan Kincses Péter. – Idegesen játszottam, talán mert új poszton, jobb oldali támadóként szerepeltem. A fordulás után viszont egyre jobban ment a játék a csapatnak és nekem is, éreztem, megnyerhetjük a mérkőzést.
– Az összecsapás végére lehiggadt, a győzelmet jelentő gólnál pimaszul, mindamellett higgadtan lőtte a labdát az egerszegi kapuba.
– Amikor Elder felém fejelte a labdát, az első gondolatom az volt, hogy egyből kapura csúsztatok, ám észrevettem, hogy Varga Zoltán is erre számít, és elindult a jobb sarok irányába. Változtattam, lekezeltem a labdát, megfordultam, kivártam egy ütemet, így az elvetődő kapus mellett nem volt nehéz dolgom néhány méterről a kapuba találni.
– Hogyan tovább? Még több munka és számolgatás következik?
– Megszületett végre az első győzelmünk, amely reményt és önbizalmat ad a hátralévő időszakra, mindenekelőtt a következő fellépésre. Szeretnénk folytatni a felzárkózást. Dolgozunk, és nem számolgatunk, megpróbáljuk kiharcolni a bentmaradást.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik