"Könyörtelen mérkőzés lesz!"

BENKŐ GÁBOR, POLGÁR LÁSZLÓ, ZOMBORI ANDRÁSBENKŐ GÁBOR, POLGÁR LÁSZLÓ, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.10.11. 03:02
Címkék
Világversenyen az 1996-os atlantai nyári olimpiai játé-kokon vett részt legutóbb a magyar utánpótlás-válogatott. A Róth Antal szövetségi edző vezetette U21-es csapatnak most arra van némi esélye, hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra (az UEFA egy későbbi időpontban jelöli ki a helyszínt).
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen
Meggyesi Bálint
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen
Meggyesi Bálint
Tisza Tibor úgy véli, a szófiai meccs minden eddiginél erôsebb egységbe kovácsolta az együttest, amibôl profitálni kell a csoportelsô ellen

A siker receptje – legalábbis leírva – roppant egyszerű: a miénkkel azonos pontszámmal álló Svédországnak hazai pályán meg kellene botlania a csoportnegyedik Izland ellen, nekünk pedig meg kell vernünk a továbbjutást már kiharcoló horvátokat.
Akárcsak a bolgárok elleni meccsen, TiszaTibor alighanem ismét a kezdők között kap szerepet.

• A 21 esztendős Tisza Tibor veszélyes támadó, játéka sokat érhet a mai mérkőzésen is

• A Diósgyőr apró termetű csatárával meggyűlhet a bajuk a horvát védőknek, mert gyors, és jól cselez

• Igazi csapatember, ha a szükség úgy hozza, az összjátékban is nagy szerepet vállal
– Mivel az A-válogatott már lecsúszott a várva várt továbbjutásról, a közvélemény most önöktől reméli a csodát. Érzi a felfokozott várakozást?
– Hogyne érezném, és örömmel tölt el, mert így tudjuk: figyelnek ránk és az eredményeinkre a szurkolók – mondta Tisza Tibor. – A bolgárok elleni győztes mérkőzés az eddiginél is jobban összekovácsolta a társaságot, és ebből az egységből sokat profitálhatunk kedden is. A magam és a csapattársaim nevében is elmondhatom, hogy elszántak vagyunk a meccs előtt.

– Lelkesítő kijelentés, és ezt jó hallani. Annyit azonban megjegyeznék, hogy a tabellát toronymagasan vezető Horvátország ellen a százszázalékosnál is jobb teljesítményre lesz szükség a győzelemhez.

– Ez a válogatott elsősorban önmagában bízhat, és higgye el, mi csakis a három pont megszerzését tartjuk elképzelhetőnek. Az sem érdekel, hogy Horvátország az ellenfelünk. Sőt, mivel a horvátok már kijutottak az Európa-bajnokságra, a számukra tét nélküli meccsre tudat alatt talán nem készülnek fel rendesen, ami a mi malmunkra hajthatja a vizet. Ám hangsúlyozom: nem erre számítunk. Kemény, könyörtelen mérkőzés lesz, amelyből nekünk kell kijönnünk győztesen.

– A remélt továbbjutáshoz viszont még ez sem lenne feltétlenül elegendő…
– Nos, ezen a ponton némi szerencsére is szükségünk lenne ahhoz, hogy a továbbjutást ünnepelhessük. A futball azonban kiszámíthatatlan játék. És egyszer nekünk is lehet mázlink.

Már üzentek az izlandiaknak
Noha 75 percen keresztül vesztésre álltak a fiatalok a bolgár fővárosban, a találkozó hajrájában sikerült fordítaniuk, a győztes gólt pedig Vadócz Krisztián szerezte, aki nem is olyan régen lett a francia Auxerre profija. A Honvéd-nevelésű középpályás fontos szerepet tölthet be a kaposvári mérkőzésen is.
"Közhely, de a futballban bármi megtörténhet, no és Izland tavaly novemberben három egyre már legyőzte Svédországot, így hát bízom benne, hogy a szerencse most mellénk fog állni, és mi továbbjutó helyen végzünk a csoportunkban – mondta Vadócz Krisztián azzal kapcsolatosan, hogy a magyar csapat legfőbb riválisa, Svédország is képes hibázni – Két hasonló stílusú, remek erőnlétű együttesről van szó, biztosan nagy párharcok színesítik majd a meccsüket. Nem lepne meg, ha a mérkőzés izlandi győzelemmel érne véget. Fülöp Márton angliai csapattársa, Emil Hallfredsson az izlandiak csapatkapitánya, és neki már üzentünk, tegyenek meg mindent a pontszerzésért. A lényeg azonban úgyis az, hogy nekünk nyernünk kell. A többit pedig majd meglátjuk."

Józsi játéka kérdéses
A hét végén két labdarúgó is kikerült az U21-es keretből: az újpesti Sándor Györgynek nem javult a korábbi vádlisérülése, míg a Ferencvárosban futballozó Jovánczai Zoltán még Bulgáriában betegedett meg, ezért rájuk nem számíthat Róth Antal szövetségi edző. Ide kapcsolódó hír az is, hogy a napokban lázzal bajlódó Józsi György tegnap már jobban érezte magát, de kérdéses, hogy pályára lép-e az Eb-selejtezőn. Ha nem vállalja a játékot, akkor a kaposvári Bank István helyettesítheti a középpályán.

---- Róth Antal: Még nem adtuk fel a versenyt

– Gratulálok. Amit terveztek, elérték, vagyis a záró forduló előtt még van esélyük az Európa-bajnoki kvalifikációra. Ön már elégedett ezzel?
– Valóban ezt tűztük ki célul a sorozat kezdetén, hiszen azt előre is tudtuk, hogy Horvátország és Svédország egyelőre még erősebb játékerőt képvisel nálunk – mondta Róth Antal, az U21-es válogatott szövetségi edzője. – Természetesen örömteli és biztató, hogy felvettük a versenyt a favoritokkal, de nem elégszünk meg ennyivel. Sportemberek vagyunk, és arra törekszünk, hogy ennél is előrébb végezzünk.

– Tulajdonképpen a legfontosabb meccs vár önre és a csapatra kedden kora este, mégis megkérdezem: lehet-e már valamiféle mérleget vonni, számot vetni az elmúlt időszak eredményeivel?

– Várjunk még ezzel. Magunkban helyén kezeljük a sikereinket és a kudarcainkat, de még nem adtuk fel a reményt a nagy szenzációra.

– Mire lesz szükség a győzelemhez a horvátok ellen?
– Bravúrra. Bravúr kell, különben lemondhatunk az álmainkról, és ezt tudják a játékosaim is. Örömmel tapasztalom, hogy egységes a csapat, a fiúk megtanultak egymásért is küzdeni, és mivel maguk előtt látják a célt: motivációs problémáink sincsenek.

– A motiváció hiánya esetleg visszafogja a horvátokat. Számít erre?
– Határozottan nem! A horvát együttes kitűnő egyéni képességekkel megáldott futballistákból áll. Olyan játékosok vannak a keretükben, akik bizonyosan nemzetközi karriert futnak be, és csapatként is jól működnek. Egységesek, következetesek, igazi profik. Az persze ritka, hogy tét nélküli tétmeccset játszhat egy csapat, ám ennek megvannak a veszélyei is. Mert mi van, ha ez a tét nélküliség felszabadultsággal, lazasággal, örömfutballal párosul, és egyszerűen lefociznak minket. Ezt persze nem hagyjuk, ám a mérkőzésen nekünk azt kell éreztetnünk, hogy ez igenis tétmeccs, mégpedig a javából! ---- A brazil Dudu a horvát nagyválogatottban is bemutatkozott

A Slaven Bilic szövetségi edző által vezetett horvát U21-es csapatnál egyvalami bizonyos, hogy kedden Kaposváron pályára lép. Minden más egyébről csupán találgatni lehet, vagyis az Európa-bajnoki részvételt már kiharcoló horvátoknál nagy a titkolózás, ugyanakkor nincs kizárva, hogy az utolsó kvalifikációs mérkőzésen azok a játékosok is bekerülhetnek a kezdő tizenegybe, akik eddig leginkább a cserepadot koptatták. Az biztos, hogy a csapat jókerének tartott, és ennek tudatában már honosított brazil Eduardo da Silva Alves a sárga lapjai miatt nem léphet pályára.

A Dudu művésznéven futballozó 22 esztendős csatáról csak annyit: ő már nem csupán utánpótlás-válogatott választott hazájában, hiszen Zlatko Kranjcar szövetségi kapitány három alkalommal pályára küldte a nagyok között is, többek között a brazilok elleni, augusztusi spliti összecsapáson is. A 177 centiméter magas futballista 2001-ben került Horvátországba Rio de Janeiróból, mindössze 50 ezer dollárért, s ma már ötmillió euróra (1.25 milliárd forintra) taksálják futballberkekben az értékét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik