Vb 1938: Valakik eladták a vb-döntőt – Zsengellér Zsolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 19:25
Az 1938-as labdarúgó-világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar válogatott játékosának, Zsengellér Gyulának a fia, Zsengellér Zsolt újságíró a TV2 műsorában beszélt arról, hogy az olaszok nyomást gyakoroltak az akkori magyar vezetőségre, és emiatt vesztett a döntőben az addig remeklő, három győzelmet arató magyar gárda.

A magyar válogatott tagjai 1938-ban úgy érezték, hogy van esélyük az olaszok ellen a világbajnoki döntőben – mondta Zsengellér Zsolt sportújságíró. Akkori nemzeti csapatunk egyik legjobb játékosának, Zsengellér Gyulának a fia az I/I Azurák Csabával műsorban azt állította, hogy Olaszország nem véletlenül győzte le 4:2-re Magyarországot.

A beszélgetésben részt vevő Szegedi Péter sporttörténész szerint nem valószínű, hogy Benito Mussolini olasz államfő beavatkozott volna a mérkőzésbe, de szövetségi szinten lehetett visszautasíthatatlan kérés a magyar csapat összeállítása kapcsán.

Mindenesetre a Párizs melletti edzőtáborban megjelent az olasz szövetségi kapitány, és fél órán át tárgyalt a magyar szakvezetőséggel. Tény, hogy ezek után három kulcsjátékos is kimaradt a döntőben pályára lépő magyar együttesből. Szegedi Péter szerint tudott volt, hogy az olasz szövetségi kapitány szerette volna, ha Toldi Géza nem játszik a döntőben, és így is lett.

Zsengellér Zsolt úgy idézte vissza édesapja szavait ezzel kapcsolatban, hogy „valakik eladták a mérkőzést, és ebben annyira hitt, hogy még aggastyánként is gyakran megkönnyezte az 1938-as világbajnokság döntőjét". Nem lehet véletlen, hogy két olyan futballista került be a válogatottba, akik addig nem játszottak, „csak kártyáztak és napoztak, annyira nem számítottak arra, hogy szerepelni fognak".

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik