Minden napra egy tripla

K. ZS., SZ. A.K. ZS., SZ. A.
Vágólapra másolva!
2006.01.23. 01:06
Címkék
Santos a hátán vitte a csapatot
Santos a hátán vitte a csapatot
Santos a hátán vitte a csapatot
Santos a hátán vitte a csapatot
Santos a hátán vitte a csapatot
Santos a hátán vitte a csapatot

A nyitó napon az egyiptomiak még kalákában hozták össze a triplát, szombaton a kameruni Samuel Eto'o már egymaga gondoskodott róla, vasárnap pedig Santos, a tunéziaiak (egyik) brazil születésű játékosa jelezte: részéről mehet a játék. Három gólja éppen elég volt ahhoz, hogy a címvédő "karthágói sasok" legyőzzék a magát sokáig jól tartó zambiai csapatot az Afrikai Nemzetek Kupája C-csoportjának nyitányán.

"Hátrányba kerülve Zambia kinyílt, ennél szebb ajándékkal nem is kedveskedhetett volna nagyszerű támadóimnak…" – emelte ki a lényeget Roger Lemerre, a tunéziaiak szövetségi kapitánya a lefújás után. A veterán francia tréner nem titkolta, az ellenfél sok kellemetlen percet okozott, ám pozitívumként értékelte, hogy a bekapott gól nem szegte kedvüket embereinek. Pedig James Chamanga vezető találatát nem is egy súlyos védelmi hiba előzte meg… A folytatás aztán úgy alakult, hogy inkább a támadók teljesítményét érdemes emlékként megőrizni.

A 36. percben Santos szép fejessel egyenlített, majd nem sokkal a fordulás után Riad Buazizi, a hatodik kontinensbajnokságán szereplő csapatkapitány is betalált, szintén fejjel. Ekkor érkezett el a Lemerre által emlegetett "kitámadási időszak", amelyben Santos kétszer is lecsapott. A "tiszteletbeli tunéziai" támadó tulajdonképpen ott folytatta, ahol 2004-ben abbahagyta: akkor ő szerezte a finálé egyik gólját, és négy találatával a torna gólkirálya is lett holtversenyben. "Ekkora különbség azért nem volt a két csapat között" – kesergett Kalusha Bwalya, a vesztes hadvezér.

A nap másik mérkőzése kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, két jobb oldali akcióból egy szerencsés bevetődés és egy jól helyezett lövés révén mégis meglett a kiadós különbség – némi meglepetésre a papíron többre tartott, ám a valóságban könnyen feledhetőt nyújtó Dél-Afrika kárára. A guineai sikerreceptet akár így is kezdhetnénk: végy kellő számú Bangourát…

C-CSOPORT, 1. FORDULÓ

TUNÉZIA–ZAMBIA 4–1 (1–1)
Alexandria, V: Maillet (Seychelle-szigeteki). G: Santos (36., 83., 94.), Buazizi (52.), ill. Chamanga (9.)
TUNÉZIA: Bumnidzsel – Clayton (Ajari, 69.), H. Trabelszi, Dzsaidi, Hagui, Sedli, Godban, Buazizi, Militi (Namusi, 79.), Santos, Dzsaziri (Mnari, 72.)
ZAMBIA: Kolola – Hachilensa, Musonda, Nkethani, Tana, Mumamba (F. Katongo, 65.), Ch. Katongo, Chansa (Sinkala, 65.), Chamanga, Mbesuma, Njovu (Kalaba, 88.)

GUINEA–DÉL-AFRIKA 2–0 (0–0)
Alexandria, V: Benuza (algériai). G: S. Bangoura (78.), O. Bangoura (88.)
GUINEA: Diarso – Jabi, Balde, Kaalabane, I. Camara, Sylla, P. Feindouno, Thiam, Mansaré (O. Bangoura, 83.), Is. Bangoura (Ib. Bangoura, 73.), K. Diawara (S. Bangoura, 69.)
DÉL-AFRIKA: Marlin – Tau, Issa, Mabizela, Katza, D. Tshabalala, Vilakazi, Nomvete (S. Tshabalala, 57.), L. Mokoena (Nkosi, 66.), Zuma, McCarthy

A hétfői műsor. D-csoport: Nigéria–Ghána (tv: Eurosport, 16.15, élő), Zimbabwe– Szenegál (tv: Eurosport, 19, élő)

Itt pénz, ott sértődés

Furcsa részletek láttak napvilágot a szombati Kongói DK–Togo (2–0) mérkőzésről. A togóiaknál Emmanuel Adebayor okozott némi zűrzavart: a minap a Monacóból az Arsenalba szerződő támadó, miután Stephen Keshi szövetségi kapitány előbb beírta, majd kihúzta, végül ismét beírta nevét a tervezett kezdő tizenegybe, visszautasította a játékot. Pontosabban a padra leült, dacára a hivatalos változatnak (gyomorrontás), sőt a hajrára be is állt. "Olyan, mint egy sírós kisgyerek. Ugyanúgy a csapat vezérének kellene lennie, mint Didier Drogba vagy Samuel Eto'o" – kommentálta a történteket a kapitány. A 21 éves támadó azzal fenyegetőzött, hogy hazamegy, aztán vasárnap mégis együtt edzett a többiekkel… A kongóiaknak a fizetésükkel volt gondjuk, és csupán hat órával a mérkőzés előtt döntöttek úgy, hogy pályára lépnek. "Tudjuk, hogy az otthoniak bíznak bennünk, sokan el is utaztak ide a kedvünkért, nem hagyhattuk cserben őket" – mesélt a döntés hátteréről Lomana LuaLua csapatkapitány, elismerően megemlítve, hogy előző este Claude Leroy szövetségi kapitány együtt virrasztott velük, várván az otthoni híreket a prémiumról. A meccs előtt maga Joseph Kabila államelnök hívta fel LuaLuát, hogy megnyugtassa: lesz pénz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik