Szalai, Gera: minek?!

Vágólapra másolva!
2014.02.26. 21:02
Kihirdette keretét a március 5-i Finnország elleni mérkőzésre Pintér Attila. A meghívott 35 fő között nincsen ott többek között Gera Zoltán...

Kihirdette keretét a március 5-i Finnország elleni mérkőzésre Pintér Attila. A meghívott 35 fő között nincsen ott többek között Gera Zoltán és Szalai Ádám sem. Helyet kapott viszont Leandro, Pátkai Máté, Sándor György, Pölöskei Zsolt, Szatmári Lóránd.

Anélkül, hogy a felsorolt játékosok tudását vitatnám, engedjen meg a világ egy kérdést. Ez most komoly? Bevallom, idáig teljes bizalommal voltam Pintér Attila iránt, ez a lépése azonban felettébb érthetetlen. Nézzük a szövetségi kapitány "magyarázatát" a mellőzésre:

"Vannak olyan futballisták a keretben, akikről eddig kevesebb személyes tapasztalatot tudtam szerezni, ezért hívtam meg őket, míg mások ezúttal azért nem kaptak meghívót, mert az ő képességeikkel tisztában vagyok, tudom, hogy szükség esetén számíthatok rájuk. Elsődleges cél, hogy olyan csapat alapjait tegyük le, amelyre éveken át építkezni lehet."

Mi van?! Éveken át lehet építkezni? Előbb talán ki kéne jutni a 2016-os Eb-re! Persze le kell rakni az alapját egy sikeres válogatottnak, de azért álljon meg a menet. Nincs idő mindent teljesen a nulláról kezdeni, egy olyan csapatot kéne összeszoktatni és felépíteni, amely eséllyel indul ősszel a pontokért. Két hónap alatt összesen 4 mérkőzés vár ránk, többek között idegenben Románia és idehaza Finnország ellen! Hatalmas luxus olyan játékosokat kihagyni, mint a legjobb hazai csatár (Szalai Ádám), és a legrutinosabb, legnagyobb játékintelligenciával bíró középpályás (Gera Zoltán).

Az indoklás: "...az ő képességeikkel tisztában vagyok, tudom, hogy szükség esetén számíthatok rájuk" - nem más, mint egy rossz alibi. Vegyük csak Dzsudzsák Balázst. Ő ugyanúgy légiós, mint Gera és Szalai, a kapitány tisztában lehet a képességeivel, valamiért mégis tagja lett a keretnek.

De megvizsgálhatjuk a mondat első felét is: "Vannak olyan futballisták a keretben, akikről eddig kevesebb személyes tapasztalatot tudtam szerezni, ezért hívtam meg őket..." - amire szintén kiváló példa Dzsudzsák, azonban legalább ugyanennyire beleillene a sorba a két legfontosabb hiányzó.

Ráadásul jelenleg Gera és Szalai is olyan helyzetben van, hogy kifejezetten igényelnék a játékperceket. Előbbi nemrég tért vissza hosszú sérüléséből, és épp a West Bromwich Albionba igyekszik visszaverekedni magát. Utóbbi pedig a Schalke kezdőcsapatából szorult ki Huntelaar felépülése miatt. Azt már csak mellékesen említem, hogy májusra tervekben van egy olyan válogatott edzőmérkőzés, amelyen kifejezetten a hazai élvonalban játszók kapnának szerepet.

Nem fer tehát a köntörfalazás sem Geráékkal, sem a közvéleménnyel szemben. Ha Pintér Attila nem számol a két játékossal, akkor jobban tenné, ha tisztázná a helyzetet, és ezt nyíltan kijelentené. Ha nem megy, szívesen segítek:

"Zoli, öreg vagy, és a Premier League egyébként sem egy NBI..."
"Ádám, beszóltál és a saját egómat előrébb helyezem a válogatott érdekeinél..."

Nem olyan nehéz ez, tessék nyugodtan megpróbálni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik