Válogatott: száz éve nem látott húzás jöhet Bernd Storcktól

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2017.05.16. 14:37
null
Az U17-es Eb-csapatunk tagjai közül is válogathat Bernd Storck a júniusi meccsek előtt (Fotó: mlsz.hu)
A Nemzeti Sport Online értesülései szerint jó esély van arra, hogy Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a júniusi, Oroszország és Andorra ellen készülő keretébe az U17-es Eb-n 6. helyen záró csapatból is hív meg játékost.

 

Az NSO úgy értesült, Bernd Storck szövetségi kapitány már olyan szemmel is nézte az U17-es válogatott kedden befejeződő Európa-bajnoki szereplését (a franciák elleni 1–0-s vereséggel a 6. helyen zártunk), hogy kik azok a játékosok, akik elég érettek ahhoz, hogy a felnőttválogatott keretében is lehetőséget kapjanak a bizonyításra.

A júniusi két találkozó, az Oroszország elleni hazai felkészülési meccs (június 5.) és az andorrai vb-selejtező (június 9.) előtt azért is nyílhat erre esély, mert a német szakember korábban bejelentette: egyeztet a klubokkal, és viszonozva eddigi készséges hozzáállásukat a válogatotthoz, a nemzetközi kupainduló csapatokból nem válogat a soron következő két mérkőzésre, hogy a szóba jövő játékosok az El-, illetve BL-selejtezőkre tudjanak készülni.

A horvátországi U17-es Eb alatt megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget is, elképzelhető-e, hogy a korosztályos válogatottból egy vagy akár több játékos meghívót kap az Oroszország elleni felkészülési meccsre és az andorrai vb-selejtezőre készülő felnőttkeretbe.

„Az említett két mérkőzésre vonatkozó kerethirdetésig felmerülő találgatásokat nem kívánjuk kommentálni, már csak azért sem, mert az U17-es válogatott játékosainak jelenleg amúgy is a minél sikeresebb Eb-szereplésre kell koncentrálniuk” – érkezett a válasz még a törökök elleni negyeddöntőt megelőzően.

Az MLSZ tehát nem kívánt állást foglalni, de a válasz tükrében egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az Eb-csapatból valaki vagy valakik meghívót kapnának a keretbe, melyet várhatóan jövő hét végéig hirdethet ki a kapitány.

Az egyik nagy esélyes erre az osztrák Red Bull Salzburg korosztályos csapatában edződő, 16 éves Szoboszlai Dominik lehet, aki az Eb-selejtezők elitkörében három gólt szerzett, ezzel főszerepet vállalt az Eb-szereplés kivívásában, míg Horvátországban az első meccsén, Feröer ellen kétszer talált a kapuba, majd játszott a törökök elleni, 1–0-ra elveszített negyeddöntőben (a csoportkörben a franciák és a skótok ellen sérülés miatt nem szerepelt), viszont az 5. helyért a franciák ellen már nem léphetett pályára sárga lapos eltiltás miatt.

A mezőnyjátékosok közül Szoboszlai az Eb-keretünk egyik legfiatalabb játékosa (2000. október 25-én született), ha ő vagy mondjuk a nála egy nappal fiatalabb Majnovics Martin meghívót kapna a felnőttkeretbe, és pályára is lépne az oroszok ellen, akkor azzal az elmúlt száz év legfiatalabb válogatott labdarúgójává, míg a magyar válogatott történetében az ötödik legfiatalabb játékossá válhatna. Említettek ugyanis 16 évesek és hét hónaposak lesznek az oroszok elleni meccs időpontjában, ennél fiatalabban legutóbb Orth György debütált a nemzeti csapatban – száz évvel ezelőtt, 1917-ben.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TÖRTÉNETÉNEK LEGFIATALABB BEMUTATKOZÓI
1. Horváth József (született: 1890. szeptember 25.; válogatott bemutatkozás: 1906. április 1.): 15 évesen és 6 hónaposan
2. Bíró Gyula (1890. május 10.; 1906. október 7.): 16 évesen és 5 hónaposan
3. Holits Ödön (1886. december 7.; 1903. június 11.): 16 évesen és 6 hónaposan
3. Orth György (1901. április 30.; 1917. november 4.): 16 évesen és 6 hónaposan
Források:
Antal Zoltán, Hoffer József: Alberttől Zsákig, wikipedia, nela.hu

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI MÉRKŐZÉSEI
Június 5. (hétfő), 20.30: Magyarország–Oroszország – felkészülési mérkőzés, Groupama Aréna
Június 9. (péntek), 20.45: Andorra–Magyarország – vb-selejtező

AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE
KAPUSOK: Ásványi Balázs
(Puskás Akadémia), Oroszi István (FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Arday Dominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Tímári Norman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik