Nagy pénz, kis foci

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.01.23. 22:01
A magyar bajnokságban játszó futballisták keresetéről mindenkinek megvan a véleménye. Ha megkérdezném az utca emberét, 10-ből 8 esetben biztosan...

A magyar bajnokságban játszó futballisták keresetéről mindenkinek megvan a véleménye. Ha megkérdezném az utca emberét, 10-ből 8 esetben biztosan valami hasonló lenne a válasz: "Túl sok, főleg ehhez a teljesítményhez képest...""Túl sok, főleg ehhez a teljesítményhez képest..."

A helyzet azért ennél valamelyest árnyaltabb. Nemzetközi viszonylatban az NB I-ben "leakasztható" összegek egyáltalán nem számítanak magasnak. Európában szinte mindenhol a labdarúgók a legjobban kereső sportolók és mivel a mai futball már nagyrészt üzlet, ahol óriási pénzek mozognak, így természetes, hogy ebből a játékosok is kiveszik a maguk részét. Sajnálni nem szabad tőlük semmit, az már más kérdés, hogy mennyire aránylik a mutatott játék a bankszámlára havonta érkező összeggel.

Az alábbiakban négy olyan futballistáról lesz szó, akik a kereseti listán jó helyezést foglalnak el, ám teljesítményük a 2013/14-es szezon őszi felében nem igazán volt olyan, amelyet a klub és a szurkolók elvárnának. A fizetésre vonatkozó információk a Sport plusz c. hetilap XXVI. évfolyamának 3. számából, a teljesítménnyel kapcsolatos adatokat pedig a HLSZ nyilvánosan elérhető adatbázisából származnak.

A listát Rudolf Gergely vezeti, aki havi 8,5 millió forintért játszott előbb a DVTK-nál, majd Győrben. A többre hivatott csatár még mindig nem nyerte vissza régi formáját, 8 mérkőzésen mindössze 1 gól áll a neve mellett. Ez a pályán töltött 617 perc alatt nem nevezhető soknak, pedig ha ő végre megtalálná a góllövő cipőjét, az nem csak a Rába-partiaknak, de a válogatottnak is jót tenne.

A dobogó második fokát szintén egy támadó, a holland Jack Tuijp foglalja el havi 7,5 millió forinttal. Ő az őszi szezon talán legnagyobb csalódása. Amilyen várakozásokkal érkezett a Ferencvároshoz, annyira sikerült leszerepelnie. Ricardo Moniz kétségtelenül melléfogott a légióssal, akinek illene összeszednie magát a tavaszi fordulókra, ha meg akarja szolgálni a keresetét, ami mintegy két és félszer több, mint Böde Dánielé...

Meglehetősen szerencsétlenül alakult a 2013-as év Torghelle Sándornak, aki Nemanja Nikolics miatt a Videotonnál folyamatosan háttérbe szorult, ráadásul sérülés is nehezítette a dolgát. A maga havi 7 millió forintjával így valamelyest önhibáján kívül, de azért jogosan került fel a listára. Vele kapcsolatban azért pozitívumot is fel lehet jegyezni. Nemrég a biztos játéklehetőség fejében jóval kevesebb összegért aláírt az MTK-hoz.

A kvartett utolsó tagja Balajcza Szabolcs, az Újpest hálóőre. Bár a maga havi 2,2 millió forintjával ő nem tartozik a közvetlen élmezőnybe, de korántsem lehet mondani, hogy a 2013/14-es szezon első fele róla szólt volna... A kapus 17 mérkőzésen 31 gólt kapott, aminél többel csak a 9 pontos Kaposvár és a tabellán 14. Puskás Akadémia hálóját terhelték meg. Bőven van mit javítania tehát tavasszal, hogy helyreálljon az egyensúly.

*a táblázat utolsó mezője Blajcza Szabolcs esetében nem a rúgott, hanem a kapott gólokat jelöli

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik