Román-magyar: Az elején nem húzogatni, odacsapni kell - Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.07. 17:12
null
Dárdai meg akarja lepni a románokat (Fotó: Veres Viktor)
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál a Telkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, meglepné a románokat, élvezni kell a szombati játékot, és az elején nem húzogatni kell, hanem odacsapni.

TOVÁBBI NYILATKOZATOKAT IDE KATTINTVA OLVASHAT!

„Megérkeztünk az edzőtáborba, felmértük az ilyenkor szokásos dolgokat, ki milyen fizikai állapotban van, kinek milyen sérülése van, ki mennyit játszott a hétvégi bajnokin. Ezt kiértékelve állítottuk össze a heti programot. A sérült Simon Ádám és Vanczák Vilmos elhagyhatta a tábort, helyükre új emberek érkeztek. Az első nap helyrehoztuk az izmokat, hogy a játékosok kipihenjék a mérkőzést. Kedden már a védekezés taktikai gyakorlása volt soron, délután pedig a játékba rakjuk bele ugyanezeket az elemeket. Holnap a támadásoknál tesszük ugyanezt. Csütörtökön a rögzített szituációk következnek, pénteken nem bántom a játékosokat, jöhet a szokásos mérkőzés előtti edzés, már a helyszínen” – kezdte nyilatkozatát Dárdai Pál.

„Szakmai kérdésekbe a felállásról nem megyek bele, szeretnénk meglepni őket. Előnyben vagyunk a románokkal szemben, mi tudjuk, hogy ők hogyan állnak fel, milyen rendszerben játszanak – folytatta a szövetségi kapitány. – Mi viszont most hangsúlyozottan két meccsre készülünk. Kihajthatjuk magunkat Bukarestben az utolsó csepp vérünkig, de vár még ránk egy meccs utána három nappal. Valószínű, hogy nem toljuk fel annyira a védekezésünket, mint ahogy tervezünk Feröer ellen, de még az is lehet, hogy igen. Nem szeretném elárulni. Elég sumákok a románok, tudják ők azt, hogy mit akarnak, és kihasználják, ha az ember egyszer is hibázik. A tiszta játékidő ötvenöt-hatvan perc, ennek legalább a háromnegyedénél nagyon koncentráltnak kell lenni, a többinél meg úgy is nálunk lesz a labda.”

„Van a fejemben már egy kész kezdőcsapat, a nyolcvan százalékán nem változtatok. De ha a héten valaki mégsem hozza úgy magát, akkor módosítok. Lehet, hogy a srácok már érzik is, kire hogyan számítok. Ha valaki azonban nincs olyan passzban, vagy pont itt hozzák formába a társak, akkor változtatunk. Van még két-három napunk, hogy erről döntsünk. Megbeszéltük a románokat első nap, én nem akarok velük többet külön foglalkozni a meccsig. Annyit olvasnak róla, beszélnek róla a játékosok, hogy félő, amire odaérünk, fejben elfáradnak. Játékosként hétfőn nem görcsöltem rá arra, hogy szombaton jön a Bayern, ráértem arra pénteken. Jön a Ribéry, akit egyedül nem tudok megfogni, ki hogyan segít be, ezen már csak pénteken agyaltam. Addig nem. Fontos a játékosokat nem kiégetni agyilag, és hogy e mellé meglegyen fizikailag a kellő frissesség is.”

„Fel lehet készíteni, mi van akkor, ha gyors gólt kapunk, de inkább arra készülünk, hogy ne kapjunk gólt. Taktikusan kell felépíteni a kezdés utáni tíz-tizenöt percet. Mindkét nemzetnek megvan az a húsz-húsz futballistája, akiket összegyúrva komoly eredményeket lehetne elérni. A románok régóta dolgoznak ezzel a szövetségi kapitánnyal, egységük az erejük. Nekünk sincsenek világsztárjaink, akik egy rossz meccset eldöntenek egy mozdulatsorral fél perc alatt. A csapategységet kell összeállítanunk, arra kell alapozzunk. Ennyi néző előtt nem is érti a játékos a pályán, mit mondanak, ez nem lehet hivatkozási alap a rossz teljesítményre, ez nem lehet zavaró tényező. A Bundesligában játszottam én ennél több néző előtt is. Viszont nem lehet úgy kimenni a pályára, hogy ne élvezzük azt, amit csinálunk. Úgy kell odamenni, hogy az elején nem húzogatok, hanem odacsapok” – tette hozzá Dárdai.

Dárdainak már fejében van a csapat a „sumák románok” ellen



„Jó lehetőség volt a váltás, patinás angol klubhoz kerülni, megtiszteltetés számomra, hogy két fiatal kapus mellé engem szemeltek ki, igyekszem százszázalékos munkát végezni – mondta ezt már Király Gábor, aki a Fulhamhez tette át a székhelyét. – Minden kapitányváltás új reményeket hoz, rögtön az elején azt nyilatkoztam, ha Pali azt a habitusát tudja hozni kapitányként, mint ami jellemezte játékosként, akkor jó irányba tudunk menni. Ezt a játékosoknak el kell sajátítanunk.”

„Együtt készülünk, mindegy, hogy melyikünk véd, azért edzünk, hogy személytől függetlenül jó kapusteljesítmény legyen. Sajnos Gulácsi és Bogdán sérülés miatt hiányzik, de Megyerinek és Dibusznak is örülök, hiszen nagyszerű képességű kapusok, jó velük együtt dolgozni” – tette hozzá Király, aki elmondta, nem jogosítja fel őt semmire, hogy egy korosztályhoz tartozik Dárdaival, de nem is zavarja a közös munkában, a lényeg ilyenkor az, hogy megadják egymásnak a kölcsönös tiszteletet.

Lovrencsics Gergő odavágna a románoknak, Tőzsér Dániel pedig kiemelte, hogy a románok elleni meccs nemcsak nekik, hanem az egész magyar népnek kiemelt fontosságú.

„Az utolsó meccsen az egyik ütközésnél kificamodott a hüvelykujjam, de ez nem hátráltat Romániában. Pokoli hangulatot várok, ötvenötezer néző előtt pályára lépni nem egyszerű, de egy futballistát ez kell, hogy éltessen. Semmi mással nem tudunk odavágni ennek az ötvenötezer embernek, minthogy elhozzuk a három pontot, legyőzzük őket saját otthonukban” – vélekedett Lovrencsics Gergő.

„Kicsit furcsa érzés volt Palival újra találkozni más funkcióban – mondta ezt már Gera Zoltán. – Én még játékos, ő már edző. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, nagyon jól, rutinos edzőként kezelte az első napokat. Engem nem lepett meg, játékosként is hasonló profizmus jellemezte, a habitusa megmaradt edzőként is. Biztos vagyok benne, hogy szakvezetőként nagyon szép jövő előtt áll. A közös jövőnket pedig jól kezdjük vele szombaton.”

„Egyre jobb állapotban vagyok, most már megvan a kellő erő, végig tudnám játszani kezdőként a kilencven percet. Az edző döntése, hogy egy-egy játékosra mennyit számít” – mondta azzal kapcsolatban, hogy Pintér Attila szerint egy hónappal ezelőtt még csak 30-40 percre lehetett használni.

„Ha Pali a játékoskorában megismert mentalitását hozza, akkor szép jövő vár rá edzőként. Az eddigi két edzés megfelelő volt, látjuk, mit vár tőlünk, körülbelül mit fogunk játszani Romániában, az első perctől kezdve az utolsóig tudjuk a feladatot. Valamennyire hátrébb kell majd játszanom, ha játszom, de ez nem okoz problémát, futballoztam ezen a poszton, Angliában is volt ilyen időszak. Ott játszok, ahol az edző számít rám” – zárta mondandóját Gera.

„Nem szeretek a múlttal foglalkozni, örülök, hogy újra itt vagyok, vagyunk a válogatottnál – nyilatkozta Tőzsér Dániel. – Ebben szerepe van annak, hogy jól érzem magam Angliában, jól megy a játék nekem és a csapatnak is. Belgiumban hasonló volt a helyzet, mégsem számítottak rám, de nem foglalkozom már vele, fölösleges. Hiba lenne a többi meccsről beszélnünk, az északírek ellen is ez volt, már azt néztük, hogy ott zsebben a három pont, nézzük a folytatást, aztán láttuk, mi lett belőle. A románok elleni meccs kiemelt jelentőségű nekünk és a magyar népnek is, erre koncentrálunk, ebből hozzuk ki a legtöbbet, és csak utána foglalkozunk Feröerrel. Mert ott meg műfüvön játszunk, ami megint nem lesz egyszerű.”

Szalai: Dárdai sokat adhat hozzá a karrieremhez

EURO 2016, SELEJTEZŐK
F-CSOPORT, OKTÓBERI PROGRAM

OKTÓBER 11., SZOMBAT
18.00: ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG
(tv: M1)
20.45: Finnország–Görögország (tv: Sport2)
20.45: Észak-Írország–Feröer

OKTÓBER 14., KEDD
20.45: FERÖER–MAGYARORSZÁG
(tv: M1)
20.45: Finnország–Románia
20.45: Görögország–Észak-Írország

A ROMÁN KERET
Kapusok:
Costel Pantilimon (Sunderland), Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Védők: Vlad Chiriches (Tottenham), Dorin Goian (Aszterasz Tripolisz), Florin Gardos (Southampton), Dragos Grigore (Toulouse), Cosmin Moti (Ludogorec), Razvan Rat (PAOK), Srgian Luchin (Steaua Bucuresti), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucuresti)
Középpályások: Ovidiu Hoban (Hapoel Beer-Seva), Mihai Pintilii (al-Hilal), Gabriel Torje (Konyaspor), Alexandru Maxim (Stuttgart), Andrei Prepelita (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Gabriel Enache (Astra Giurgiu), Lucian Sanmartean (Steaua Bucuresti)
Támadók: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (Konyaspor), Claudiu Keserü (Steaua Bucuresti), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Fiola Attila (MVM-Paks), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Tamás Krisztián (Varese), Varga József (DVSC-Teva)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga Roland (Győri ETO)
Támadók: Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik