Átalakult a liga elnöksége

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.07.12. 00:00
Címkék
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
Reszeli Soós István az év elején még eltiltását töltötte, most pedig az elnökség tagja lett
"Az elmúlt két esztendő egyik legfontosabb tanácskozását tartottuk” – vonta meg tömören a Magyar Labdarúgó Liga csütörtöki közgyűlésének mérlegét Muszbek Mihály, az MLL igazgatója. Az Újpest stadionjának konferenciatermében megtartott tanácskozás zárását eredetileg déli egy órára prognosztizálták a liga illetékesei, ám a jelzett időpontban még az első napirendi pontról, a vagyoni értékű jogok jövőbeni hasznosításáról vitatkoztak a klubképviselők. E jogok hasznosítását, illetve a hasznosítás módjának és feltételeinek kijelölését a 2000. évi CXLV. törvény kizárólagosan a sportági szakszövetségre ruházta, mely aztán továbbutalta az MLL hatáskörébe.
Mivel az idei évre tervezett bevétel e forrásból 1.1 milliárd forint, nem véletlen, hogy a 36 sportszervezet képviselői izzasztó csatákat vívtak egymással. Végül abban egyeztek meg, hogy a közösen értékesítendő csomagba kerül a profiliga által szervezett bajnokságokhoz, azok mérkőzéseihez, illetve egyéb hivatalos rendezvényeihez (így például a szponzori találkozókhoz) kapcsolódó minden tárgyi, képi és hangbéli megjelenítés, a névadó szponzoráció, illetve az MLL tagjainak stadionjaiban a reklámfelületek huszonöt százalékának értékesítése, valamint a rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátó-ipari szolgáltatásokkal öszszefüggő értékesítési, hasznosítási és kereskedelmi jogok.
A vagyoni értékű jogok hasznosítására nemzetközi tendert írnak majd ki, a győztes televíziós társaság pedig kizárólagos jogot szerez a meccsek közvetítésére – élőben vagy felvételről –, illetve az összefoglalók készítésére. Mindez azt is jelenti, hogy a találkozók előtt 20 perccel, illetve a mérkőzések lefújását követően 20 percen át egyetlen más tévétársaság munkatársai sem dolgozhatnak a pályákon, sőt, az eddigi gyakorlattal ellentétben még az oldalvonalaknál vagy az öltözőkben sem. Újdonság viszont, hogy a közvetítésre jogosult tévé (jelen esetben a még egy évre érvényes szerződés alapján a Magyar Televízió) által készített felvételt, illetve összefoglalót a mindenkori házigazda együttesek az MTV-sugárzás után megkaphatják, és szabadon értékesíthetik mondjuk a városi tévéknek vagy éppen saját csatornájuknak; az utóhasznosításból befolyó pénz az adott csapatokat gazdagítja.
E kérdés kapcsán szóba került a Fradi Tv ügye is. Mint arról beszámoltunk, a Fotex Rt. öt esztendőre évi 300 millió forintot ajánlott a Ferencváros csapatát működtető gazdasági társaságnak a zöld-fehérek hazai találkozóinak közvetítéséért. Nos, a Fotexnek ez ügyben nem a Fradival, hanem a profiligával kell egyeztetnie, az MLL illetékesei azonban egyáltalán nem tartják elképzelhetetlennek, hogy megegyezés szülessen. A Magyar Televízió ugyanis minden második héten jogosult elsőként kiválasztani a közvetítendő meccseket, azaz ha az MTV nem elsőnek szemezget, vagy éppen nem tart igényt a Fradi meccsére, akkor nincs akadálya annak, hogy a Fotex által majdan kiválasztandó tv tűzze műsorára a zöld-fehérek fellépését. Nagy kérdés azonban, hogy ha meg is egyezik az MLL és a Fotex, Várszegi Gábor cége melyik televízióval tud üzletelni, hiszen a földi sugárzás kizárólagos joga az MTV-nél van (ezért például az RTL Klub vagy a tv2 nem jöhet szóba Fotex-partnerként), a kábelen át terjesztett Sport1 képviselői pedig éppen a napokban jelezték: szívesen tárgyalnának a korábban közös megegyezéssel megszüntetett együttműködés felélesztéséről…
Ami a vagyonértékű jogok hasznosításából származó bevételek felosztását illeti, a költségek levonása után a pénz nyolcvan százaléka az élvonal, húsz százaléka pedig az NB I B-s csapatokat illeti. A klubok a tervek szerint a rájuk eső összeg egyharmadán normatív alapon, egyharmadán a teljesítmény alapján, míg egyharmadán pedig a nézettség alapján osztozkodnának; e kérdésben azonban egyelőre vita van, hiszen a tévé esetenként nemcsak a meccsek sportértéke alapján választ, hanem az is szempont, hogy az adott stadion milyen messze van a Szabadság tértől… Az előzetes számítások szerint mindenesetre az első osztályban a legtöbbet kasszírozó gárda kasszájába évente 150 millió forint kerülhet, míg a rangsor végére szoruló együttes 35 millió forinttal gazdagodhat; a másodosztályban 5 millió és 15 millió forint között ingadozhat ez az összeg.
Az új évadra a televízióktól remélt 1.1 milliárd forint mellett Muszbek Mihály szerint 100 millió forinthoz juthat a liga a rádióktól – feltéve persze, ha lesz olyan adó, amelyik hajlandó fizetni a közvetítésekért. A ligaigazgató nem tagadta: elsődlegesen sportpolitikai kérdés, hogy ragaszkodnak-e ehhez a bevételi forráshoz, vagy az információáramlást segítendő fennmarad az ingyenesség.
A vagyoni értékű jogokhoz kapcsolódó kérdés, hogy az élvonalbeli sorozat 2002–2003-ban is Borsodi Liga néven zajlik majd. Hogy az NB I B-nek lesz-e névadója, a jövő zenéje. A másodosztály csapatai mindenesetre megbízták a ligát, hogy legkevesebb 32 millió forintért értékesítse a második vonal nevét; az így befolyó pénz viszont nem kerül be a közös kalapba, vagyis csak az NB I B szereplői osztoznak majd rajta.
A második felvonás témája a klubtanácsi rendszer kialakítása volt. Az új szisztéma lényege, hogy azokról a szakmai kérdésekről, melyek a labdarúgás lényegét jelentik, így például a versenykiírásról, a bajnokság lebonyolítási rendjéről, a klub- és játékoslicencekről maguk az érintettek dönthessenek. A klubtanácsok a három bajnoki csoport alapján szerveződnek, az azokat irányító elnökök és elnökhelyettesek évente, rotációs rendszerben cserélődnek. Az élvonal klubtanácsának első elnöke a zalaegerszegi Lang József, helyettese a fehérvári Viniczai Tibor lett. Az NB I B nyugati csoportja klubtanácsának első embere a kaposvári Illés János, míg a keletié a diósgyőri Reszeli Soós István lett. A küldöttek további egy évre újraválasztották az MLL elnökét, Demján Sándort. A liga elnökségét az említett öt sportvezető alkotja, a két további tag kooptálás útján kerül majd be a testületbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik