Így lett Pintér Attila szövetségi kapitány - percről percre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.18. 17:31
null
December 19-én új szövetségi kapitányt jelent be az MLSZ, felgördül a függöny (Fotó: Reuters)
A Magyar Labdarúgó-szövetség csütörtök 9.30-kor Telkiben bemutatta a magyar válogatott új szövetségi kapitányát – Pintér Attilát!

11.05 A Győri ETO hivatalos honlapján keresztül gratulált Pintér Attilának a kinevezéshez. Bővebben itt»

10.40 Vége a bemutatkozó sajtótájékoztatónak, Pintér Attila már magyar kapitányként áll fel az asztaltól.

10.36 Kérdés Otigba Kennethről, aki az U21-es válogatottba legutóbb nem jött el, lehetne magyar és nigériai válogatott is. Csányi Sándor még nem látta a Heerenveen védőjét. Pintér Attila meg nem erre válaszol, ebben nem volt túl sok információ...

10.31 Az itthon játszó válogatott-jelöltekkel Pintér Attila összetartásokat tervez, egyeztetések után.

10.30 Pintér: „Nagyon sokat köszönhetek a győri klubnak, játékosoknak, szurkolóknak.” A szakvezető még nem köszönt el az ETO-tól.

10.26 Megtudtuk, hogy Pintér Attila fizetése kisebb, mint Csányi Sándoré. Körülbelül a negyven százalékát kapja a külföldi jelentkezőknek. A fizetés nagyban függ az Eb-kvalifikációtól.

10.25 Farkas József a stáb tagja lesz, a kapusedző-jelölttel még tárgyal Pintér Attila. Farkas „Bringa” régi segítője az új magyar kapitánynak, a Maccabi ellen (míg Pintér eltiltását töltötte) ő dirigált a pálya mellől.

10.24 Egy hivatalos FIFA-játéknap van a selejtezőkig, de a vb-re készülő válogatottak sorra játsszák a mérkőzéseket május végén, júniusban.

2014
Január 23–24.: az UEFA Nyonban bejelenti a 2016-os Eb-selejtezők kiemelését és a sorsolás menetét
Február 23.: a 2016-os Eb-selejtezők sorsolása Nizzában.
Március 5.: hivatalos FIFA-mérkőzésnap
Szeptember 7
9.: Eb-selejtezők, 1. forduló
Október 911.: Eb-selejtezők, 2. forduló
Október 1214.: Eb-selejtezők, 3. forduló
November 1416.: Eb-selejtezők, 4. forduló
2015
Március 2331.: hivatalos FIFA-mérkőzésnapok
Március 27
29.: Eb-selejtezők, 5. forduló
Június 1214.: Eb-selejtezők, 6. forduló
Szeptember 35.: Eb-selejtezők, 7. forduló
Szeptember 68.: Eb-selejtezők, 8. forduló
Október 810.: Eb-selejtezők, 9. forduló
Október 1113.: Eb-selejtezők, 10. forduló
November 1214.: pótselejtező, 1. mérkőzések
November 1517.: pótselejtező, 2. mérkőzések
December 12.: a 2016-os Eb csoportkörének sorsolása

10.21: Nemzetközi kitekintés. Pintér Attila mérlege nemzetközi mérkőzéseken: 4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 17–15-ös gólkülönbség. Legnagyobb sikere alighanem a Montpellier kiejtése, legnagyobb kudarca minden bizonnyal a Maccabi Tel-Aviv elleni sima BL-selejtezős kiesés.

10.19 „Az alapok közé tartozik, ki mennyit fut, milyen agresszíven futballozik, mennyire akarja a győzelmet” – rövid hitvallás Pintér Attilától.

10.17 Győrben is nyitott így az edzőkérdés, döntés még nincs, megüresedik a kispad. Az ETO egyelőre hivatalosan nem kommentált.

10.12 „Több mint húsz külföldi edzővel álltunk kapcsolatban” – mondja kérdésre válaszolva Csányi Sándor, aki elismeri: ő mondta először, hogy külföldi edző kell. A terveket az idő rövidsége változtatta meg – egy külföldi edzőnek nem lett volna ideje megismerni a mezőnyt, összeszedni a válogatottat.

10.11 „Nekem a szakmaiságommal kell meggyőznöm a játékosokat!” – mondja Pintér, aki még nem választ csapatkapitányt.

10.10 Szalai Ádám kapott egy kritikát Pintértől, az új szövetségi kapitány megismétli korábbi bírálatát. verdikt: de szívesen várunk mindenkit a válogatottba. (A korábbi kritika: „Úgy véleményt mondani a magyar edzőkről, hogy nem ismeri őket, nem tudja, miként dolgoznak, felelőtlenség. Én mindenesetre kikérem magamnak. Meglepődve hallottam egy másik, ugyancsak külföldön nevelkedett, manapság azonban itthon játszó fiatal játékos szakmáról tett nyilatkozatát is. Ha külföldön olyan jó szakmai képzést kapott fiatalon, és olyan jó labdarúgó lett, miért tért vissza az általa olyannyira lebecsült magyar futballba?”)

10.07 Csányi visszapillantó, idézzük: A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke úgy fogalmazott: hét–nyolc név van a kalapban, három–négy olyan, aki már vezetett európai topcsapatot vagy válogatottat. Hozzátette: nem látja, itthonról ki tudná ellátni ezt a munkát. „Nem akarunk kapkodni, várjuk a javaslatokat. Jól képzett, tapasztalt és kemény edző kell” – jelentette ki az MLSZ-elnök néhány hete.

10.05 Pintér Attila kinevezésével a debreceni vonal (Supka Attila, Herczeg András, Kondás Elemér) kivételével a közelmúlt összes még aktív, magyar bajnok edzője volt szövetségi kapitány.

10.02 Körbenézve a kollégák között nem feltétlenül a kitörő örömöt látjuk (de bizonyuljunk mi túl pesszimistának). Hát, ennyit a külföldi kapitányról, Pintér Attila a kiválasztott.

SZAVAZÁS

Ön szerint jó döntés Pintér Attila kinevezése magyar szövetségi kapitánynak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

10.01 Sokk után szavazzanak. Jó döntés?

Íme, az új kapitány: Pintér Attila „bemutatkozik” cikkünkben!

A BEMUTATÁS

9.58: Csányi Sándor: Azt nem szerettem volna kitűzni célnak, hogy nem jutunk ki. Mert akkor még én is leülhettem volna a padra. És még az is megtörténhet, hogy velem is kijutunk. Persze, semmire nincs biztosíték, hiszen még a sorsolást sem ismerjük

9.55 Pintér Attila: Minden meccsen küzdünk a pontokért, amelyek a kontinensbajnokságra segítenek minket. Minden magyar labdarúgóra számítunk, aki a segítségünkre van. Így Huszti Szabolcsra is. Ha egy edző ilyen felkérést kap, nem lehet visszautasítani. Nyolcvan százalékban kész a stábon, de a többi megfelelő embert még meg kell találjuk.

9.54 Csányi Sándor: Minimum cél kijutni az Európa-bajnokságra. Én határozatlan idejű szerződést ajánlottam, Pintér Attila 2016-ig kérte.

9.48 Pintér Attila székfoglalója: Nagy felelősség, köszönöm a bizalmat. Szeretnénk eredményesek lenni, azon leszünk, hogy ez sikerüljön. Edzőktől és játékosoktól sok áldozatot követel. Huszonhét éve jártunk világversenyen, a magyar futball és a közönség is megérdemelné, hogy n csak részsikereket kapjon. Hiszem, hogy a magyar futball rendelkezik olyan játékosokkal, akikkel ezt meg lehet valósítani. Mindig mondtam, h ezt csak hárman, négyen vagy öten szeretnénk, akkor nem sikerülhet. Minden edzőnek támogatnia kell ezt, hiszen a sikeres időszakokban az volt a jellemző, hogy sok mérkőzést játszottak, és sok időt tölthettek együtt. Köszönöm Antók Zoltánnak, aki sokat tett azért, hogy jó edzővé váljak. Köszönöm Tarsoly Csabának, aki féléves szerződésem ellenére elengedett Győrből. Köszönöm a játékosaimnak, akik hozzásegítettek az eredményeimhez, és köszönöm a családomnak, aki sok áldozatot hoz értem. Végül, de nem utolsósorban pedig a szövetségnek, aki magyar edzőben bízik. És nem hisz annak a külföldinek, aki csak ugródeszkának tekinti a magyar futballt, mert mi, vele ellentétben, igenis a szívünkön viseljük a magyar futball sorsát, jelenét és jövőjét. Mindenkit arra kérünk, hogy segítse a munkánkat, és felépíteni nekünk azt, akár a válogatottnál és a magyar futballban, amit elterveztünk.

9.44 PINTÉR ATTILA! Az elnök nagy tapsot kért, de visszafogottat kapott: az ajtón besétált a győriekkel bajnoki címet szerző szakember. Csányi Sándor bemutatta Pintér játékos-, majd edzői karrierjét, amelyhez annyit tett hozzá: az ő válogatottja szerethető helyett küzdős lesz. A tervek szerint egy-egy napra a ligaválogatott fontosságát emelte ki.

9.40 Csányi Sándoré a szó. Az elnök elmondta, hogy több szakemberrel vettük fel a kapcsolatot, tíz fölötti volt a külföldiek száma, akadtak közöttük felnőtt válogatottnál is sikereket elérő szakember. A külföldi kapitányok zöme hosszabb időt kért az eredményességre, az elnök szerint ez érhető: az ismerkedésre kell pár hónap. Ők viszont már az Eb-selejtezőkre olyan válogatottat szeretnének, amely számára reális cél a kijutás.

9.34 Vági Márton főtitkár először a szövetség céljairól beszél, nagy általánosságban. És a maguk mögött hagyott három év elért eredményeiről. Megtudtuk tőle, hogy az utóbbi négyéves ciklust tekintve a legjobb volt harminc éve, utolsó fél év törést mutatott, a vége pedig megmagyarázhatatlanná vált. Bizonyított, hiteles ember, fiatal, ambiciózus magyar szakemberben gondolkodtak, mint Egervári utódjában. A vb-hajrá azonban új irányt szabott. Ezekhez az elvárásokhoz nem találtak megfelelő magyar szakembert. Így az elnök valószínűsített a külföldi szakember érkezését. Olyan szakemberben gondolkodtak, aki már vezetett válogattat, méghozzá vb-n és/vagy Eb-n is járt. Ismerje a magyar futball múltját és jelenét, rá lehessen bízni az utánpótlást, értéket teremtsem a magyar futballban éppen úgy, mint a válogatottnál. És erről a képességeiről még a szerződés előtt meggyőzze a szövetség vezetőit.

9.33 Csányi Sándor MLSZ-elnök érkezett a terembe, majd leült a fő asztalnál, Vági Márton főtitkár társaságában.

9.30 Mindenki élesre töltve, közben egy kérdés a szövetség sajtósaihoz: melyik ajtón jönnek be? Merre nézzenek a kamerák és az objektivek?

9.25 A média képviselőit felengedték az emeletre, így mindenkinek adott volt öt perc, hogy üzembe helyezze a technikáját. Laptopok, kamerabeállások, fényképezők.

9.23 Amennyiben videózni akarnak, itt megtehetik (bár egyelőre még csak az MLSZ-szponzorfallal lehet ismerkedni)

9.16 Nem a szokott sajtótájékoztatós teremben lesz a bemutató, kamerák és újságírók mindenütt a nagyteremnél.

9.08 Tegyük hozzá: a kibővített Eb-mezőny olyan lehetőséget kínál az európai labdarúgás középmezőnyének, hogy Albániától Izlandig számos válogatott indulhat reális esélyekkel... A selejtezőkről kilenc csoportgyőztes, kilenc csoportmásodik és öt csoportharmadik (egy közvetlenül, négy pótselejtezőn) is kijut.

9.05 Az új kapitánynak mindenesetre könnyebb dolga lesz, mint sok korábbi kollégájának: a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőit elkezdő 53 válogatottból 23 kijut az Eb-re a megemelt létszámnak köszönhetően. A magyar válogatott jelen állás szerint a 2. kalapba kerül, más kérdés, hogy a 3. kalapból elég sok csapat tűnik jobbnak (és még a 4.-ben is vannak bőven erős gárdák). Méghozzá a hivatalos célkitűzés minden bizonnyal a kijutás lesz.

9.00 Jó reggelt kívánunk! Hamarosan új magyar szövetségi kapitányt köszönthetünk, bemutató Telkiben. Eddig elhangzott (most maradjunk a reálisabb „célpontoknál”) Fred Rutten, Dunga, Sven-Göran Eriksson, Bölöni László neve, hivatalos bejelentés 9.30 után.

Egervári Sándor a Hollandia ellen 8–1-re elveszített világbajnoki selejtezőt követően mondott le a szövetségi kapitányi tisztségről, azóta kereste az utódját a szövetség, amely a jelek szerint sikerrel járt. A szövetség azt is közölte, hogy az eseményt az MLSZ TV élőben közvetíti a youtube.com-on.

A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYAI
Gillemot Ferenc 1902–04
Stobbe Ferenc 1904–06, 1907–08
Hajós Alfréd 1906
Minder Frigyes 1908–11, 1914–17, 1919, 1930
Herczog Ede 1911–14
Fehéry Ákos 1918–19
Harsády József 1920
Tibor Lajos 1920
Kiss Gyula 1921–24, 1926–28
Holits Ödön 1924
Máriássy Lajos 1924–26, 1930–32
Földessy János 1928–29
Pataki Mihály 1930
Nádas Ödön 1932–34
Dietz Károly 1934–39
Ginzery Dénes 1939–41
Fábián József 1941-42
Vághy Kálmán 1942–43
Gallowich Tibor 1945–48
Sebes Gusztáv 1949–56
Bukovi Márton 1956–57
Baróti Lajos, Lakat Károly és Sós Károly 1957
Baróti Lajos 1957–66, 1975–78
Illovszky Rudolf 1966–67, 1971–74
Sós Károly 1968–69
Hoffer József 1970–71
Bozsik József 1974
Moór Ede 1974–75
Szőcs János 1975
Kovács Ferenc 1978–79
Lakat Károly 1979–80
Mészöly Kálmán 1980–83, 1990–91, 1994–95
Mezey György 1983–86, 1988
Komora Imre 1986
Verebes József 1987, 1993–94
Garami József 1987
Bálint László 1988
Bicskei Bertalan 1989, 1998-2001
Glázer Róbert 1991
Jenei Imre 1992–93
Puskás Ferenc 1993
Csank János 1996–97
Gellei Imre 2001–03
Lothar Matthäus 2004–06
Bozsik Péter 2006
Várhidi Péter 2006–08
Erwin Koeman 2008–10
Egervári Sándor 2010–13
(megbízott szövetségi kapitányként) Csábi József
2013
Pintér Attila
2013–

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik