A norvég x-faktor kimaradt, de bombaformában a támadóik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.09. 16:15
null
Joshua King (jobbra) az olaszok ellen ott volt a keretben, ellenünk viszont nem szerepel majd, többen is jobb formát mutatnak az angol élvonalban szereplő csatárnál (Fotó: aftenposten.no, archív)
Ma már a norvég labdarúgó-válogatott is megkezdte a felkészülést a Magyarország elleni Eb-pótselejtező első, csütörtöki, oslói meccsére. Megnéztük, mi foglalkoztatja a norvég lapokat a találkozó kapcsán, a Dagbladet szakíróját, Christian Hugstedet pedig a keretről kérdeztük.

A norvég válogatott tagjainak ma egy oslói szállodában van találkozójuk, ahol délután sajtótájékoztatót is tart Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány. Ezt követően, 19 órától pedig már a nemzeti csapat főhadiszállásán, a fővároshoz közeli Lilleströmben tart edzést a szakember a Magyarország ellen készülő északi gárdának. Kedden és szerdán viszont már Oslóban, az Eb-selejtezőnek is otthont adó Ullevaal Stadionban tréningezik csütörtöki ellenfelünk.

Az első hírek szerint sérülés miatt senki sem hiányzik a mai találkozóról, bár az aftenposten.no kiemelte, hogy a görög Olympiakosz játékosa, Omar Elabdellaoui sérülés miatt kihagyta csapata legutóbbi bajnoki meccsét.

Per-Mathias Högmót hétfőn több lap is idézte, a kapitány elmondta, hogy sikerült tökéletesen feltérképezniük a magyar válogatott játékát – azt is részletezte, hogy melyik segítőjének mi volt a feladata az ellenfél feltérképezése során –, és a tapasztalatokat a csapattal is minden részletre kiterjedően megbeszélik a mai találkozást követően. Ezek után már csak rajta, illetve a játékosain a sor, hogy ezen ismeretek birtokában megfelelően felkészüljenek a következő napokban. Högmo kifejtette, több taktikai tervvel is készül a meccsre, B-, C-, D-, de még E-tervet is említett. Továbbá hangsúlyozta, a keretet minden szempontból megfelelőnek tartja céljaik eléréséhez, megvannak azok a játékosaik, akik képesek eldönteni a találkozót, vagy ha szükséges, adott pillanatban változtatni tudnak a játék menetén.

Az általunk megkérdezett norvég szakíró, Christian Hugsted a keret kapcsán elmondta, nagy meglepetést nem szerzett Högmo a névsor kihirdetésekor, egyedül talán az angol Premier League-ben, a Bournemouthban játszó Joshua King kimaradása vitatható.

„Sok szakértő egyetért abban, hogy King azért maradt ki, mert klubjában nem lő gólokat, ha minden igaz, csaknem kétszázhetven napja nem talált be a kapuba. Ugyanakkor mások úgy vélik, benne megvan az x-faktor, mind a gyorsasága, mind a képességei alapján helye lenne a keretben. Viszont a helyére bekerülő Marcus Pedersen remek formát mutatott a norvég élvonal hajrájában, pedig a szezont még a másodosztályú Brannban kezdte. A korábbi visszaesését követően ismét nagyon éles” – fogalmazott Hugsted.

Strömsgodset–Rosenborg 3–3 találkozón Pedersen lőtte a hazaiak első és harmadik gólját. (0:30-tól és 1:13-tól látható a videóban)




A keret kapcsán egyébként jelenleg éppen a 25 éves Pedersen visszatérése a fő téma a norvég sajtóban. A csatár korábban hétszer szerepelt a nemzeti csapatban, ezeken a találkozókon egy gólt szerzett. Legutóbb 2014 augusztusában szerepelt a válogatottban, egyes vélemények szerint Magyarország ellen rögtön a kezdőcsapatba is bekerülhet. Idén nyáron igazolt a Branntól a Strömsgodsetbe, amelynek színeiben 10 meccsen 11 gólt jegyzett. Legutóbbi három mérkőzése mindegyikén betalált, és kétszer is duplázott (a Valerenga elleni két gólja azt is jelentette, hogy a Strömsgodset a 2. helyen fejezte be a szezont).

Ezzel együtt is meglepő lenne, ha kiszorítaná a kezdőcsapatból a norvég góllövőlistán 22 találattal az élen végző Rosenborg-csatárt, Alexander Söderlundot (ő múlt héten már pihent, nem játszott az utolsó bajnoki fordulóban). Hugsted is arra számít, hogy utóbbi támadó kezd majd, és Högmo egyáltalán nem változtat a legutóbbi, olaszok elleni kezdőcsapaton.

Söderlund a Rosenborg–DVSC Európa-liga-selejtezőn is gólt szerzett

A szakíró kiemelte, hogy a keretben a szintén támadó, Mohamed Elyounoussi számít még új játékosnak az előző névsorhoz képest, de a Molde játékosa is jó formát mutatott a bajnokságban, legutóbbi két meccsén egyaránt gólt szerzett.

Hugsted szerint várhatóan Magyarország ellen is leggyakrabban alkalmazott, 4–2–3–1-es hadrendben állnak majd fel,
bár Högmo inkább 4–4–1–1-nek tartja ezt a formációt. A Dagbladet munkatársa hozzátette, számos kiváló játékos van a keretben, remek egységet is alkot a társaság, de az októberi meccsek pozitív tapasztalatai után különösebb változásra nincs ok.

Kollégánk a jó formában lévő játékosok közül kiemelte a Norwich csapatkapitányát Alexander Tetteyt.

Egyéb norvég források az elmúlt hétvége után kiemelik az AZ-ban hétről hétre remeklő, a Vitesse elleni 2–0-s siker alkalmával gólt és gólpasszt is jegyző támadó középpályást, Markus Henriksent, aki egy héttel korábban is betalált a kapuba, akkor kétszer is. Múlt vasárnap a svéd Malmö csatára, Jo Ingre Berget duplázott a válogatott keretből – a Götene elleni, 5–0-ra megnyert kupameccsen – a már említett Pedersen mellett.

Markus Henriksen Legutóbb a Vitesse ellen is betalált


Hugsted egyébként a napi aktualitások mellett, a magyar válogatott kapcsán egyik cikkében felelevenítette Fehér Miklós 2004-es tragédiáját is.

NORVÉGIA LEGUTÓBBI EB-SELEJTEZŐJE (várhatóan ellenünk is az akkori csapattal kezdenek)

Olaszország–Norvégia 2–1 (0–1)
Róma,
Stadio Olimpico. V: Felix Brych (német)
Olaszország:
Buffon – Darmian, Chiellini, Bonucci, Barzagli (Candreva 72.), De Sciglio – Montolivo (Bertolacci, 68.), Florenzi, Soriano – Pelle, Éder. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Norvégia:
Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Skjelbred (Samuelsen, 51.), Tettey, S. Johansen, Berget – M. Henriksen, Söderlund (King, 60.). Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
G: Florenzi (73.), Pelle (82.) ill., Tettey (23.)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton), Kovács István (Videoton), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Pekár László (Puskás Akadémia), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐRE
Kapusok:
Rune Jarstein (Hertha), André Hansen (Rosenborg), Örjan Nyland (Ingolstadt)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Tom Högli (FC Köbenhavn), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ), Stefan Johansen (Celtic), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia
November 17., 20.45: Dánia–Svédország

NORVÉGIA SZEREPLÉSE A 2016-OS EB SELEJTEZŐSOROZATÁBAN

Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.)
Málta–Norvégia 0–3 (Daehli 22., J. King 26., 49.)
Norvégia–Bulgária 2–1 (Elyounoussi 14., H. Nielsen 72., ill. Bodurov 43.)
Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (Nordtveit 25.)
Horvátország–Norvégia 5–1 (Brozovic 30., Perisic 54., Olic 66., Schildenfeld 87., Pranjic 94., ill. Tettey 81.)
Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Bulgária–Norvégia 0–1 (Forren 57.)
Norvégia–Horvátország 2–0 (Berget 51., Corluka 69. – öngól)
Norvégia–Málta 2–0 (Tettey 19., Söderlund 52.)
Olaszország–Norvégia 2–1 (Florenzi 73., Pelle 82., ill. Tettey 23.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik