Komjáti András boldog lehet

A mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, V. TÓTH RÓBERTA mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, V. TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.09.21. 20:32
Címkék
Rövid ünnepség vezette fel a Káposztás utcai ütközetet. A Matáv–Sopron öt esztendő után távozott ügyvezető igazgatója, Klement Tibor munkáját köszönték meg a játéktér közepén. Az eredeti tervek szerint csak ajándékátadás szerepelt volna a programban, ám végül arra is rábeszélték a 40 éves sportvezetőt, hogy a kezdőrúgást is elvégezze. Klement egyébként már napokkal ezelőtt átadta hivatalát Bognár Györgynek, aki kifejezetten jó hangulatban várta a szombat délutáni meccset. Mint kiderült, az 50-szeres válogatott középpályás a múlt héten – ebben az évadban először – pályára léphetett az MTK öregfiúk-együttesében, és győzelemmel debütált a hajdani játszótársak között. Jókedvűnek, de azért illően visszafogottnak tűnt a házigazdák edzője, Komjáti András is. Érthetően, hiszen bemutatkozása a Matáv kispadján igazán jól sikerült, a múlt vasárnap 144 napi böjt után a bordó-szürkék bajnoki meccset nyertek, s ezzel elrugaszkodtak a táblázat utolsó helyéről.
"Fontos győzelem volt, de legalább ilyen lényeges lenne, hogy a Videotont is térdre kényszerítsük, hiszen akkor már a fehérváriakat is meg tudnánk előzni” – fejtegette Komjáti, aki egyelőre egy panzióban lakik új állomáshelyén, de mint elmondta, a jövő hónap elején lakásügye is megoldódik, leendő albérletét ugyanis már kiválasztotta. Ami a csapatot illeti, a szakember kénytelen volt változtatni a Békéscsaba ellen a három pontot begyűjtő alakulatán, mert Csiszár Ákos pénteken megsérült. Kimaradt az előző heti kezdő tizenegyből a szlovák Lubomir Orabinec is, szóhoz jutott viszont Fehér Zoltán és az exfehérvári Komódi László is.

A túloldalon Várhidi Péter is változtatott a szereposztáson, a Győrtől hazai pályán vereséget szenvedő együttesből kikerült a két gólért is felelőssé tett Pomper Tibor, a védelem dirigálása így a szerb Ivan Riszticsre maradt.

Nem véletlenül ölelgették Tóth Andrást: a soproni hátvéd remek fejesgólt szerzett (Fotó: Pluzsik Tamás)
Nem véletlenül ölelgették Tóth Andrást: a soproni hátvéd remek fejesgólt szerzett (Fotó: Pluzsik Tamás)
Nem véletlenül ölelgették Tóth Andrást: a soproni hátvéd remek fejesgólt szerzett (Fotó: Pluzsik Tamás)
Noha igazán mindkét fél számára a meccsnyerés okozott volna csak boldogságot, harcosan, de óvatosan kezdtek a csapatok. A védvonalak őrzését mindegyik oldalon láthatóan kulcsfeladatnak tekintették, a saját térfelükön a soproniak és a fehérváriak is lezárták a támadási útvonalakat, ha kellett, ketten-hárman rontottak a labdát éppen birtokló ellenfélre. Ellenszerként a látogatók a labdának a Matáv bekksora mögé ívelésével kísérleteztek, ebből Róth Ferenc, ha nem álmodozik túlságosan sokáig, hanem a megfelelő tempóban lő, akár vezetést is szerezhetett volna a Videotonnak. A soproniak átlövésekkel operáltak, a legveszélyesebb próbálkozásuk Somogyi József nevéhez fűződött, aki szabadrúgásból tesztelte a zöld bemelegítőtrikóban védő Végh Zoltánt (a vendégek kapusának éppúgy szürke volt a dressze, mint a házigazdák mezőnyjátékosainak, ezért volt a kényszerű mellényviselet). A monoton gyűrkőzés közepette viszonylag kevés közönségszórakoztató villanás akadt – egyenes összefüggésben azzal, hogy a széleken sajnálatosan ritkán építkeztek a csapatok. Slusszpoénként mindenesetre Dvéri Zsolt előtt adódott ziccerhelyzet, de a fedezet Farkas Balázsba lőtte a labdát, majd Predrag Gajicsnak sikerült az üres kapu mellé belsőznie az eléje pattant labdát…
Várhidi Péter kis híján infarktust kapott az elpuskázott lehetőség láttán, mégis kollégája, Komjáti András cserélt: a szinte észrevehetetlen Tiber Krisztián helyett a Békéscsaba ellen a harmadik gólt jegyző Sira Istvánt küldte harcba. Élénkebbek is lettek a házigazdák, s mielőtt letelt volna a játékrészből az első negyedóra, a vezetést is megszerezték.

Fény és árnyék

Milliós károkat okoztak a legutóbbi, Gyôr elleni meccsen elôadott randalírozásukkal a fehérvári futballhuligánok a Videotonnak. Az ultrák esetleges újabb akcióját megelôzendô a Káposztás utcában a szokottnál több rendôr vonult fel, ám a csapatukat Sopronba elkísérô piros-kék drukkerekre ez alkalommal nem lehetett panasz, ôk bebizonyították, hogy Fehérvárott nem csak a garázdák hobbija a futball.


Nagyon készült a szombati meccsre Komódi László. A 33 éves középpályás keserű hangulatban köszönt el a nyáron Székesfehérvártól, így aztán igencsak szeretett volna korábbi csapata ellen bizonyítani. Nem volt azonban szerencséje, hiszen mindöszsze 20 percet futballozhatott, ekkor ugyanis meghúzódott a vádlija, és kénytelen volt lebicegni a pályáról.
A gólt az a Tóth Mihály szerezte, aki ebben az idényben a Matáv valamennyi hazai találkozóján eredményes volt, s immár összesítésben négy gólnál tart. A fejes látványos volt, Tóth remekül mozdult a labda felé, az ellenben okkal lesz számonkérhető a székesfehérvári védőkön, hogy a gólt megelőző soproni passzoknál miért csak asszisztáltak.
Erre már Várhidi is váltott, a Videoton trénere Pompert küldte be – igaz, ez alkalommal középpályás feladatkörben. Pedig ráfért volna az erősítés a piros-kékek hátsó alakzatára is, a második Matáv-találattal tudniillik sem Vasas Zoltánnak, sem Alexandar Sztanojevicsnek nem lesz könnyű elszámolnia… Várhidi erre a csapatát érzékelhetően sokkoló fordulatra kettős cserével reagált, Sorato és Terjék Lajos érkezett, s került a frontvonalba ékpárként. Érdemi fordulatot azonban már ez a kísérlet sem hozott, a legutóbbi bajnokságban a Videoton elleni három meccsen mindössze egy pontot kasszírozó Sopron megőrizte előnyét, és önbizalmában tovább erősödve várhatja a bajnok ZTE szerdai (ez a zalaegerszegiek kupakötelezettségei miatt elhalasztott találkozó lesz) vendégjátékát.

Az edzôváltás nem téma Székesfehérvárott

Nagy a fejetlenség az utóbbi idôben a Videotonnál: nem elég, hogy a csapat meglehetôsen gyengén szerepel a jelenlegi bajnokságban, hogy a székesfehérvári stadion nem épül, csütörtökön lemondott a Labdarúgó Kft. ügyvezetô igazgatója, Viniczai Tibor, aki politikai pályára kíván lépni, emiatt a jövôben nem tudja ellátni a labdarúgók körüli teendôit. Az újabb Vidi-vereség kapcsán pedig sokakban felmerült a kérdés: van-e edzôkérdés Fehérváron? Várhidi Péter még végig sem hallgatta az újságírói felvetést, máris határozott nemmel válaszolt, s azt mondta, a témával nem kíván foglalkozni. Ugyanakkor máshonnan olyan információhoz jutottunk: azért biztos a fehérvári tréner pozíciója, mert a kialakult állapotokért, így a jelenlegi gyatra helyezésért a legkevésbé ôt terheli a felelôsség. Tudniillik az nem a vezetôedzôn múlik, milyen körülmények közepette készülhetnek hétrôl- hétre a Videoton labdarúgói. Hogy csak a legfontosabb témát említsük: nem Várhidi Péter nevéhez fűzôdik a csapat jelenlegi keretének összeállítása, azaz a trénernek semmiféle befolyása nem volt arra, hogy az utóbbi idôben a Videoton kiket igazoljon le. Így aztán felmerül a kérdés, a kialakult helyzetben milyen alapon kérnek tôle bármit is számon…?
Mestermérleg

Az első játékrészben mindkét együttes óvatosan futballozott. Az első gól megnyugtatta a csapatomat, a második találat után pedig már egyértelműen fölényben játszottunk és növelhettük volna az előnyünket. Ezzel az eredménnyel tökéletesen elégedettek lehetünk.
Komjáti András a Matáv Sopron edzője

Hatvan percen át az elképzeléseink szerint alakult a találkozó, ám sajnos a helyzeteinket elrontottuk. A szünet után egy pillanat alatt megfordult minden, a hazaiak első találata után már jobban futballozott a Sopron. Újra csak azt mondhatom, góllövő csatárok nélkül ezt a játékot nem lehet játszani.
Várhidi Péter a Videoton vezetőedzője

Percről percre

16. perc: Dvéri végzett el szabadrúgást a soproni kaputól mintegy 34 méterre: a jobb alsó sarok felé tartó, nem túl erősen meglőtt labdát Farkas Balázs könnyedén ölelte magához.
17. perc: Dvéri ugratta ki a balösszekötő helyén feltűnő Róthot, aki nagy helyzetben olyan sokáig várt, hogy végül Szabados odaért, és blokkolta a nagy erejű lövést.
21. perc: Monye buktatta Tóth Mihályt a vendégkaputól mintegy 17 méterre: Somogyi bombaerős ballábas lövését követően – amely kikerülte a sorfalat – Végh bravúrral hárított.
35. perc: Dvéri bal oldali szöglete után a védők rosszul szabadítottak fel, így a kifejelt labda Csató Sándort találta meg, aki egy igazítás után 18 méterről, jobbal a kapu fölé lőtt.
41. perc: Egy jobb oldali bedobás után Somogyi ívelt a bal oldalon feltűnő Tóth Istvánhoz, aki őrzője mögül kibújva a bal kapufa mellé fejelt.
45. perc: Egy tetszetős Videoton kontratámadás: Végh kidobását követően Róth sprintelt el a bal oldalon, majd pontosan ívelt a középen feltűnő Gajics elé. A csatár nagyszerűen vette át a labdát, ám lövésre már nem maradt lehetősége, tudniillik csapattársa, Dvéri robbant közbe, s hét méterről jobbal a kapusba lőtt. A kipattanó labda éppen Gajics elé került, aki óriási helyzetben a bal kapufa mellé gurított.
51. perc: Ismét Róth tűnt fel a hazaiak tizenhatosán belül, s ha már ott járt, lövésre vállalkozott: 15 méterről, ballal, alig lőtt a jobb kapufa mellé.
53. perc: Tóth Mihály futott el a jobb oldalon, középre ívelt Sira felé, ám sem ő, sem Sztanojevics nem érte el a labdát, így kerülhetett az Tóth Istvánhoz. A középpályás ballal kapuralövéssel próbálkozott, de ez nem sikerült neki, mert a visszaérő Tóth Balázs nagyot mentett, és lepattant róla a labda.
58. perc: Tóth Balázs fejjel játszott a tizenhatos jobb oldalánál helyezkedő Dvérihez, aki élesen, laposan középrejátszott, Gajics alig maradt le a beadásról.
60. perc: Megszerezte a vezetést a hazai együttes: Perger szöglete után a tizenhatos jobb sarkától Pintér erősen adott középre, Tóth Mihály a labda felé mozgott, s felugorva, középről, tíz méterről úgy csúsztatott a bal felső sarokba, hogy Végh nem védhette a fejest.
1–0
66. perc: Tóth András növelte a soproniak előnyét: most Tóth Mihály ívelt jobbról keresztbe Sirához, a csereként beállt csatár kisodródott helyzetből inkább középre fejelt, ám ott senki sem várta a labdát. Vasas azonban olyan sokáig várt, amíg Tóth András odaért, és az ötösről ballal a jobb alsó sarokba kotorta a labdát.
2–0
75. perc: Pomper középről, jobb lábbal, 30 méterről óriási lövést eresztett meg, Farkas Balázs azonban kiöklözte a labdát.
80. perc: Somogyi 24 méterről, ballal, nagy erővel lőtt, Végh a bal kapufa elől némi üggyel-bajjal ütötte ki a labdát.
87. perc: Ezúttal a Sopron vezetett szép kontratámadást: egy vendégszöglet után Tóth Mihály indította Pergert, a soproni játékos a tizenhatos területére szaladva lövés helyett a jobbösszekötő helyén feltűnő Pintérhez sarkazott, a középpályás pedig nagy erővel egy méterrel a kapu fölé lőtt.
91. perc: Ismét Perger ment el a jobb oldalon, pontosan adott középre, az ötösön Tóth Mihály felugorva fejelt, a labda előbb a földre, majd a felső kapura, aztán pedig a mezőnybe pattant.
A Borsodi Liga állása:
1. MTK Hungária87119– 9+1021
2. Győri ETO751115– 7 +816
3. Ferencváros741212– 6 +613
4. Siófok741211– 7 +413
5. Debrecen741215–15 013
6. Újpest731314–12 +210
7. Dunaferr822415–17 -2 8
8. Matáv–Sopron7214 8–10 -2 7
9. Videoton8134 8–14 -6 6
10. Kispest813411–20 -9 6
11. Zalaegerszeg5122 9–11 -2 5
12. Békéscsaba716 9–18 -9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik