Válogatott: Forradalom? Ott fejek hullanak - Szalai kontra Szalai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.21. 12:09
Szalai László, az MLSZ edzőképzésének vezetője túl általánosnak tartja Szalai Ádám helyzetértékelését, de elismeri: a magyar fociedzői kar hiteltelen, miközben azért szerinte lehetne találni alkalmas magyar szakembert szövetségi kapitánynak. Szalai a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: a kora harmincas trénerekből szeretne kinevelni egy új szemléletű társaságot öt-hat év alatt, el akarja érni a licencvisszavonási jogot és azt, hogy elvárásokban egy futballedző megfeleljen a tanárok előtt támasztott követelményeknek.

„Még nem vontam vissza edzői licencet, mert visszavonásra jelen pillanatban Magyarországon nincs lehetőség, pedig nagyon szeretném, ha lenne, és ezt megpróbálom elérni. Ha az edzőképző adhat ki licenchosszabbító engedélyt, vajon miért ne vonhatna meg működési jogosultságot? Ha valaki folyamatosan eltér a követelményektől, annak miért ne mondhatnánk, hogy kiskomám, te egy darabig ne dolgozzál utánpótlással?” – hangsúlyozta a tervezett szigorról az edzőképzés feje.

„A most kialakult hangulatban szerencsésebb, ha egy külföldi edző próbálkozik meg a szövetségi kapitánykodással, ami nem jelenti azt, hogy ne találnék egy-két hazai kollégát alkalmasnak a posztra, van néhány ilyen magyar szakember is szerintem. Hogy melyek lehetnek a kiválasztás fő szempontjai? Én nem fogok ebben részt venni, nem szokták erről kikérni a véleményemet. Már eredményekkel rendelkező, felkészült külföldit kell keresni, aki tenni akar a magyar fociért, akitől tudnak tanulni a magyarok is” – vélekedett Szalai László.

„Nem tudom, hogy forradalom zajlik-e, olyankor fejek szoktak hullani – remélem, nálunk csak képletes értelemben fognak. Retrográd erők azonban tényleg vannak, igyekszünk a magunk területén rendet tenni, változtatni. Szalai Ádám helyzetértékelésével nem teljesen értettem egyet, részigazságokat tartalmazott, de ennyire sarkos, sommás véleménnyel nem szabad mindenkit egy kalap alá venni. Sok olyan edzőt ismerek Magyarországon, akik bizony nem csaptak be senkit, viszont a legjobb tudásuk szerint és nem is eredménytelenül próbálták felkészíteni a rájuk bízott játékosokat. Vigyázni kell az általánosításokkal: nálam is esett már le csempe a konyhában, mégsem tartok minden magyar burkolót fogalmatlannak” – érzékeltette a helyzetet.

„Ugyanakkor nem cél a valódi felelősség elkendőzése és eltolása magunktól, mert az edzők mégiscsak felelősek valami módon a kialakult helyzetért. Nagyon sok területen kell változtatni a hatékonyabb edzőképzés érdekében. A magyar fociedzők nagy részéről nem mondanám, hogy öntelt, önelégült, azért mindenki látja a valóságos helyzetet. A felnőtt edzőkről többet nem is beszélnék – nem ők fogják megváltoztatni a magyar futballközeget. Az utánpótlásban dolgozók annál inkább tehetnek érte, elsősorban a 6 és 14 év közötti korosztályokkal dolgozó trénerek kezében a megoldás kulcsa. A felnőtt edzők dolga lenne viszont az utánpótlásból kiöregedő fiatalok további egyéni képzése, mert nem igaz, hogy nem fejleszthetőek a képességek 19-20 éves kor után – ezek a játékosok azonban ma nemigen kapnak extra feladatokat a felnőttkeretek edzésein” – mondta Szalai.

„Valóban jellemző, hogy az utóbbi években a licenctanfolyamokon végzettek egy része szeretne megélni a futballistaként szerzett nevéből – nagyon sokan végeztek a pro kurzusokon az elmúlt években és bizony nem ártana, ha egy játékos pályafutása befejezése után elsajátítaná a gyermekekkel való foglalkozás tananyagait is, türelmesen, fokozatosan, gyakorlatot szerezve. Ehhez képest nálunk volt olyan kolléga, aki másfél év alatt eljutott az edzői szakmai csúcsára – nem eredményekben, hanem végzettséget illetően” – ecsetelte a magyar edzőképzés új vezetője.

„A gyors tanfolyamkarriereknek – amíg én felelek az edzőképzésért – innentől vége. A magyar edzői kar teljesen elvesztette a hitelét, amit csak úgy lehet visszaszerezni, ha csupán felkészült, normális megjelenésű, jól kommunikáló szakembereket engedünk a labdarúgásba. Intelligensnek kell lenni, nem árt, ha valaki könyveket olvas és a mondataiban ott az alany, állítmány. A most induló tanfolyamokon megpróbálom megtalálni azokat a 32-35 éves fiatalembereket, akiket öt-hat év szisztematikus munkával negyvenéves korukra fel lehet úgy készíteni, hogy Magyarországon minden megyében lesznek a futball vezetésére alkalmas emberek. Elvárásokban egy fociedzőnek semmiben sem kéne különböznie egy tanártól: jártasság más tudományokban, művészetekben is – miért ne?” – jelezte Szalai László.

 

Hozzátette: „Profi csapatokkal dolgozó edzők esetében nem árt, ha egykor játékosként is beleszagoltak a profivilágba. Utánpótlástrénerek esetén nem tartom fontos követelménynek, hogy legyen 600 meccses NB I-es előélete – azt viszont igen, hogy ne essen át a felé guruló labdán és meg tudja mutatni a lövésfajtákat."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik