GPS mindenek felett

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.02.05. 23:02
Modern technikai eszköz is segíti a válogatott munkáját - szól az mlsz.hu legfrissebb, válogatottal kapcsolatos híre. Mint megtudhatjuk, a kerettagok...

Modern technikai eszköz is segíti a válogatott munkáját - szól az mlsz.hu legfrissebb, válogatottal kapcsolatos híre. Mint megtudhatjuk, a kerettagok mindegyike egy-egy GPS alapú mérőeszközt hordoz magán edzés közben. A szerkezet folyamatosan rögzíti futballistáink különböző egészségügyi és fizikai paramétereit. Az adatokat aztán a szövetségi kapitány és stábja elemzi, majd felhasználja.mlsz.hu legfrissebb, válogatottal kapcsolatos híre. Mint megtudhatjuk, a kerettagok mindegyike egy-egy GPS alapú mérőeszközt hordoz magán edzés közben. A szerkezet folyamatosan rögzíti futballistáink különböző egészségügyi és fizikai paramétereit. Az adatokat aztán a szövetségi kapitány és stábja elemzi, majd felhasználja.

Hogy a módszer mennyire válik be, idővel kiderül. Az eredményeket azonban nem árt a helyén kezelni. Egyrészt, mert Egervári Sándor kapitánysága alatt is jöttek hasonló hírek a válogatottról és a tavaly őszi szereplés korántsem bizonyul jó ajánlólevélnek. Másrészt, rengeteg olyan tényező van a futballban, amit számokkal egyszerűen nem lehet lemérni. És attól, mert egyik labdarúgónk bizonyos értéke 1-2 ponttal jobb a másikénál, még nem jelenti, hogy feltétlenül alkalmasabb a nemzeti együttesben való szereplésre. Hiába nyeri ugyanis meg valamely védőnk 6,8%-al nagyobb arányban a fejpárbajokat a többinél, ha igazi tétre menő mérkőzésen csak valós tudása felét képes kipréselni magából. Ebben az esetben jobban járhatunk azzal a játékossal, aki ugyan kicsivel gyengébb teljesítményre képes, de azt stabilan hozza. Ráadásul a számoknak van egy olyan sajnálatos tulajdonságuk, hogy változnak. Sűrűn. Kiszámíthatatlanul.

A felkészültség tehát nem kizárólag a mérhető, fizikai paramétereken múlik, hanem a mérhetetlen, mentálison is. Sőt, az számít csak igazán. Ha válogatott keretről van szó, joggal feltételezhetjük, hogy a kapitány minden posztra a legjobb, de alapjában véve mégis hasonló képességű játékosokat hívja be. Emiatt jóval többet nyomhat a latban, hogy valaki mennyire elszánt, magabiztos és mekkora rutinja van a kiélezett szituációkban, mint a legutóbbi 10 mérésének az átlaga. Természetesen a technikai fejlesztésekkel, lehetőségekkel is hasznos tartani a lépést, de a magam részéről sokkal jobban örülnék olyan hírnek, ami arról szól, hogy labdarúgóink mentális felkészültségét - Pintér Attila személyiségén kívül - milyen hasonló, korszerű módszerekkel igyekszik biztosítani a stáb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik