Gyenge játék, fura bíráskodás

Szabó Gábor jelenti ZágrábbólSzabó Gábor jelenti Zágrábból
Vágólapra másolva!
2005.11.21. 00:12
Címkék

A Mladost végigzongorázta a magyar élcsapatokat a hét elején. Edzőmeccseket játszott az Egerrel, a Vasassal és az FTC-vel. A Domino-BHSE azon egyszerű oknál fogva maradt ki a szórásból, mert a két együttest ugyanabba az Euroliga-csoportba sorsolták október utolsó előtti napján. Kovács István edző sopánkodott is egy kicsit a ceremóniát követően, mondván, a jó kapcsolatra tekintettel, no meg Zágráb közelsége miatt szívesen hangolt volna gárdája a Mladosttal, ám közvetlen riválisokként ez nem lehetséges.

Érdekesség, hogy a két alakulat a 2002–2003-as kiírásban is egy kvartettbe került, Budapesten éppen csak 11–11-re mentette a mérkőzést a Honvéd, idegenben viszont 11–10-re nyert, és a csoport élén végzett. Mondani sem kell, ezt a végkifejletet elfogadnánk most is, no és vasárnap este azért szorítottunk, hogy az elmúlt két esztendőtől eltérően végre ne vereséggel rajtoljon az Euroliga tavalyi másodikja. Az athéni olimpia ezüstérmes úszója, Gyurta Dániel is azt üzente: "Hajrá, Domino!" A reménység néhány órával a mérkőzés előtt produkált két országos csúcsot a Mladost-uszodában megrendezett nemzetközi versenyen, ám sajnálatára nem tudott ottmaradni a gigászok összecsapására.

"Jól úsznak, jól lőnek, a fórokat a szélekről vagy a kapufáknál helyezkedve fejezik be. Védekezésben váltogatják a szoros védekezést és a zónát" – adott felvilágosítást a házigazda videón megfigyelt stílusáról Tóth Imre, a Honvéd másodedzője. A csapatkapitány Benedek Tibor hangos eligazítása előzte meg a ráúszást, aztán ugyancsak Benedek kapufája érdemelt először említést. Molnár Tamás ügyködése pedig már hasznot is hozott a Dominónak: ötméterest erőszakolt ki Marko Jelaca ellenében, és Biros Péter végrehajtása is a lehető legpontosabb volt. Djogas gyorsan egyenlített emberelőnyben, majd Molnár próbálkozott csavarral – sikertelenül. A hazaiak szoros emberfogásával szemben sokáig nem sikerült ellenszert lelni, éppen ezért minél előbb fórt kellett kicsiholni. Össze is jött, és Benedek bevágta a labdát a válogatott Josip Pavic mögé. Ekkor már a negyed utolsó percében jártunk, a Mladost pedig előnybe került Kovács Olivér kiállítása miatt – sajnos Djogas nem tudta kihagyni.

A forgatókönyv nem változott a tekintetben a második felvonásban sem, hogy mindig a magyarok szereztek előnyt, a zágrábiak pedig ott lihegtek a nyakukban. Paján Viktornak Tomislav Primorac, Kiss Gergelynek Nikola Frankovic válaszolt (4–4). Ekkor ritmust váltott a meccs, és Jelaca fórban szerzett találatával 5–4-re vezetett a házigazda. Még aggasztóbb volt, hogy 13 és fél perc alatt Vári Attila, Kovács Olivér és Molnár Tamás is a kipontozódás szélére sodródott.

Noha a harmadik negyedtől végre könnyebben állítottak ki a bírók a hazaiaktól is, nem tudott kibontakozni a Honvéd; 6–6 után két akciógóllal jelentkezett a Mladost, előbb Primorac lőtte be a labdát a büfé felőli oldalról, majd a legutóbbi, 1996-os zágrábi BEK-győzelem részese, a csapatkapitány Vjekoslav Kobescak büntetett megúszást követően. Az előzmény persze egy kihagyott magyar helyzet volt. A honvédosok egyre többet beszéltek egymással a vízben, hogy mit is kellene tenni, de megmaradt a kétgólos hátrányuk az utolsó negyed előtt. Egy előny is kimaradt, Kovács a jobb kapufánál bepaskolta a következő fórt, aztán Buric messziről két alkalommal púpozta ki a hálót, közé a bekk Paján harmadik gólja szorult.

A záró játékrészben teljesen elvesztette a fonalat a Domino, amelynek kapujába a 18 esztendős Györke Zsolt állt be. Egy zágrábi lefordulás (11–8), majd a fórban eladott labda éreztette, nem tudnak megújulni a piros-fehérek, és bár Fodor is feliratkozott a góllövőlistára, Györke elnézett egy átlövést. Noha a végén jogosan reklamált Molnár (tény, őt végig szigorúbban ítélték meg, mint túloldali, tisztátalanul játszó centertársait), és megtapsolván Kratochvil bírót, végleg kiállították, nem ezért, hanem a második félidőben mutatott játék miatt vesztett végül a Domino. A harmadik negyedben 8:2 arányban kapták a fórokat a mieink, ám a sok hiba miatt így sem tudtak döntetlenközelbe kerülni.

Vagyis a sorozat nem szakadt meg, továbbra sem sikerül villámrajtot venni az Euroligában.

Mestermérleg
Ozren Bonacic, a Mladost edzője: - Örülök a sikernek, fontos volt, hogy egyik fő riválisunk ellen győzelemmel kezdjük a nagy menetelést.
Kovács István, a Domino-BHSE edzője: - Nagyon elfáradtunk abban, hogy az első félidőben kompenzáljuk a bírói ítéleteket. Így is volt sanszunk, de például egygólos különbségnél Molnár ellen kontrát ítéltek, és kettő lett a differencia. Sajnos kintről sok gólt kaptunk, a kapusainknak most nem ment.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik