Kassai: lefújva

Vágólapra másolva!
2014.01.17. 11:01
Nem lesz magyar bíró az idei, brazíliai világbajnokságon. Csalódás? Igen. Bár be kell vallanom, sosem értettem, hogy a sípmesterek teljesítményét...

Nem lesz magyar bíró az idei, brazíliai világbajnokságon. Csalódás? Igen. Bár be kell vallanom, sosem értettem, hogy a sípmesterek teljesítményét valójában mi szerint értékelik. Kassai Viktort nemrég egy szavazás a világ 3. legjobb játékvezetőjeként rangsorolta. Hogy nem került be akkor a vb-keretbe?

Nézzük meg először, az ominózus választáson kik adták le voksaikat. A hír szerint "70 ország labdarúgó-szövetsége, szakértői és újságírói". A lista nem tűnik túl szakmainak. Míg hasonló rendszer az aranylabda esetében működhet (hiszen ki ne nézné Messi, Cristiano Ronaldo, Frank Ribéry mérkőzéseit akár hetente), a játékvezetőknél azért más a helyzet. Az elképzelhető, hogy a nyertes Howard Webb vezette találkozók a Premier League népszerűsége miatt a világon bárhol megtekinthetőek, de kötve hiszem, hogy a szavazásra jogosultak 95%-a valaha látott volna magyar bajnokit.

Mindezzel arra akarok rámutatni, hogy lehet Kassai nemzetközi szinten jól vezet és ismert a neve, de a valós éves teljesítményét a szavazók nem tudták megítélni. Így számomra a lista valójában értéktelen. Hízelgő, de tudni kell a helyén kell kezelni.

Minden bizonnyal így tettek azok a szakemberek is, akik kijelölték a játékvezetői vb-keretet. Azt nem mondom, hogy ők tavaly minden vasárnap befogták műholdon a Sport1-et és megnézték az aktuális magyar rangadót, de biztosan kapcsolatba léptek a Játékvezetői Bizottsággal és kaptak tőlük Kassaira vonatkozóan egy értékelést.

Két esetet tudok elképzelni. Egy, Kassai Viktor tekintélyét az 2012-es Eb fatális hibája annyira megtörte, hogy azóta minden nemzetközi mérkőzésen sokkal szigorúbban szemlélik őt, és a szakma is jóval kritikusabb vele szemben, nincs meg a kellő bizalom. Kettő, itthonról nem kapta meg a kellő sportdiplomáciai támogatást.

Bármelyik is legyen, nem hinném, hogy az egészet akkora tragédiaként kéne felfogni, mint ahogy a magyar sajtóban tálalva van. Az élet néha pofonokat is osztogat, és Kassai most padlót fogott. Szurkolok neki, hogy képes legyen felállni. Számára most kezdődik a második félidő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik