A nagy üzletben elveszik történelmünk egy darabja

Koltay AndrásKoltay András
Vágólapra másolva!
2005.10.21. 01:53
Címkék
Bemutatták a chesteri Puskás-aukció legérdekesebb relikviáit Londonban. Mint megtudtuk, a berni vb-ezüstnek csak a másolatára lehet licitálni, az eredeti elveszett. Az aukción az államnak is pénzt kell áldoznia, ha Puskás egykori futballcipőjét itthon akarja tartani.
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Igazán látványos bemutatóval kínálták fel árverésre Öcsi bácsi labdáját
Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, és Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója felkereste Puskás Ferencnét, mégpedig azzal a céllal, hogy az élő legenda pályafutásának relikviáit valahogyan Magyarországon tarthassák.

Erzsébet asszony elmondta, hogy az Angliában árverezésre váró értékek már hónapokkal ezelőtt a szigetországba kerültek, a szerződéseket régen megkötötte, és ezen nem óhajt változtatni. Döntéséről itthon senkit sem tájékoztatott, ám jelezte: lépésének nem egzisztenciális indítékai voltak. Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy Öcsi bácsi féltett értékeinek nagy része nem került Angliába, Spanyolországban még ma is 17 ládában őriznek relikviákat. Erzsébet asszony hangsúlyozta, hogy ezeket egyelőre nem kívánja értékesíteni, de nem zárkózott el attól, hogy az emléktárgyakat kiállítsák a Sportmúzeumban.

Tekintettel arra, hogy az eddig egyik legértékesebbnek tartott darabnak, a berni ezüstéremnek csupán a másolata szerepel az árverésre szánt tárgyak között (az eredeti az ötvenes évek vége felé veszett el), most alighanem Puskás Ferenc 1952-es, az olimpiai döntőben viselt futballcipője kerül az érdeklődés középpontjába, és ennek a megszerzéséért száll harcba a Sportmúzeum is. Közben Angliában újabb állomásához érkezett a november 2-i, chesteri aukció már eddig is nagy visszhangot kiváltó beharangozása: sajtótájékoztatót rendeztek Londonban.

Az 1793-ban alapított Bonhams aukciósház épületének egyik termében egy fiatal lány a brazil válogatott mezében pózolt, a fotósok nem kis örömére. A figyelmes szemlélő elolvashatta a feliratot is a mezen: To Puskas, happy birthday, Pele.

Az asztalon, mintegy ízelítőképpen a gazdag anyagból, kiállítottak négy kupát. Ezeket Puskás Ferenc a spanyol gólkirályi címekért kapta, és kiállítottak egy ezüsttálcát is, a Spanyol Labdarúgó-szövetség ajándékát.

Az érdeklődők láthatták továbbá a londoni 6:3 labdájának egyik másolatát is. Az aukciósház sportrészlegének a vezetője, Dan Davies elmondta, most először értékesítenek magyar sportereklyéket.

A híradások alapján Angliában számítanak arra is, hogy a magyar kormány képviseletében valaki licitál majd egyes tárgyakra, de nekik minden ügyfél egyformán fontos, legyen az valamelyik kormány képviselője, vagy bármelyik gyűjtő.

A tájékoztatón részt vevő Szendrey Viktor (ő közvetített az aukciósház és a Puskás család között) szerint a magyar államnak 15 éve lett volna arra, hogy megvásárolja ezeket az emléktárgyakat a családtól. A Nemzeti Sport kérdésére, amely szerint nem gondolják-e az aukció szervezői, hogy mindezen emléktárgyaknak együtt, mégpedig Magyarországon lenne a helyük, csak megbocsátó mosoly volt a válasz.

Mindez nekik csupán üzlet, mi pedig közben ismét elveszítjük történelmünk egy darabját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik