Válogatott: Csak együtt sikerülhet! – Rossi a szófiai pótselejtezőről

Vágólapra másolva!
2020.02.20. 09:50
null
Marco Rossi (Fotó: Tumbász Hédi)
A szövetségi kapitány a szófiai pótselejtezőről, Willi Orbán futólépéseiről és Märcz Tamás remélt látogatásáról is beszélt lapunknak.

 

– Tudom, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás jó barátja. Januárban nem irigykedett rá?
– Miért kellett volna? – kérdezett vissza a Nemzeti Sportnak a telki edzőtáborban interjút adó szövetségi kapitány, Marco Rossi.

– Ő átélhette, milyen felemelő érzés hazai rendezésű Európa-bajnokságon nemzeti csapatot irányítani, sőt, győzelemre vezetni!
– Vagy úgy! Hogy őszinte legyek, arra kevés esélyt látok, hogy a vízilabdázókhoz hasonlóan mi is megnyerjük az Eb-t… Első lépésben bőven kiegyeznék azzal, ha kivívnánk a részvétel jogát. Ami pedig Tomit illeti, büszke vagyok rá, hogy a barátomnak vallhatom. Boldoggá tett, hogy láttam győzni a csapatával, abszolút megérdemelten nyerték meg a tornát. Több meccsüket, így a negyeddöntőt, az elődöntőt és a döntőt is a Duna Arénában szurkoltam végig, és lenyűgözött, ahogy a magyar csapat játszott. Úgy drukkoltam neki, mint Olaszországnak, kár, hogy hazám válogatottja a négy közé jutásért vereséget szenvedett Montenegrótól. Még jó, hogy Tomiék revansot vettek az elődöntőben. Meg kell mondanom, fantasztikus, ahogy a pólósokkal az élen számos magyar, a legrangosabb világversenyeken is aranyesélyes sportoló kezeli a jelentős nyomással párosuló szituációkat. Lerí róluk, hogy nem csupán fizikailag, mentálisan is topon vannak, tényleg minden elismerésem az övék.

– Amit elmondott a vízilabdázókról és a többiekről, igaz a futballistákra is?
– Nem mindig. Mindamellett úgy érzékelem, hogy ezen a téren már javult a helyzet.

– A Bulgária elleni pótselejtező előtt esetleg kérhetne egy-két jó tanácsot Märcz Tamástól.
– Ó, ne aggódjon, szoktunk mi szakmázni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetünk a mentális felkészítésre is. A játékosoknak meg kell érteniük, ez is egy módja annak, hogy előrelépjünk. Volt, aki kétkedve fogadta ezt a kiemelten fontos témát, de mára szerintem mindenki belátta, hogy van értelme. Akadnak néhányan, akik egyébként is igénybe veszik sportpszichológus segítségét, a magam részéről ezt kifejezetten dicséretesnek tartom.

– Ha már itt tartunk, melyik az a terület, amelyen leginkább munkálkodni kell?
– Az idehaza elért eredményeinkre nem lehet panasz, de ha idegenben játszunk, gyakran leblokkolunk. Nem tudom, miért alakult ez ki, de figyelembe véve, hogy a Bulgária elleni mérkőzésünk Szófiában lesz, minél hamarabb le kell bontani ezt a gátat. Ezen az eddiginél is keményebben dolgozunk mostanság, különböző eszközökkel ott segítjük a futballistákat, ahol tudjuk.

– Gondolkodjunk pozitívan: csupán két meccset kell megnyerni ahhoz, hogy júniusra is legyen programjuk.
– Nézhetjük így is, persze. Jóllehet nem tekintek előre a nyárig, mi több, pillanatnyilag semmilyen más dátum nem lebeg a szemem előtt, kizárólag március huszonhatodika. Belemehetnénk abba, hogy mi lenne harmincegyedikén, de amíg nem nyerünk Szófiában, felesleges ezen morfondírozni. Illetve… Egy megjegyzés mégiscsak kikívánkozik belőlem: valami azt súgja, ha teljesül a vágyunk, és két mérkőzést játszhatunk, az első lesz a nehezebb. Félreértés ne essék, Izland vagy Románia ellen is embert próbáló párharc várna ránk, de azt legalább a Puskás Arénában vívhatnánk meg. Noha a bolgárok papíron azonos játékerőt képviselnek, mint mi, mellettük szól a hazai pálya előnye. Fel kell készülnünk a különleges körülményekre, a kemény légkörre és a vele járó agresszivitásra. S van még valami, ami Bulgáriának előnyt jelenthet, nevezetesen az, hogy a várható kezdő tizenegyében öt olyan labdarúgó található, aki egy klubban, nevezetesen a Ludogorecben játszik. Az összeszokottság sokat ér ezen a szinten – sajnos, mi nem mondhatjuk el magunkról, hogy a csapat fele szüntelenül együtt futballozik.

 

– A végén még én is bekopogok a pszichológushoz…
– No, azért nem reménytelen a helyzetünk! Szerintem ugyanannyi sanszunk van a győzelemre, mint ellenfelünknek. Ha kihozzuk magunkból a maximumot, ha kilencven percen át képesek leszünk küzdeni és hajtani, igenis nyerhetünk!

KIK LEHETNEK TŰZKÖZELBEN?

Az interjúban szóba került Otigba Kenneth és Batik Bence esetleges behívása. Nézzük, kik reménykednek még. Mindenekelőtt Eppel Márton, aki jó formában játszik a Cercle Bruges-ben, gólt és gólpasszt is jegyez már belga csapatában. Úgy tudjuk, képben van Cseri Tamás is, Marco Rossi korábban sem titkolta, hogy figyeli a Mezőkövesd egyik legjobbját. Kérdés, mi lesz a Fehérvár csatárával, Nikolics Nemanjával. Miután a támadó hazaigazolt az Egyesült Államokból, felvetődött annak a lehetősége, hogy visszatér a nemzeti együttesbe. A szövetségi kapitány nem is zárkózott el tőle, de értesülésünk szerint előrelépés még nem történt az ügyben. Annyit érdemes hozzátenni, hogy a rutinos támadó az első három meccsén csak csereként szállt be, először éppen az interjú napján, az Újpest elleni MK-visszavágón kapott lehetőséget kezdőként.

– Van további jó híre is?
– Tény, van, minek örülnöm, csakhogy egyelőre több a rossz hír, mint a jó. Vannak sérültjeink, és vannak olyan labdarúgóink, akik kevés lehetőséget kapnak klubjaikban. Ám nézzük ennek is a jó oldalát: a kerethirdetésig csaknem egy hónap van hátra, addig a sérültek felépülhetnek, a mellőzöttek bekerülhetnek csapatukba.

– A lipcsei jelentések szerint Willi Orbán csak április elején futballozhat újra, de úgy hallani, a védő mindent elkövet annak érdekében, hogy már március végén szerelést ölthessen.
– Én is így értesültem. Kapcsolatban vagyunk, némi túlzással minden lépéséről tudunk, így arról is, hogy a múlt héten elkezdte a futóedzéseket. Még várnunk kell rá, hogy eldőljön, lesz-e olyan szerencsénk, hogy mégis számíthatunk rá a pótselejtezőn. Természetesen nem csak Willivel, mindenkivel tartjuk a kapcsolatot, azt akarjuk, hogy a játékosok érezzék, mögöttük vagyunk! Csak együtt lehetünk sikeresek! – és akkor, ha a megfelelő mentalitás jellemez mindnyájunkat.

– Ezt vehetjük kritikának?
– Nem, dehogy! Megesett, hogy bíráltam némelyek hozzáállását, ám idővel be kellett látnom, tévedtem. Rájöttem, nem az volt a baj, hogy nem akartak, sokkal inkább az, hogy túlzottan is akartak. Ez odáig vezetett, hogy már a meccs előtt befeszültek, és amikor a legjobban kellett volna, vagyis a mérkőzésen, addigra fogytán lett az energiájuk. Erre a legjobb példa a Horvátország elleni spliti találkozó, amelynek első húsz percében olyan hibákat követtek el egyesek, amilyeneket a hobbiból futballozóknál sem látni. S ezen a pontot visszakanyarodhatunk a mentális felkészítés fontosságára. Nem vitás, nehéz feladat, de március huszonhatodikáig el kell jutnunk odáig, hogy a játékosok görcs nélkül fussanak ki a pályára. Erről egyébként még én is mesélhetek nekik, mert amikor még futballoztam, bizony, velem is megesett, hogy egy-egy rangadón túlpörögtem. Tudom, mondani könnyű, ám élvezni kell a játékot! A fiúknak büszkének kell lenniük arra, hogy sorsdöntő meccsen ölthetik magukra a címeres mezt.

– A „fiúk” között lesz a február elején a Dinamo Kijev tartalékegyütteséhez irányított Kádár Tamás is?
– Jelen állás szerint nem. Alapesetben Tamás kulcsember lenne, de aki nem edz az első csapattal, aki nincs játékban, azzal nem kalkulálhatok, mert nincs azon a szinten, ami a válogatottbeli szerepléshez szükséges. Ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy rövidesen rendeződik az ügye. Szó van arról, hogy eligazol – talán még nem késő.

– Ha úgy alakul, hogy Willi Orbánnal és Kádár Tamással sem számolhat, mi a B-terv?
– Baráth Botondnak ugyan csak március elsején kezdődik a bajnokság, de három-négy tétmeccs lehet a lábában, mire hazajön. A bizalom mindenesetre él iránta, egyebek mellett azért, mert stabil teljesítményt nyújt a válogatottban. Biztató, hogy Lang Ádám és Szalai Attila is játékban van ciprusi klubjában, de nem titok, több belső védőt is figyelünk. Közülük Batik Bence és Otigba Kenneth meghívása vetődhet fel a közeljövőben.

 

– A szívéhez kapott, amikor értesült arról, hogy Dzsudzsák Balázs kikerült az al-Ittihad Kalba keretéből?
– Megdöbbentem, nem tagadom, de jóformán megijedni sem volt időm, mert Balázs egy-két nap leforgása alatt talált magának új klubot, ráadásul az előzőnél minden szempontból jobbat. Láttam az első mérkőzését múlt pénteken az al-Ainban, örültem annak, hogy remekül játszott. Azóta megkaptam a különböző mutatóiról szóló adatokat, arról árulkodnak, hogy jó állapotban van, így nincs akadálya, hogy segítségünkre legyen a pótselejtezőn.

– A pótselejtezőkön, nemde?
– Én még csak egy meccsről beszélek, de nyilván azt remélem, hogy kettő lesz belőle.

– Mégiscsak úgy lenne az igazi, ha Märcz Tamás júniusban viszonozhatná az ön januári látogatását.
– Szeretne jönni, az biztos. És én is szeretném, ha jönne.

EB 2020
A PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA

D-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
18.00:
Grúzia–Fehéroroszország
20.45: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

C-LIGA
18.00:
Norvégia–Szerbia
20.45: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Norvégia–Skócia/Izrael vagy 20.45: Szerbia–Skócia/Izrael

B-LIGA
20.45: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
20.45: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

A-LIGA:
20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik