Ellenőrzés minden mennyiségben

V. D.V. D.
Vágólapra másolva!
2004.05.28. 20:40
Címkék
- A görögök azt kívánták igazolni, hogy a 2001. szeptember 11-i New York-i terrorakció óta veszélyeztetett világban minden szükséges és lehetséges intézkedést megtettek az olimpia biztonsága érdekében  mondta Gáll Mariann, az athéni nagykövetség első titkára, a magyar csapat olimpiai attaséja, aki a MOB képviseletében vett részt az olimpia biztonsági intézkedéseiről tartott háromnapos nemzetközi konferencián.
– Minden eddiginél többet, 1.2 milliárd dollárt költenek a széles körű nemzetközi összefogással, s egyeztetéssel kidolgozott tervek végrehajtására. Hetvenezer ember, a legkorszerűbb technikával, földön, levegőben, vízen őrzi az olimpiai résztvevők biztonságát. A versenyhelyszínek körül például 4-5 zónát alakítanak ki, már az elsőnél megkezdik az ellenőrzést, kamerákkal figyelik a területet és készen állnak a beavatkozásra.
– Mire hívná fel az olimpikonok figyelmét?
– A repülőtér, az olimpiai falu és a versenyhelyszínek védett területek, ahol fokozott biztonsági intézkedéseket terveznek. Arra törekszenek, hogy a sportolókat a versenylétesítmények kapuihoz szállítsák az olimpiai faluból. Az intézkedések természetesen kényelmetlenséget, időveszteséget is jelentenek, de ez a versenyzők személyes védelmét szolgálja, biztonságuk érdekében történik. Mindezt türelemmel, fegyelmezetten kell elfogadni, s a felhívásokat, figyelmeztetéseket tiszteletben kell tartani.
– Mire számíthatnak a turisták?
– Elsősorban arra, hogy másfél-két órával az egyes események kezdete előtt meg kell érkezniük a létesítmények külső zónájához, mert az ellenőrzés rendkívüli módon lassítja a bejutást a lelátókra. Külön közlekedési tervek készültek az ötkarikás játékok idejére. A létesítményeket olimpiai járatokkal lehet megközelíteni, amit a nézők az aznapra szóló belépővel díjmentesen vehetnek igénybe. A görögök jó házigazdák szeretnének lenni, szeretettel várják a bölcsőjéhez visszatérő olimpiát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik