Fiatalok válaszút előtt

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.02.01. 22:02
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember és annak három fia, akik mind labdarúgónak készültek. A legidősebb hazai közegben nevelkedett...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember és annak három fia, akik mind labdarúgónak készültek. A legidősebb hazai közegben nevelkedett, edződött és egészen az első osztályig vitte. Egyöntetű vélemény volt, hogy kiváló képességekkel rendelkezik, mégsem próbált előrébb jutni, inkább maradt pályafutása végéig megszokott környezetében. A középső fiúban hasonló tehetség bujkált, ám ő úgy döntött, kipróbálja magát külföldön is. Eligazolt hát, és néhány szezont egy középcsapatban egész jó játékkal sikerült eltöltenie. Klubja azonban nem szerepelt eredményesen, így edzőváltásra került sor. Az új szakember valamiért nem szimpatizált vele, a bizalmat nem érezvén pedig előbb alacsonyabb osztályú csapathoz került kölcsönbe, majd megsérült. A csalódásoktól megtörve aztán hazajött és idősebb testvéréhez hasonlóan itthon fejezte be pályafutását. A legkisebb fiú végignézte bátyjai munkásságát és úgy döntött, merőben más utat választ. Egy adandó lehetőséget kihasználva kikerült egy külföldi klub utánpótlás együtteséhez. Néhány év múlva pedig mindenki meglepetésére... futballista lett belőle!

Reményeim szerint az utóbbi utat követi a 16 éves Patik Márton is, aki a Ferencvárostól nemrég a Red Bull Salzburghoz igazolt. Bár maga a tény, hogy legtehetségesebb fiataljaink elkerülnek itthonról, nem hízelgő, de aki a modern futballban eredményt akar elérni és komoly karriert szeretne megalapozni magának, nemigen tehet mást. Ott, ahol az élvonalbeli klubok még mindig külföldi légiósokban bíznak saját fiataljaik helyett, nagyon könnyű a kortársakkal szemben ledolgozhatatlan lemaradást felhalmozni. Kivétel természetesen adódhat, de sajnos több Dzsudzsák Balázs vagy Gera Zoltán kellene ahhoz, hogy az előremozdulás érezhető legyen.

Addig is nyugodtan tekintsünk követendő példaként Németh Krisztiánra, Gulácsi Péterre, Szalai Ádámra vagy Rudolf Gergelyre. Lehet, hogy némelyikük nem épp a legjobb formáját mutatja jelenleg, mégis többre vitték, mint az aktív magyar labdarúgók 95%-a. De említhetném akár Bajner Bálintot, aki jelenleg Dortmundban bontogatja szárnyait, és már lehetőséget kapott a Bundesligában is. Igaz segítségére volt ebben egy példátlan sérüléshullám, de ez semmit sem vonhat le az érdeméből. Ő volt ott, ő dolgozott meg érte, nem más. Nem spanyol, nem német, nem olasz fiatal. A lehetőség tehát adott, csak élni kell vele!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik