Póta Georgina: túl a mumuson

SZŰCS MIKLÓS jelenti CourmayeurbólSZŰCS MIKLÓS jelenti Courmayeurból
Vágólapra másolva!
2003.04.02. 20:38
Címkék
Egy matematikus nyilván szívesen elszöszmötölne azzal a feladvánnyal, miszerint "mennyi annak az esélye, hogy egy sportoló, aki felnőtt Európa-bajnokságon először teljes jogú csapattag, az első egyéni mérkőzésén éppen azzal az ellenféllel játsszon, akitől tart, aki már ilyen fiatalon is a mumusának tekinthető, s aki ebből következően az utóbbi időben rendszeresen legyőzte?
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Póta Gerorgina könnyedén lépett át mumusán, a szerb-montenegrói Erdélyin (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nos, jómagam inkább nem vállalkoznék a megoldásra, de annyit azért különösebb gondolkodás nélkül rávágnék, hogy elenyésző. Mármint annak a valószínűsége, hogy a fentebb említett eset megtörténjen. Gyanítom viszont, hogy Póta Georgina egészen mást válaszolna…
Igen, kérem, a Statisztika ifjú reménységével éppen ez történt. A mostanában káprázatos formában lévő Póta Tiszaújvárostól (ifjúsági Világfesztivál) kezdve Rózsahegyig (ifjúsági Európa Top 12) sok mindent megnyert, ám ha a Erdélyi Annamáriával akadt össze, akkor leblokkolt: a szerb-montenegrói védőjátékossal egyszerűen nem bírt.
Nem csoda hát, hogy a courmayeuri Európa-bajnokság előtt elsősorban azért fohászkodott, hogy Erdélyit elkerülje, s az imája a sorsolás elkészültének a pillanatában meghallgatásra is talált, és a svájci Heinzét kapta az első fordulóban ellenfélül, ám jöttek a szervezők, és mindent felborítottak: kitalálták, hogy a derék svájcinak előbb még selejtezőt kell játszania, mégpedig…
No, találják ki, hogy kivel? Hát persze, hogy Erdélyivel. "Ezt nem hiszem el” – bosszankodott Téglás Péter, Póta egyik edzője, amikor kiderült a műsorváltozás, s természetesen a magyar küldöttség vezetősége is rögvest elkezdett aggódni.
Jelentem, kár volt.

24. asztalitenisz Európa-bajnokság, Courmayeur

Egyéni verseny
Nôk. Egyes. A 64 közé jutásért. Póta–Erdélyi (szerb-montenegrói) 4:0 (5, 9, 11, 9), Bátorfi–Gao Jingyi (ír) 4:0 (5, 7, 8, 7), Tóth–Luczanowska (lengyel) 4:0 (10, 0, 2, 9), Molnár–Safran (szlovén) 4:3 (–6, 9, –6, 7, 8, –9, 8), Fazekas–Petzner (osztrák) 4:0 (7, 5, 8, 7)
Páros. A 32 közé jutásért. Fazekas, Molnár–Markovics, Antonics (bosnyák) 3:0 (6, 11, 7), Kosztromina, Ver. Pavlovics (fehérorosz)–Póta, Vacenovská (magyar, cseh) 3:0 (8, 5, 7), Bátorfi, Tóth–Petrova, Morozova (bolgár, észt) 3:0 (4, 10, 9)
Vegyes páros. A 32 közé jutásért. Pázsy, Molnár–Gatien, Grundich (francia) 3:2 (10, 5, –8, –8, 10), Eloi, Palut (francia)–Marsi, Vik. Pavlovics (magyar, fehérorosz) 3:0 (7, 6, 8), Schlager, Tóth (osztrák, magyar)–He Zhiwen, Dvorak (spanyol) 3:2 (–8, 9, 7, –8, 7), Demeter, Logackaja (magyar, fehérorosz)–Bast Haan (luxemburgi) 3:0 (5, 12, 2), Lindner, Póta–Bentsen, Skov (dán) 3:2 (8, 7, –10, –10, 4)
A jelek szerint a legkevésbé magát az érintettet idegesítették a történtek, ugyanis eléggé könnyedén, játszmaveszteség nélkül lépett túl Erdélyin, s jutott – huh, de messze még a vége…! – a legjobb 64 közé.
Oda, ahová mellette még Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina, Fazekas Mária és Molnár Zita is "akkreditálta” magát, ami valljuk be, természetes is.
Az elveszített csapatelődöntő után talán csak Tóth Kriszti miatt kellett egy kicsit aggódni, de mint kiderült, van ő annyira profi, hogy kikászálódjon a gödörből, s az egyéni versenyek első napját három győzelemmel vette: először vegyes párosban az osztrák Schlagerral az oldalán jutottak túl a He Zhiwen, Dvorak spanyol kettősön, majd női párosban Bátorfi Csillával a Petrova, Morozova, bolgár, észt kooperációt verték meg, végül pedig egyesben a lengyel Luczanowskát mattolta.
Szóval úgy tűnik, Tóth Krisztivel minden rendben.
De nemcsak vele, hanem például a Pázsy Ferenc, Molnár Zita vegyes párossal, amely úgy jutott be a legjobb 32 közé, hogy a francia Gatien, Grundich kettőst verte meg. Aki egy kicsit is jártas a sportágban, az tudja, hogy a gallok férfi játékosa, Jean-Philippe Gatien volt már egyéni világbajnok 1993-ban, s bár azóta már eltelt egy évtized, a mai napig a világ élmezőnyéhez tartozik, őt legyőzni bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között bravúrnak számít. Hasonló kalaplengetés jár a Lindner Ádám, Póta Georgina párosnak, amelytől a dán Bentsen, Skov duó elleni siker ugyancsak nagyon jó eredménynek tekinthető.
Összességében tehát nem indultak rosszul az egyéni versenyek, hiszen a veszteségek listája még rövid: a Fazekas Péter, Fazekas Mária kettős keddi búcsúja után szerdán a Marsi Márton, Viktorija Pavlovics magyar, fehérorosz vegyes páros és a Póta Georgina, Iveta Vacenovská magyar, cseh női páros esett ki, a többiek viszont még versenyben vannak.
Bár az is igaz, hogy az eddigiek legfeljebb bemelegítésnek tekinthetők, az "igazi” verseny csak ezután kezdődik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik