Válogatott: megőrizte titkait az ellenfél kapitánya

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.09. 19:08
null
Per-Mathias Högmo (Fotó: Reuters – archív)
Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott Per-Mathias Högmo, a norvég labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint felesleges lenne újításokkal kísérletezni a magyarok elleni csütörtöki és vasárnapi Eb-pótselejtező előtt – ha csapata jól valósítja meg az eddig alkalmazott receptet, joggal reménykedhet a sikerben.

 

„Előttünk az a két mérkőzés, amire az utóbbi hetekben mindenki várt – fordult a sajtó munkatársaihoz Per-Mathias Högmo. – Kétszer kilencven perc választ el minket az Európa-bajnokságtól. Néhány hete csak tizenhét percnyire voltunk attól, hogy megnyerjük a csoportunkat, de most inkább azt idézzük fel, hogy a legutóbbi hat mérkőzésünk közül ötön nem kaptunk gólt. A következő két meccsen is ez a cél, ennek érdekében igyekszünk optimalizálni az összeállítást.”

Mi hangzott el a magyarok hétfői sajtótájékoztatóján?
Bernd Storck többek között elmondta, miért válogatta be Kleinheislert

A norvég kapitány nem kívánta felfedni, kiket tervez a kezdő tizenegybe állítani; kérdésre válaszolva arra szorítkozott, hogy tudja, vannak, akik a klubjukban mostanában nem jutnak főszerephez, ugyanakkor akadnak kiváló formában lévő labdarúgói is.

„A keret minden játékosa készen áll arra, hogy akár kezdőként, akár csereként beállva a lehető legtöbbet tegye hozzá a közös teljesítményhez. Azt pedig, hogy kik kezdenek, csütörtök este a játékoskijáróban meglátják.”

A norvég újságírók felvetették: a szokásos kezdők közül a kapus Örjan Nyland (Ingolstadt) és a védő Even Hovland (Nürnberg) kispados a klubjában, míg a skót Celticben játszó Stefan Johansen sok kritikát kap mostanában. Vajon ennek fényében beférhet-e a kezdőbe az egyaránt jó formában lévő Marcus Pedersen és Mohamed Elyounoussi?

„Az állandóság fontos értékünk, a csapat összeállításakor most is ez lesz az alap – kezelte a kérdést a kapitány. – Ugyanakkor nem feledkezem meg azokról sem, akik teljesítményük révén helyet követelnek maguknak a csapatban. Velük nőnek a variációs lehetőségeink, ez is fontos tényezője a közös sikernek.”

S vajon mennyire lesz különleges a pótselejtező légköre? Mégsem „egyszerű” csoportmeccsekről lesz szó, hanem ki-ki párviadalról.

Hogyan készül a norvég sportmédia a párharcra?
A norvég x-faktor kimaradt, de bombaformában a támadóik

„Többé-kevésbé az eddigi mérkőzéseink is sorsdöntőek voltak, hiszen hasonlóan nagy volt a tétjük, és a sajtótájékoztatókon ugyanígy arról beszéltünk, hogy győzni kell – igyekezett tompítani a két meccs élét a norvég kapitány. – Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan a téttel járó feszültséget kezeltük eddig. A feladatunk hasonló az előttünk álló héten, reményeim szerint egyénileg és csapatként is a legjobbat fogjuk kihozni magunkból.”

Högmo szerint nincs különösebb jelentősége annak, hogy Norvégia – 12 helyet rontva – csak a 46. helyen áll a FIFA világranglistáján, miközben a magyarok a 33. pozícióban várják a párharcot.

„Pontosan tudom, mi várhat ránk, és hogy a stabil játék, a csapatrészek közötti összhang egy ilyen párviadalban különösen fontos. Nem mondok újat azzal, hogy az első meccs alakulása határozza majd meg a visszavágón követendő taktikát” – válaszolta Högmo, aki jelezte: a válogatott utolsó edzésein nem lehet jelen végig a média.

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton), Kovács István (Videoton), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Pekár László (Puskás Akadémia), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐRE
Kapusok:
Rune Jarstein (Hertha), André Hansen (Rosenborg), Örjan Nyland (Ingolstadt)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Tom Högli (FC Köbenhavn), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ), Stefan Johansen (Celtic), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia
November 17., 20.45: Dánia–Svédország

NORVÉGIA SZEREPLÉSE A 2016-OS EB SELEJTEZŐSOROZATÁBAN

Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.)
Málta–Norvégia 0–3 (Daehli 22., J. King 26., 49.)
Norvégia–Bulgária 2–1 (Elyounoussi 14., H. Nielsen 72., ill. Bodurov 43.)
Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (Nordtveit 25.)
Horvátország–Norvégia 5–1 (Brozovic 30., Perisic 54., Olic 66., Schildenfeld 87., Pranjic 94., ill. Tettey 81.)
Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Bulgária–Norvégia 0–1 (Forren 57.)
Norvégia–Horvátország 2–0 (Berget 51., Corluka 69. – öngól)
Norvégia–Málta 2–0 (Tettey 19., Söderlund 52.)
Olaszország–Norvégia 2–1 (Florenzi 73., Pelle 82., ill. Tettey 23.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik